UPDATE 19.05: Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii nu vor participa la citirea moțiunii de cenzură în Parlament.
"Duminica este zi de odihnă de la Dumnezeu. Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naționale, alegerea Biroului Politic. După alegerea Biroului Politic voi convoca Biroul Politic luni pentru a hotărî care este poziția oficială a PNL față de grava criză în care se află România datorită majorității parlamentare", a declarat Orban, după Congresul PNL.
18.25: Ludovic Orban a spus că poartă pe umeri ”răspunderea de a transforma PNL în forţa politică de care are nevoie România” și că, de astăzi, viața lui este ”mai dificilă”.
În replică, contracandidatul său, Cristian Bușoi, a declarat că îl felicită pe Orban și că va respecta votul colegilor săi.
”PNL trebuie să rămână o echipă unită, trebuie să meargă înainte cu toată forţa, încrederea. Ideile şi principiile pe care le apărăm sunt principiile drepte. Drumul pe care vrem să-l arătăm românilor e drumul spre prosperitate pentru România şi pentru români. Felicitări din nou”, a mai spus Bușoi.
17.20 Ludovic Orban a câștigat șefia Partidului Național Liberal. El devine, astfel, primul lider ales după unificarea PDL cu PNL, obţinând 3.314 voturi, faţă de 884 cât a primit Cristian Buşoi, au declarat surse politice.
Orban a ținut un discurs tăios, aplaudat la scenă deschisă de delegații la congresul PNL. Ludovic Orban a explicat modul în care partidul său se va raporta la PSD, într-un moment în care se poartă negocieri privind moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva lui Sorin Grindeanu.
”Nici un blat cu PSD. Cunosc bine acest partid, ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum înceteze orice negocieri de culise, orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcții, avantaje personale, afaceri cu PSD. Cine vrea să lupte alătui de noi îl aşteptăm, cine nu vrea să lupte să rămână mai în spate, asta e dragii mei”, a declarat Orban. El i-a îndemnat pe liberali ”Să ajungem la putere, dar nu printr-un nou USL”.
14.20: Cristian Buşoi a spus că el, împreună cu Ludovic Orban și Cătălin Predoiu, a fost victima unor decizii neinspirate ale conducerii PNL, însă nu a criticat partidul. Bușoi a adăugat, însă, că Orban a contestat oamenii din fosta conducere care acum îl susţin.
"Pot să dau tonul mai tare şi să fiu mai ferm, dar oare Ludovic Orban va putea da înapoi critica faţă de colegii din vechea conducere care îl susţin? Eu nu cred că va da înapoi, nu pentru că nu poate, ci pentru că atunci când spunea aceste lucruri le credea şi avea dreptate să spună aceste lucruri", a spus Bușoi.
13.20: Cristian Bușoi: "Doar cantand refrenul anticoruptie nu vom reusi sa aducem voturi noi de partea PNL. Lupta anticorupție o face justitia, iar partidele vorbesc despre guvernare. PNL trebuie sa fie asociat cu cateva masuri clare pentru viitorul Romaniei."
12.30: Teodor Stolojan îl laudă pe Cristian Bușoi, candidat la președinția partidului: ”are caracter”.
”Domnul Bușoi a reușit să prezinte soluții reale la problemele oamenilor, dl Bușoi este conștient că PNL trebuie să facă o opoziție puternică, are meritul de a repune în dezbatere temele economice. Contrar celor care cred că nu ar trebui să ne ocupăm de cei defavorizați, le amintesc cuvintele Papei Francisc: ”dacă îți pasă de cei săraci nu ești comunist”. PNL se află la un moment de răscruce, trebuie să captăm atenția noii generații – millenials,este generația care a ieșit în stradă ca să oprească abuzurile coaliției de guvernare. Întorceți-vă cu fața spre viitor și votați viitorul”.
Fiecare dintre cei doi candidați la șefia partidului are cinci susținători care vor lua cuvântul. Intai, urca Busoi impreuna cu Theodor Stolojan, Mugur Cozmanciuc, Alin Tișe, Nicolae Robu și Dan Motreanu, apoi Ludovic Orban, împreună cu Raluca Turcan, Ilie Bolojan, Mircea Hava, Iulian Dumitrescu, Vlad Nistor.
11.40: Raluca Turcan: ”Unirea face puterea, acesta a fost scopul fuziunii dintre PNL și PDL. După eșecul de la parlamentare, misiunea a fost una clară: să țin partidul unit după dezastru, să imprimăm o decizie PNL, astfel încât oamenii să înceapă să se apropie din nou de noi. Politica se măsoară în voturi și eficiență. Uneori, ne-a lipsit și respectul dintre noi. PNL poate guverna mult mai bine decât orice face PSD. Dragnea ocupă Parlamentul, Grindeanu ocupă Guvernul. Tot ce naște din PSD dăunează grav României, programul PSD are doar idei frumoase de prezentat la televizor. Noaptea ca hoții – asta se întâmplă cu PSD, trebuie să îi sancționăm prompt. PNL are 27 la sută în toată sondajele de opinie, chiar și în cele măsluite. Să ne întâlnim în tranșee și adversarul nostru să fie PSD”.
Mircea Ionescu Quintus nu participă la Congres, dar le transmite liberarilor un mesaj:
”Să intrăm în istorie pentru că punem umărul la făurirea unui stat modern, la a apăra primarii și aleșii noștri de abuzurile care se fac uneori în România. Vă îndemn să îi votați pe cei mai vrednici dintre liberali. Să nu uitați că sunteți membrii unui istoric partid, care și-a slujit mereu țara”.
Consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan, mesaj din partea lui Klaus Iohannis:
”România are nevoie azi, mai mult ca oricând, de partide puternice. Prin partid puternic nu înţelegi însă un partid unde liderul său este puternic, ci un partid unde democraţia internă este reală, unde există dezbatere, unde toate resursele partidelui sunt folosite la potenţialul lor maxim. (…) „Un partid puternic oferă, în acelaşi timp, cetăţenilor o viziune pentru România, arată clar de ce vrea puterea şi ce va face cu ea, un partid puternic va convinge imediat că exercită puterea nu pentru liderii săi sau pentru apropiaţii lor, ci pentru cetăţeni şi comunităţile lor, pentru a intări postura României în plan regional, european şi în lume”.
Secretarul general al PPE Antonio Lopez -Istúriz White a declarat în deschiderea Congresului PNL că liberalii trebuie să lupte împotriva populismului și a criticat demersul PSD de a depune moţiune de cenzură împotriva propriului guvern, afirmând că acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată în România şi nicăieri în lume.
"Acest guvern socialist este demn de Cartea Recordurilor în materie de politică greşită şi politicieni nereuşiţi. În cinci luni de guvernare, singura lor realizare o reprezintă cele mai mai mari proteste anti-guvernamentale din 1989 încoace.Şi va fi guvernul cu cea mai scurtă durată de viaţă din istoria recentă a UE. (…) Acest guvern bate toate recordurile, dar cel mai important este faptul că este rău pentru România şi este rău pentru UE", a spus secretarul general al PPE.
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi, a declarat că trebuie să existe un dialog între UDMR şi PNL, indiferent dacă una sau alta dintre formaţiuni se află la putere sau în opoziţie.
"UDMR, ca reprezentat politic al unei comunităţi de 1,2 milioane de suflete, va fi întotdeuna o platformă politică bazată pe dialog. Indiferent dacă în viitor veţi fi în opoziţie sau la guvernare, indiferent dacă noi suntem în opoziţie sau la guvernare, reiterăm crezul nostru că trebuie să avem un dialog între noi spre binele ţării, spre binele comunităţilor pe care le reprezentăm, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local", a mai spus Korodi. El a afirmat și că România are nevoie de o forţă politică puternică de dreapta, care să ştie să reprezinte oamenii de dreapta şi să militeze pentru statul de drept.
11.10: A început Congresul PNL, în care liberalii își aleg noua conducere. Ultimul şef al liberalilor ales de congres a fost Klaus Iohannis, în iunie 2014. S-a validat componența comisiei de numărare a voturilor, se va valida numirea președintelui comisiei, Mircea Toader.
Sunt prezenți: Petre Roman, Teodor Stolojan, Emil Boc, Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Raluca Turcan.
Primul care îşi va prezenta moţiunea cu care candidează la şefia partidului va fi Cristian Buşoi.El candidează cu o moțiune intitulată ”PNL – Partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică”, propune membrilor partidului să-şi asume liberalismul civic ca ideologie şi să contruiască o România care să fie cel mai pro-european stat de la graniţa de est a Uniunii Europene. El îşi propune să atragă către PNL oamenii de afaceri, angajaţii din mediul privat, persoanele implicate în mediul ONG-urilor, tinerii conectaţi la reţelele sociale, aceştia fiind cei care au stopat proiectul Roşia Montană, au blocat alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al României în 2014 şi au blocat OUG 13 în 2017.
În urma votului din filiale, Ludovic Orban a capitalizat cea mai mare susţinere, atât ca număr de voturi, cât şi ca greutate în partid a celor care fac parte din echipa sa. Moţiunea depusă de Ludovic Orban, în baza căreia a intrat în competiţia internă pentru preşedinţia PNL, este intitulată ”Partidul Naţional Liberal, Forţa Dreptei” şi are ca obiective câştigarea alegerilor prezidenţiale, a alegerilor locale şi parlamentare, precum şi formarea Guvernului de către PNL.
Liberalii se reunesc în Congres, sâmbătă, la Romexpo, pentru alegerea unui nou președinte al PNL, funcție pentru care candidează Cristian Bușoi și Ludovic Orban, informează Agerpres.
În cadrul Congresului PNL, cu participarea a 5.000 de delegați, vor fi organizate alegeri pentru președinția PNL, prin vot asupra moțiunilor prezentate de candidați, precum și pentru președinții Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori (CNRC) și Comisiei de Arbitraj (CA).
La Congres sunt invitați să susțină discursuri secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White, consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan și liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi. De asemenea, vor susține discursuri președintele de onoare al PNL Mircea Ionescu-Quintus și președintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.
Ludovic Orban a fost primul care și-a depus candidatura la funcția de președinte al PNL, însă, potrivit tragerii la sorți, el își va susține moțiunea „PNL — Forța Dreptei" — după Cristian Bușoi, care candidează cu moțiunea „PNL — partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică".
Ludovic Orban a declarat că este sprijinit de 40 de filiale liberale pentru șefia PNL și că a discutat cu președintele Klaus Iohannis cu privire la candidatura sa. Liberalul a arătat că îi susține pentru echipa sa de prim-vicepreședinți pe Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu.
Orban a mai afirmat că „aroganța, tupeul, nesinceritatea și lipsa de onestitate trebuie să dispară din comportamentul liberalilor", subliniind că are drept obiectiv ca PNL să devină principala forță politică din România. El a mai afirmat că PNL trebuie să aibă un Guvern alternativă și că ar fi bine dacă s-ar crea o altă majoritate parlamentară. De asemenea, Ludovic Orban a susținut că PNL trebuie să facă opoziție PSD.
Ludovic Orban a declarat, duminică, în cadrul emisiunii X-Press, moderată de directorul editorial al „României Libere”, jurnalistul Sabin Orcan, că PNL s-a confruntat cu multe probleme care i-au știrbit credibilitatea față de electorat. Totodată, candidatul la șefia formațiunii de dreapta susține că dacă va câștiga alegerile interne nu va accepta niciun blat cu PSD-ul.
La rândul său, Cristian Bușoi afirma că are șanse foarte bune să câștige șefia partidului, deoarece are o viziune și o echipă mai bune ca Ludovic Orban, despre care a afirmat că, în acest moment, nu este un bun lider pentru partid. El a arătat că îi susține în echipa sa pentru funcțiile de prim-vicepreședinți pe Nicolae Robu, Alin Tișe, Mugur Cozmanciuc, dar și pe Viorel Cataramă, iar pentru cea de secretar general al PNL pe Dan Motreanu. Bușoi a mai precizat în interviu că PNL trebuie să facă o opoziție foarte fermă la PSD și să aibă un Guvern alternativă.
Pentru funcția de președinte al CA candidează Ioan Cupșa, Paul Cotta, Daniel Buda și Andreea Rabotka, iar pentru cea de președinte al CNRC — Mihai Barbu și Gabriela Horga.
Cristian Bușoi, candidat pentru șefia PNL, a prezentat, în cadrul emisiunii X-Press, moderată de directorul editorial al „România Liberă”, jurnalistul Sabin Orcan, strategia sa pentru a schimba PNL, astfel încât partidul să poată "învinge guvernarea de stânga".
Duminică, liberalii se reunesc în Consiliul Național de Coordonare unde vor fi aleși patru prim-vicepreședinți, secretarul general, 16 vicepreședinți: 8 vicepreședinți pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate și 8 vicepreședinți pe regiunile de dezvoltare și 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul și membrii comisiilor CA și CNRC. Secretarul general al liberalilor este propus de președintele PNL.