Jurnalistul Moise Guran continuă să prezinte, în maniera sa personală, programele electorale ale formaţiunilor politice de pe scena românească. Acum a ajuns la cel al PSD, despre care scrie pe blogul său că „e un tort otrăvit, etichetat cu o rețetă falsă, în care ouăle-s mai puține decât scrie și, oricum, sunt stricate.”
Jurnalistul scrie ironic că „ăl mai schmeker partid din România a publicat ăl mai schmekerprogram de guvernare. E atât de frumos ilustrat și de bine explicat încât mi-e și frică să dau link spre el, ca să nu vă scoată bube pe față. Ce zic eu bube… „
După ce subliniază că programul a fost răstălmăcit în diverse moduri de presa de dreapta şi de cea de stânga, fiecare scoţând în evidenţă ceea ce nu-i convenea, Moise Guran spune că, din punctul săude vedere, acesta are două plusuri – „e genial ca prezentare (nu știu cine îi consiliază, dar sputnikul rusesc e copilărie pe lângă ăstia), iar apoi PSD-ul propune niște chestii care chiar dacă nu-s noi, ar merita dezbătute într-un context ceva mai serios decât uriașul tort propus electoratului credul. Căci, în materie de cifre, impact, etc, programul PSD e o mistificare de la prima până la ultima pagină. Dar e una lucrată.”
Citeşte şi Moise Guran: USR-ul e de stânga sau de dreapta?
Apoi, jurnalistul dă nişte exemple:
- Aia cu eliminarea taxelor nefiscale e pe la pagina 5… Calculează un geniu pe acolo că eliminarea taxelor nefiscale are un impact de numai 0,1% din PIB. Dar, atenție! deși programul PSD susține că alea 102 taxe fac în cuantum cam 80% din parafiscalitate, impactul total calculat este de doar 0,1% din PIB. Pff! Cum au ajuns ei la concluzia că, în medie, taxele dintr-un an plătite de un cetățean român sunt de 7 euro? Or fi făcut o medie doar pe membri lor de partid? Alooo! Stimați colegi academicieni! Ați pierdut vreo două trei zerouri pe drum… Acolo nu vorbim de câteva milioane de euro, cum spune programul PSD, ci, în mod cert, de niște miliarde, pe care noi le plătim
- Mistificările devin străvezii atunci când programul PSD propune un fond de investiții al statului, dar nu calculează un impact din redirecționarea profitului (dividendelor) întreprinderilor de stat (aproape un miliard de lei anul trecut, cekerap, venituri din capital) de la buget unde merge acum, către fondul lu pește prăjit. Îi zic așa, pentru că v-am mai spus, ideea au copiat-o oricum și liberalii, ea este doar o construcție de făcut șpăgi.
- În altă ordine de idei, presupunând că nu are loc o devalorizare a leului, păstrând actualul deficit pe fondul de pensii și aplicând doar efortul suplimentar al statului pentru salariile bugetarilor (sunt cam 500 de mii plătiți acum cu salariul minim pe economie) plus desființarea contribuțiilor și impozitelor pe pensiile de până în 2000 de lei, plus timbrul de mediu, deficitul bugetar pe 2017 ar ajunge undeva la 5-6%. Ceea ce chiar ar duce euro la 7 lei, cam de Crăciun așa, când o veni noul guvern pesedist cu un astfel de program de guvernare în Parlament.