13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechMarko Bela către UDMR, despre aniversarea a 100 de ani de la...

Marko Bela către UDMR, despre aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire: Nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim acest lucru

Fostul președinte al UDMR, Marko Bela, le-a spus, sâmbătă, celor 800 de delegați la Congresul UDMR că nimeni nu poate să le ceară să sărbătorească unirea Transilvaniei cu România, informează Agerpres.

Marko Bela s-a întrebat, retoric, ce ar trebui sărbătorit în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, de către maghiari, în condițiile actuale, când unele drepturi nu le-ar fi acordate în România.

"Oare noi, ungurii, pe lângă faptul că am recuperat o parte, nu totul din acele drepturi și bunuri care ne-au fost luate, foarte exact, ce ar trebui să sărbătorim? Să sărbătorim acele promisiuni care nu s-au ținut până în ziua de astăzi de la Alba Iulia? Sau politica școlară dintre cele două războaie mondiale? Oare ce să sărbătorim? Să sărbătorim ceea ce s-a întâmplat în 1959 când s-a închis Facultatea Bolyai și pe timpul lui Ceaușescu când limba maghiară a fost degradată ca o limbă de bucătărie în dictatura comunistă? Nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim acest lucru. Apoi, bineînțeles, în 1989 și, repet, după o perioadă situația noastră s-a schimbat, însă în momentul de față ce să sărbătorim? Să sărbătorim faptul că legea care trebuie să asigure învățământul în limba maternă la toate nivelele nu se aplică, de exemplu în cadrul Facultății de Medicină de la Târgu Mureș? (…) Este foarte greu să sărbătorim în asemenea condiții pentru noi. Pot să spun este chiar imposibil", a declarat, de la tribuna Congresului, Marko Bela.

În discursul rostit sâmbătă, fostul lider unional s-a întrebat retoric și ce vor sărbători românii anul viitor.

"Oare în 2018 ce o să sărbătorească românii? Oare are România ce sărbători în afară de faptul că prin voința puterilor câștigătoare cu 100 de ani înainte s-a creat statul modern român și că este un moment important istoric indiferent de atitudinea noastră? Ce o să sărbătorească majoritatea românească anul viitor, împreună cu noi sau fără noi? Multe mii de kilometri de autostrăzi? Dar nu există! Rețea modernă de cale ferată? Nici asta nu există! Sau mai multe milioane de cetățeni care pleacă din fața mizeriei de acasă? Nici pentru asta nu putem să sărbătorim! Democrația parlamentară deplină să o sărbătorim? Poate statul de drept care este în ruine?", a spus Marko Bela.

Deși a recunoscut că, în ultimii 20 de ani, și UDMR a fost la guvernare, Marko Bela a spus că, astăzi, românii și maghiarii nu mai au aceleași obiective.

"Mulți o să înțelegeți ironia pe care o afișez, dar asta este o autocritică, pentru că și noi am fost participanți la ceea ce s-a întâmplat în ultimele decenii, la bine și la rău. Este bine că am avut obiective comune cu românii, este rău că nu mai avem, nu prea mai avem. Într-adevăr am aderat împreună pe o cale care ar fi putut să ne ducă la o sărbătorire în comun, pentru că, cine știe, România fără noi nu ar fi devenit membră a Uniunii Europene sau ar fi devenit mai târziu. Avem deci dreptul, suntem și făuritorii ei. Mai devreme sau mai târziu va trebui să ajungem la momentul să ne bucurăm împreună de această țară și ca o sărbătoare, un mesaj comun, am dubiu că acest lucru se va întâmpla prea repede, dar va trebui să încercăm, poate în 2018, un parlament responsabil, un guvern responsabil, ce poate să facă foarte multe timp de un an dacă nu se lasă amăgit de demagogie și dacă nu se sperie de propria sa umbră atunci când trebuie să reabiliteze echilibrul și trebuie să sisteze măsurile antimaghiare și trebuie să adopte în fine acel proiect de lege pentru minoritate care s-a uitat de mult timp în sertar", a punctat Marko Bela.

El le-a transmis maghiarilor că pot sărbători totuși că mai sunt aici și au supraviețuit tuturor regimurilor politice. "Este adevărat că totuși putem sărbători ceva, că după 100 de ani suntem tot aici, nimeni nu ne-a putut izgoni, nu ne-a putut asimila, am trecut peste fascism, am supraviețuit comunismului și după 1989 am avut putere să reluăm totul de la zero. UDMR nu a deviat de pe calea pe care a apucat-o în 1990", a încheiat Marko Bela.

Circa 800 de delegați și 200 de invitați, printre care reprezentanți ai partidelor politice din țară și din străinătate, sunt prezenți sâmbătă la cel de-al XIII-lea congres al Uniunii Democrate Maghiare din România, care se desfășoară la Zalău.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...
Ultima oră
Pe aceeași temă