Lidera partidului M10, Monica Macovei, consideră că „obținerea de voturi prin furt, mințirea electoratului și deturnarea votului oamenilor reprezintă cea mai gravă formă de fraudă”. Mai mult, ea precizează că prin condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea, la doi ani de închisoare cu suspendare, se confirmă „fraudarea referendumului”.
„Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului din 2012. Condamnarea lui Dragnea confirmă fraudarea referendumului, asa cum și eu, și jurnaliști de investigație am susținut încă de atunci, din 2012. Pentru un politician, obținerea de voturi prin furt, mințirea electoratului și deturnarea votului oamenilor reprezintă cea mai gravă formă de fraudă. Cine corupe și falsifică voința alegătorilor fură nerușinat și din buzunarele românilor”, a scris europarlamentarul, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
Totodată, Macovei a mai precizat că „furtul de voturi ar trebui să însemne sfârșitul carierei politice pentru orice politician”.
„Furtul de voturi ar trebui să însemne sfârșitul carierei politice pentru orice politician, iar partidele unite în USL, părtașe la frauda electorală, să-și ocupe locul pe lista neagră a istoriei. USL este părtașă la frauda lui Dragnea, că doar n-a pus Dragnea singur morți pe liste și nici nu a condus singur autobuzele spre voturi multiple”, a adăugat ea.
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au dat, vineri, sentința definitivă în dosarul „Referendumul”. Asfel, Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.
Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezenta, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.
În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/primarii/activiştii de partid, preciza DNA.
De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.
Procurorii arată că demersul lui Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.
Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis spune că Liviu Dragnea ar trebui să se retragă