Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat într-un interviu că România are „legi de cauciuc”, care nu fac distincție clară între răspunderea administrativă și cea penală, altfel încât „orice poate fi asociat cu fapte de corupție”.
„Trebuie să stabilim unde se termină zona penală și unde începe zona administrativă. Și acolo unde se face o asemenea greșeală, trebuie o corecție administrativă și nu penală. Cu legile acestea de cauciuc, orice poate fi asociat cu fapte de corupție. Când noi vorbim despre acest caz, atunci nu atacăm justiția, nu atacăm procurorii, doar spunem că există undeva o problemă de logică, dacă nu există o altă intenție”, a afirmat Kelemen Hunor.
Atacurile la adresa procurorilor care au deschis dosare pe numele politicienilor maghiari au culminat cu discursul liderului UDMR, Hunor Kelemen. ”Mă bucur că gazda noastră, Anna Horvath, a avut posibilitatea să ne vorbească, pentru că poate i s-a interzis să își exercite funcția de viceprimar, dar situația nu se schimbă, pentru că Anna continuă să fie lider al acestei comunități”, a spus Hunor Kelemen.
Pe de altă parte, președintele UDMR a fost rugat să comenteze acuzațiile conform cărora UDMR încearcă imixtiuni în actul de justiție prin pozițiile exprimate după începerea urmăririi penale de către DNA în cazul legat de înființarea Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș, precum și după condamnarea lui Marko Attila.
„Nu ne implicăm în actul de justiție, nu există nicio implicare. Nu am sunat nici procurori, nici judecători, nici polițiști, pe nimeni. Și nici nu vom face așa ceva”, a răspuns Kelemen Hunor.