Ludovic Orban: Declarațiile lui Kelemen Hunor despre Marea Unire sunt o jignire la adresa națiunii

de Mihai Diac , 09 august 2017 - stire actualizata la ora 23:03, 09 august 2017
Ludovic Orban

Președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, miercuri seară, la postul Realitatea Tv, că declarațiile făcute de președintele UDMR, Kelemen Hunor, cu privire la Centenarul Unirii sunt o jignire la adresa națiunii.

"Sunt o jignire la adresa națiunii. Pe de altă parte sunt împotriva generării unor conflicte provocate de declarațiile lui Hunor care asta își dorește, să se victimizeze, să reacționeze întreg mediul politic, să se pună călare pe el ca să se victimizeze. Îl sancționăm, fără discuție că îl sancționăm. (...) Îl sancționăm, în primul rând, prin faptul că niciodată nu vom accepta ceea ce își doresc ei aici cu modificările legislative și cu autonomia culturală. Cu permanentele jocuri pe care le fac se așteaptă să mai câștige ceva, să mai obțină ceva, în general cu atitudinea lor de jignire", a spus Ludovic Orban.

Președintele PNL a subliniat că Centenarul Unirii vizează întreaga națiune română, chiar și pe cetățenii români de origine maghiară.

"Sunt foarte mulți cetățeni români de origine maghiară care vor sărbători un Centenar, indiferent ce zice Kelemen Hunor. Kelemen Hunor pescuiește în ape tulburi cu povestea asta, încearcă să se victimizeze", a mai spus Ludovic Orban.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a acordat recent un interviu cotidianului clujean de limba maghiară Szabadság, în care a vorbit despre pregătirile pentru Centenarul Marii Uniri din 2018. Hunor a spus că reprezentanții UDMR și maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului și se teme că, în lipsa realizărilor din ultimii 100 de ani, politicienii români vor recurge la discursuri naționaliste.

"Mă tem uneori, pentru că, în ajunul Centenarului, România nu va avea prea multe realizări de prezentat, de aceea vor apela la retorica naționalistă de prost gust prin care încheie acești 100 de ani, la fel cum a procedat și rectorul Universității 'Babeș—Bolyai'. Nu vor putea să spună că au construit nici măcar 1.800 de km de autostradă, că, în sfârșit, după 100 de ani, au reușit să conecteze regiunile istorice. La fel cum nu putem spune că trenul de la București la Alba Iulia ajunge mai repede decât în urmă cu 100 de ani. Dimpotrivă, vor putea să spună că astăzi faci o oră și jumătate mai mult de la Alba Iulia la București, decât se făcea acum 100 de ani. Deci, din acest punct de vedere, am dileme serioase referitor la ce va putea prezenta statul român ca realizare în afară de faptul ca de 100 de ani această țară există. Și atunci, în astfel de situații, sunt tentați să aniverseze cei 100 de ani printr-o retorică naționalistă și cu tot felul de sloganuri", a susținut Kelemen Hunor.

Comentarii

 • ZOLTAN IMRE

  10 august 2017 22:46
 • Alexandru

  10 august 2017 22:07

  Aveti dreptate domnule Orban. Dar, ce faceti cand Hunor, Tokes, si multi alti nemernici tradatori, care nu recunosc Marea Unire de la 1918, sunt rasplatiti cu lefuri, indemizatii grase, pamanturi, paduri si multe bogatii ale Romaniei si pensionarii Armatei Romaniei, Internelor, Servicilor sunt batjocoriti, chiar la 100 de ani de la batalia de la Marasesti.In ce tara faceti politica si ce aveti de gand sa faceti?

  raspunde comentariului
  • valeanu

   12 august 2017 15:00

   Stim din istorie ca romanii au rezistrat la Marasti, Oituzi si Marasesti pana cand dusmanul cel - MARE - rusii au luptat cu noi cot la cot, chiar in frunte. Dupa aceia a venit capitularea si pacea de la Bucuresti pe care Romania a incalcat dupa 2 luni.

   raspunde comentariului
 • dusu

  10 august 2017 14:43

  ******* regateanu asta ludovic mai ieri ii cerea lui grindeanu sa demisioneze sa nu se lase shantajat de udmr, ha ha

  raspunde comentariului
  • valeanu

   12 august 2017 15:32

   Orban daca are radacini unguri vrea s-a demonstreza ca este cel mai - BUN - roman. De persoane de asemenea radacini sa fereasca Domnul. Ei daca este nevoie sant romani, daca este nevoie sant unguri, dar chiar si svobi la nevoie. Cum vad nici romanii nu sarbatoresc ziua cind au pierut teritorii din tzara, vezi Dobrogea, Bucovina, sudul Basarabiei samd. Interesant este ca numai incorporarea Transilvaniei in Romania este sarbatoare, cucerirea restul teritorii - Dobrogea, Basarabia, Bucovina, Banatul si Crisana nu sant sarbatorite. Stim ca pacea de la Paris in care s-a recunoscut stapanirea Romaniei asupra Transilvaniei, Banatului si Crisanei s-a semnat de puterile castigatoare in anul 1920, adica recunoasterea incorporarii Transilvanei in 1920 si nu in 1918 s- a realizat. Stim ca Banatul a fost ocupat de la unguri prima data de sarbi, si numai la interventia Frantei a reusit Romania sa acapareze teritoriile banatene. Sarbii au vrut tot Banatul. O perioada stim ca Banatul s-a organizat ca tzara aparte. Istoria este interesanta, dar din pacate politicieni o murdaresc, manipuleaza!

   raspunde comentariului
 • Lucian Vasile

  10 august 2017 12:47

  Hunor Kelemen vorbeste la persoana a III-a despre conducerea Romaniei, ca si cand el si gasca sa nu ar fi fost prin mai multe guverne postdecembriste la masa guvernarii, taindu-si felii groase si delicioase pentru acolitii sai si amare pentru "supusii" romani vezi punerea pe butuci a Sanatatii sub ministrul veterinar Cseke Attila. Ciudat comportament cantatul asta dupa doua partituri simultan.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design