Mișcări de culise pe scena politică

de Romulus Georgescu , 22 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 15:08, 22 ianuarie 2016

Klaus Iohannis a ajuns președinte al României candidând din partea PNL și a reușit, după un an de zile la Cotroceni, să îl instaleze premier pe Dacian Cioloș. Aparent, președintele și premierul se află în aceeași tabără cu liberalii, de partea cealaltă fiind PSD. O serie de evenimente din ultima perioadă, aparent fără legătură, demonstrează că lucrurile sunt mai complicate. „România liberă“ a încercat să descifreze momentele semnificative și substratul lor.

Posibila devansare a Congresului PNL. Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a făcut, la finalul anului trecut un anunț cu un caracter aparent tehnic: congresul PNL pentru alegerea preşedintelui unic ar putea fi convocat după alegerile locale din vara acestui an și nu în 2017, așa cum era programat inițial. Posibila schimbare a calendarului alegerilor interne a venit în contextul informațiilor neoficiale potrivit cărora președintele Klaus Iohannis ar fi nemulțumit de prestația PNL și ar dori schimbări la nivelul conducerii.

Reacțiile slabe ale liderilor liberali la evenimentele curente, dar și prezența în Biroul Politic a prea multor lideri din vechea gardă, atât din PNL cât și din PDL, ar fi stârnit nemulțumiri la Cotroceni. După instalarea lui Cioloș la Palatul Victoria, au apărut zvonuri că Iohannis ar miza și pe viitor pe acesta – fie ca lider al unui nou partid prezidențial, fie ca lider al unui Partidului Național Liberal „reformat”. Pentru a liniști spiritele, Dacian Cioloș a dat repetate asigurări că va rămâne independent și că nu va candida la alegeri.

Excluderea colaborării cu PSD. La începutul anului, Alina Gorghiu a dezmințit ideea unei alianțe cu Partidul Social Democrat, pe care a caracterizat-o drept „nocivă”, deși această propunere nu fusese pusă pe tapet în mod oficial. „Eu știu că există anumite teorii, care sunt neconforme cu realitatea, că am putea să facem înțelegeri, s-au vehiculat asemenea teme. Eu exclud o formulă de experiență comună stânga-dreapta din 2016, exclud categoric o astfel de posibilitate”, a insistat Alina Gorghiu.

De remarcat că șefa PNL nu a spus cine lansează astfel de teorii, în contextul informațiilor despre un așa numit scenariu „Dan Mihalache”. Potrivit acestui scenariu, șeful Cancelariei Prezidențiale i-ar fi sugerat președintelui Iohannis formarea unui guvern PNL-PSD după alegerile parlamentare din 2016. Noul premier ar putea fi tot Dacian Cioloș, de data aceasta ca șef al unui guvern politic și nu de tehnocrați. Dacă social-democrații ar participa la guvernare, le-ar fi dificil să pregătească un candidat alternativă credibil la Iohannis pentru prezidențialele din 2019.

Controversa privind organizarea alegerilor locale. Recent, liberalii au cerut Guvernului o ordonanță de urgență privind organizarea alegerilor în două tururi de scrutin. Dacian Cioloș a refuzat, afirmând că nu ar fi  democratic ca Guvernul să amendeze prin ordonanță de urgență o lege votată de Parlament.

Totuși, Guvernul avea posibilitatea să redacteze un proiect de lege în acest sens, pe care să și-l asume în fața opiniei publice, dar să lase decizia la mâna Parlamentului. Interesant este, însă,  că premierul a fost contrazis de președintele CCR, Augustin Zegrean, fost parlamentar PD (partid care a fuzionat cu PNL), apropiat de Ioan Oltean. Zegrean a declarat că Legea fundamentală nu spune dacă alegerile se fac într-un tur sau două, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte, el adăugând că res­tul ţine de decizia politică.

La fel de interesant, liderul PSD Liviu Dragnea a preluat, practic, argumentele premierului afirmâd că propunerea PNL „pune practic între paranteze ideea de democrație”. Curtea Constituțională (CCR) a decis, discutând alte legi electorale,  că nu se pot face schimbări ale legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Decizia a fost luată pe baza unei recomandări a Comisiei de la Veneția, care exceptează doar modificările care privesc drepturi electorale pentru alegători.

Dincolo de valoarea teoretică înaltă a unor dezbateri constituționale, PSD este avantajat de alegerile într-un tur, având cei mai mulți primari în funcție, care pornesc favoriți. În plus, PSD are cea mai puternică mașină electorală, care a fost învinsă, de cele mai multe ori, în turul doi, prin alianța celorlalte partide. În turul doi a ajuns Traian Băsescu primar general al Capitalei și președinte al României. Așa a câștigat Iohannis în fața lui Ponta, recuperând zece procente, cu sprijinul alegătorilor de dreapta, care în primul tur au absentat sau au votat pentru Elena Udrea sau Monica Macovei. Acum, interesul social-democraților este să împiedice electoratul UDMR, PMP sau  M10 să aibă ocazia unui tur doi pentru a vota cu PNL.

Rezultatul alegerilor locale depășește miza exercitării puterii în teritoriu. În PNL se vorbește deja de schimbarea conducerii în cazul unui eșec la alegerile locale. Prilejul ar fi tocmai congresul extraordinar din vară, menționat deja. Dacă partidul ar intra în criză și Cioloș va fi rugat să-l salveze, rămâne de văzut cum va juca premierul.

Bătălia pentru eșalonul doi al puterii. Acum o săptămână, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că “nu este foarte mulţumit” de activitatea Guvernului, criticând unele decizii, precum revocarea directorului Romsilva (instalat în funcție de Victor Ponta). PSD va face, în luna februarie, o analiză, însă fără a lua în calcul depunerea unor moţiuni simple sau de cenzură.

Liberalii văd lucrurile diferit, reproșând Guvernului tocmai faptul că  nu s-a atins de oamenii PSD, cu mici excepții. Prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban,  a comentat că PSD conduce din umbră, păstrân­du-și oamenii din eșalonul doi în funcții (secretari de stat, șefi de agenții,  manageri de companii, secretari generali, ­directori, prefecţi, şefi de ­deconcentrate), sub amenințarea moțiunii de cenzură. În același timp, Guvernul este atacat ­pentru greșeli „reale sau inventate”. „Dacă Dacian Cioloş, şi, mai ales, girantul său, ­Klaus Johannis, nu înţeleg această strategie diabolică a PSD şi nu o contracarează, vor răspunde pentru consecinţele ei nefaste”, a concluzionat liderul ­liberal.    

Comentarii

 • Ion Antonescu

  23 ianuarie 2016 20:45
 • Mirela

  23 ianuarie 2016 20:43
 • Ion Antonescu

  23 ianuarie 2016 20:42
 • sceptik

  23 ianuarie 2016 3:31

  Nu ar mira nici macar pe boschetari daca Dragnea va deveni pe fata sluga lui Johannis si va pune PSD-ul actual la picioarele lui ciolosh . Liviu a " invatat " politica in PD-ul lui basescu .

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  22 ianuarie 2016 13:00

  Vreți și voi o casa,o mașină, excursii,bani,afacerea proprie,timp liber pentru familie? Impreună putem reuși sa ne îndeplinim visele. Noi am ales!!! Alege si tu ceea ce vrei pentru tine și nu ceea ce vor alți. Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • radu

  22 ianuarie 2016 12:12

  Lucrezi part-time si castigi suplimentar!Va invitam acum sa cunoasteti mai multe despre o oportunitate foarte noua prin care va puteti completa repede veniturile, in timpul liber sau oricand doriti! Va asiguram ca totul este foarte, foarte serios si ca puteti sa incepeti cu toata increderea! Cereti mai multe detalii la adresa de email radoo_3yahoo.com yah oo.co m

  raspunde comentariului
 • CURIOSUL

  22 ianuarie 2016 11:34

  DL CIOLOS STIATI CA??? Confor prevederilor Legii nr. 571 din 2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii, in toate organizatiile din sistemul SOCIAL TREBUIE sa se instituie prin act normativ statutul persoanei de contact avertizorul public care sa fie desemnata prin votul secret al membrilor organizatiei, cu statut de independent. Acesta sa sesize aspectele de coruptie interna inclusiv in cazul superiorilor sai, iar cand este cazul comisia pentru sanctionarea imoralitatii, din cadrul organizatiei desemnata tot prin vot, sa dispuna in cadrul regimului disciplinar excluderea din functia detinuta a justitiarului cu comportament imoral , lipsit de integritate indiferent de rezultatul anchetei penale cand este cazul.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  22 ianuarie 2016 10:54

  Situatiune EXTREM DE COMPLICATA. ,..., , .. Primo,... DNA ne asigura ca nu vor mai fi ** PRIMARI LA AL TREILEA MANDAT **. ,.. No, bine! uitati-va oameni buni cum UN SUPER CORUPT precum FALCA, candideaza in voie, uitati-va de asemenea cum O NULITATE ABSOLUTA, SLUGOIUL PERFECT, pe nume BOC, candideaza fara prioobleme, ba TINERI FRUMOSI si NAIVI ii vor alege din primul tur, desigur, motivand ca CHELTUIELILE sunt reduse, deci, cum am mai scris piishisha, astia sunt NEDENEABILI, iar daca, freasca Cel de Sus, cineva ii salta cu mascati, SUNT SI NEANCHETABILI caci tare vor mai fi bolnavi.. ,...., ,..., Uitati-va, oameni buni, cum, Ghe FLUTUR, despre care oameni din zona sa, spun CA-I TARTORUL CORUPTILOR, in loc sa fie chemat zi de zi la DNA, dansu-si PUNE OMUL LA ROMSILVA, una din cele mai MARI AFACERI DIN ROMANIA, deci, pana la urma, ACEST GUVERN AL CUI ESTE ??????????????, al PSD-ului, judecand dupa forma de alegere a primarilor, TOTAL INECHITABILA, Al PNL-ului, judecand dupa numirile de la ROMSILVA, al STRAZI ????, Doamne Feresrte !!!, este un guvern de acoperiti, vorba aia, care circula pe vremea Revoliutiei Cubaneze, cand LOS BARBEROS preluau puterea, si doar agenti acoperiti PURTAU BARBA IN PANTALONI... ,..., d-aia i-am scris io Domnului Presedinte SA-I CAUTE in basca, in san in chiloti si-n sosete, sa vaza ce hhram poarta

  raspunde comentariului
 • Jacques

  22 ianuarie 2016 10:49

  Cel mai toxic personaj din politica LIVIU DRAGNEA!Poza este excelenta! Priviti cu atentie fizionomia! Spune multe despre caracterul acestui individ!

  raspunde comentariului
 • Nick29

  22 ianuarie 2016 10:33

  Se pare, daca nu este deja de notorietate, ca mihalache il "imbrobodeste"pe Iohannis ?!

  raspunde comentariului
 • ACDC

  22 ianuarie 2016 9:12

  Strada si societatea civila a cerut foarte clar alegeri in doua tururi de scrutin . Acestea sint adevaratele alegeri libere intr-un atat democratic .Pe aceasta platforma a venit la putere actualul Primul Ministru Ciolos si aceasta cerinta trebuie respectata .ATENTIE MARE !!!! la manevrele toxice ,de inspiratie comunista a PSD in eforturile de a dejuca alegerile in doua tururi de scrutin .Nu trebuie uitata ca PSD este partidul politic cel mai corupt cu cel mai mare numar de urmariti penal pentru fapte de coruptie pina la cel mai inalt nivel inclusivactualul lider Liviu Dragnea care a fost si condamnat ca sa nu mai vorbim de golanul mincinos si plagiator Victor Ponta . Contributia PSD in societatatea romaneasca in ultimii 25 ani a fost cea mai destructiva ,nociva si toxica .S-a aliat in asa numitul Parlament cu toate lichelele cara nu au avut nici o reprezentare populara si nu au fost expuse testului alegatorilor . PSD a promovat legi care si in prezent sint activ declarate neconstitutionale de catre CCR ,ca de exemplul "traseismul politic " sau mai explicit prostitutia politica . Fiind expert in lovituri de stat vezi lovitura de stat militara din 1989 si asaltul juntei PSD impotriva poporului roman in timpul mineriadelor din 1990 si 1991 acelasi PSD a manevrat lovitura de stat din 2012 . Acest partid a contribuit in esenta la construirea unui Parlament extrem de corupt ,a facut eforturi masive mergind pina la tentativa de subjugare a structurilor de justitie numai pentru a apara" drepturile democratice " ale coruptilor anchetati .PSD a fost cea mai mare piedica in reconstruirea unei adevarate socitati democratice si in avansarea Romaniei pe plan european si transatlantic .Nu este de mirare ca dupa 25 de ani de "democratie " nu avem autostrazi moderne ,dar avem trenuri care iarna circula inghetate ca pe timpul lui Ceausescu cu viteze mai mici decit in anii 1929 ,avem cel mai scazut nivel de trai ,orase ca erau monumente istorice ale Europei care acum sint murdare pline de ciini vagabonzi ,masini parcate pe trotuare ,si cel mai scazut nivel de trai .PNL la rindul lui si-a adus si el contributia la lovitura de stat din 2012 prin alianta la USL ceva complet ilogic si nebunesc care impingeau Romania la o dictatura parlamentara totala .

  raspunde comentariului
 • agricultorul fericit

  22 ianuarie 2016 8:52

  Am ramas cu PSD si PNL. UNPR moare linistit. Primele doua si-au schimbat presedintii. Liviu Dragnea, fost PD, cu zdranganele penale. Alina Gorghiu, fosta nimic. PSD mai are ceva suflu, PNL e in moarte clinica. Singurul personaj dinamic ramane in mod paradoxal Base.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  22 ianuarie 2016 8:42

  Am mult mai multa încredere în noua conducere a tarii,decât în Ponta si pontisti."Agatatii" si nu sunt putini trebuie sa fie obligati sa se retraga din politica.DNA lucreaza cu rezultate.Sper ,ca 2016 o sa fie un an mai bun pentru România si popor,un an în care "resetarea clasei politice" se va realiza.Este necesara.

  raspunde comentariului
 • numai hotzi

  22 ianuarie 2016 8:19

  Daca aducea guvern liberal era o reusita.Dar asa au adus un guvern care se poate numi GUVERNUL UITARII .adica sa guverneze pana uita lumea hotziile politicienilor.

  raspunde comentariului
 • bucuria nebunilor

  22 ianuarie 2016 6:23

  a reusit schimbarea guvernului dupa legile intamplari

  raspunde comentariului
 • analist amator

  22 ianuarie 2016 5:23

  Eroarea autorului care denatureaza tot materialul consta in faptul ca afirma fals ca liberalii sunt in PNL-ul actual . Aia nu sunt liberali , sunt total straini de fostul partid istoric , exact ca si Johannis . Liberalii sunt langa Tariceanu Deci toata discutia este de prisos .

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design