Șeful Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), Nicuşor Dan, a declarat, joi, că formațiunea a fost contactată de aproximativ 4.000 de oameni şi grupuri, iar peste aproximativ o lună ar putea fi anunţată constituirea unor filiale ale Uniunii Salvaţi România, conform Agerpres.
„Ne-au scris cam 4.000 de oameni şi grupuri. Sunt vreo 20 de oameni din USB/USR care se ocupă să aibă dialog cu toţi aceşti oameni. Probabil că într-o lună o să începem să anunţăm filialele care se constituie. Ţinta noastră este să avem într-un termen rezonabil cel puţin o filială într-un judeţ”, a afirmat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că a discutat personal cu oameni din Călăraşi, Ploieşti, Constanţa, Galaţi şi Râmnicu Vâlcea, dar că a vorbit şi la telefon cu cei care şi-au manifestat dorinţa de a înfiinţa filiale USR. Pe de altă parte, el a subliniat că USR nu va face alianţe.
„Nu facem alianţe. Am spus de la început că nu facem alianţe şi că mergem singuri la parlamentare. Probabil că nu vom face alianţe nici cu partidele noi, ci vom încerca să îi aducem împreună pentru că este pragul electoral foarte mare”, a precizat el.
Nicuşor Dan a mai spus că, din punct de vedere formal, se va realiza o fuziune între USR şi USB, deoarece altfel există riscul ca USB să fie desfiinţat în contextul în care nu va avea candidaţi la alegerile parlamentare. În ce priveşte mesajul USR la parlamentare, Nicuşor Dan a precizat că acesta va fi foarte apropiat de cel transmis la alegerile locale, în condiţiile în care există o „întreagă categorie de oameni care s-au săturat de modul în care s-a făcut politică de către partidele vechi din România”.
„Sunt foarte multe lucruri de bun simţ care circulă în societate şi care aşteaptă rezolvare – de la sistemul electoral, pragul, alegerile în două tururi, numărul foarte mare de semnături, imposibilitatea de a avea partide locale, până la transparenţă în tot ceea ce înseamnă administraţie publică şi în special a cheltuielilor publice; sistemul electronic de achiziţii publice, care e un dezastru în momentul de faţă. (…) Nu avem şomaj în partea de vest şi avem un mare şomaj în partea de est prin faptul că nu avem o autostradă care să ajungă în Moldova – nu avem o autostradă care să ajungă la Portul Constanţa. La fel: prioritizarea investiţiilor în urban şi rural – e inadmisibil să dai bani pe parcuri şi locuri de joacă pentru copii în sate în care nu ai canalizare. Deci, pe scurt, un program tehnocrat, în care venim cu soluţii la probleme pe care societatea le aşteaptă de mult timp”, a conchis Nicuşor Dan.