11.9 C
București
joi, 31 octombrie 2024
AcasăTechPesediștii vor ca pensiile parlamentarilor să fie scutite de taxe

Pesediștii vor ca pensiile parlamentarilor să fie scutite de taxe

PSD păstrează modul de calcul al pensiilor speciale pentru parlamentari, dar elimină contribuțiile de sănătate și reduce impozitul pe venit.

„Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,55% din indemnizația lunară brută aflată în plată”, prevede un proiect care a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru Statutul deputaților și senatorilor. Proiectul, inițiat de parlamentarii PSD Florin Iordache și Ioan Munteanu, a fost înregistrat pe 11 septembrie, iar pe 19 septembrie comisia de resort, condusă de Ion Mocioalcă (PSD), a depus raportul favorabil. Decizia finală va fi luată de plenul reunit.

Cum se calculează pensiile parlamentarilor

Practic, se păstrează regula din legea în vigoare privind calculul veniturilor pentru senatorii și deputații care au vârsta de pensioare și nu au obținut noi mandate. Acestea se raportează la indemnizațiile parlamentarilor aflați în funcție. Până acum, 700 de foşti parlamentari au obținut deja pensii speciale, pe baza unei legi aprobate în 2015. Creșterea lefurilor parlamentarilor, la 13.000 lei, intrată în vigoare de la 1 iulie, prin noua lege a salarizării, a atras și creșterea pensiilor parlamentarilor. Acestea au ajuns la 3.500 de lei pentru un mandat (de la 2.000), 7.000 de lei pentru două mandate (de la 3.500) și 10.000 de lei pentru trei sau mai multe mandate (de la 7.000). Cei care vor ieși la pensie în viitor, după terminarea actualului mandat, vor beneficia de același sistem de calcul (prin raportare la indemnizațiile aflate în plată), pe baza noului proiect de lege.

Pensiile nu vor putea să depășească veniturile parlamentarilor aflați în funcție. Indemnizația pentru limită de vârstă va fi actualizată din oficiu cu rata medie anuală a inflației. Dacă în urma actualizării rezultă o indemnizație pentru limită de vârstă mai mică, se menține pensia aflată în plată. Însă, un articol cu conținut identic, privind indexarea sumelor, există deja în ordonanța de urgență a Guvernului Tudose privind pensiile speciale, aprobată în august. Anterior, legislația prevedea un regim mai avantajos – pensiile creșteau ori de câte ori se majorau indemnizațiile parlamentarilor.

Scapă de contribuții și impozite

Parlamentarii PSD propun ca pentru pensiile speciale să se aplice regulile introduse anul acesta în Codul Fiscal. Concret, asta înseamnă renunțarea la articolul din Statutul deputaților și senatorilor potrivit căruia pentru pensiile parlamentarilor se plătesc asigurări de sănătate și impozit pe profit.

Noile reguli vor fi cele pentru pensionarii din sistemul public de pensii. În ianuarie 2017, plenul Camerei Deputaților a votat un proiect de modificare a Codului Fiscal prin care s-au eliminat atât plata contribuțiilor pentru sănătate la pensii, cât şi impozitarea cu 16% pe venit a pensiilor sub 2.000 lei. Pentru pensiile mai mari de 2.000 lei, suma se deduce din baza de calcul a impozitului pe venit. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 12 ianuarie.

Dacă luăm drept exemplu o pensie de 7.000 lei, vom vedea că un parlamentar va câștiga în plus în jur de 700 de lei. El va obține 385 de lei pentru că nu va mai plăti asigurări de sănătate (5,5%), la care se adăugă 320 lei pentru că nu mai plătește impozitul pe venit de 16% pentru 2.000 de lei din pensie.

“Prin acest proiect de lege, blocăm creșterea pensiilor foștilor parlamentari de la 1 ianuarie 2018, când salariile parlamentarilor vor crește ca urmare a creșterii salariului minim pe economie”, afirmă Florin Iordache, unul dintre inițiatori. El a explicat că proiectul reia articolele referitoare la parlamentari din ordonanța Guvernului Tudose pentru că inițiatorii au vrut să fie siguri că se vor aplica. ”Noi nu am făcut decât să transpunem articolele referitoare la parlamentari din ordonanța Guvernului pentru că Statutul deputaților și senatorilor este o lege organică și nu putea fi modificată prin ordonanță de urgență. Articolele la care vă referiți le-am preluat din ordonanța de urgență”, a explicat Iordache.

Însă, egalizarea regimului pensiilor parlamentarilor cu cel al pensiilor celorlalți bugetari ridică semne de întrebare. Majoritatea pensiilor din sistemul public se bazeză pe contribuția beneficiarilor în întreaga lor activitate. În cazul pensiilor pentru activitatea în -Parlament, aceste se calculează prin raportarea la indemnizația aflată în plată. Mai mult, potrivit Statutului deputaților și senatorilor, pensiile pentru activitatea în Parlament pot fi cumulate cu pensiile din sistemul public. Ceea ce înseamnă că parlamentarii vor beneficia de două ori de aceste scutiri – o dată pentru pensia din meseria de bază și a doua oară pentru pensia obținută pentru activitatea în -Legislativ.

PROPUNERE. De ce ar trebui eliminate pensiile speciale

În timp ce PSD vrea doar modificarea sistemului de indexare, USR a depus un proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru activitatea în Legislativ. USR atrage atenția că există un articol din Statutul deputaților și senatorilor care precizează explicit că “perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă și în specialitate, cu toate drepturile prevăzute de lege”. Cu alte cuvinte, parlamentarii pensionari beneficiază de pensii speciale plus pensii obișnuite, iar la calcularea acestora se ține cont de anii petrecuți în Legislativ. Practic, USR propune ca parlamentarii să beneficieze doar de pensia pentru meseria practicată. Deși propunerea USR datează din luna mai, Comisia privind statutul parlamentarilor nu a întocmit, încă, un raport.

RECTIFICARE. Tudose a găsit banii pentru parlamentari

La recenta rectificare bugetară, Guvernul a aprobat un plus de 18,5 milioane de lei pentru Legislativ destinat plății pensiilor speciale pentru foștii parlamentari. Astfel, Camera Deputaților a primit în plus 12.500.000 lei pentru 480 de persoane, iar Senatul șase milioane de lei pentru 200 de foști senatori. Suplimentările au fost solicitate de cele două instituții după ce mai mulți foști parlamentari au primit notificări potrivit cărora Senatul și Camera Deputaților nu mai au bani pentru a le plăti pensiile majorate.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Coșmar pentru FCSB! Darius Olaru s-a accidentat grav în derby-ul cu Dinamo

Darius Olaru s-a accidentat în minutul 10 al derby-ului Dinamo - FCSB, fiind înlocuit imediat. FCSB a avut un început dificil în meciul din Cupa...

Cu Drăgușin titular, Tottenham o învinge Manchester City și se califică în sferturile Cupei Ligii Angliei!

Tottenham se impune cu 2-1 în fața lui Manchester City și avansează în sferturile Cupei Ligii Angliei, într-un meci cu Radu Drăgușin integralist. Capul de...

Marius Ștefănescu, „dublă” împotriva lui Dinamo, dar tot nu-l impresionează pe Becali!

În timp ce Ștefănescu vorbea entuziasmat despre „dubla” cu Dinamo, patronul FCSB îl desființa: „N-am răbdare de așa ceva!” FCSB a obținut o victorie clară...
Ultima oră
Pe aceeași temă