14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechÎmpărțirea puterii în Galați încinge scena politică

Împărțirea puterii în Galați încinge scena politică

Prin manevrele liderilor locali ai PSD și ALDE, Dan Nica și Eugen Durbacă, UNPR a făcut implozie, iar din ALDE sunt eliminate „elementele dușmănoase“.

După ce a câștigat alegerile locale la Galați, PSD-ul încearcă să își reia statutul de „partid-stat”, demarând eliminarea opoziției din toate structurile administrației locale. Organizația PSD Galați, condusă de fostul ministru al Comunicațiilor, europarlamentarul Dan Nica, a câștigat primăriile municipiilor Galați și Tecuci și orașelor Târgu-Bujor și Berești, precum și primăriile a 42 din cele 65 de comune din județ. La Consiliul Județean (CJ) Galaţi, din cele 35 de mandate, PSD a câştigat 15, urmat de PNL (9), ALDE (4), UNPR (3) și PMP (3), un mandat fiind obținut de independentul Dorin Butunoiu. La Consiliul Municipal (CLM) Galaţi, dintre cele 27 de mandate, PSD are 9, PNL – 7, ALDE – 4, UNPR – 4 și PMP – 2, un mandat revenindu-i independentei Simona Vreme.

Revolta opoziției

Până acum a funcționat cutuma potrivit căreia majoritatea din cele două consilii își lua partea leului, dar lăsa și opoziției măcar conducerile unor comisii de specialitate. Acum PSD ia totul, cedând puțin din putere doar ALDE, cu care a parazitat administrația gălățeană în ultimii 24 de ani. Vineri, consilierii opoziției au blocat ședințele de constituire a CJ și CLM Galați ieșind din sală pentru a nu fi îndeplinit cvorumul. După ce au părăsit sala consilierii PNL, fostul primar Marius Stan (UNPR), Cristian Dima (ALDE) și independentul Dorin Butunoiu, au mai rămas doar 22 de consilieri. Același lucru s-a întâmplat și la constituirea CLM Galați. Au mai rămas în sală 16 din cei 27 de consilieri. Nefiind îndeplinit cvorumul de 18, constituirea CLM a eșuat. Ieri au fost convocate noi ședințe și de această dată a fost îndeplinit cvorumul, pentru că liberalii nu au mai părăsit sala și majoritatea PSD-ALDE și-a impus oamenii.

La UNPR, trădări în favoarea PSD

Liderii PSD au reușit să scindeze  organizația UNPR Galați într-o „aripă PSD” și o „aripă PNL”. UNPR ar fi trebuit să fie alături de PNL. A spus-o chiar Marius Stan, vicepreședinte UNPR la nivel național: „UNPR nu poate să negocieze cu PSD. UNPR negociază doar cu PNL, din care face parte, începând de ieri (joi, 24 iunie – n. red.), aşa încât cei care îndrăznesc să negocieze cu PSD, am văzut că au rămas unii prin sală pe acolo, o vor face pe propria piele, suportând consecinţele. Ieri s-au stabilit la Bucureşti aşa, nişte linii generale, prin care cele două partide vor avea o alianţă dusă într-un final la fuziune”, a declarat Marius Stan.

Traseiștii UNPR: Chebac și Picu

Printre uneperiștii care au trecut în barca PSD este chiar președintele UNPR Galați, deputatul Eugen Chebac, căruia Dan Nica i-a promis un loc pe lista pentru Camera Deputaților. Chebac, fost președinte al CJ din partea PSD, s-a ales în 2012 cu mai multe plângeri penale din partea liderilor PSD Galați. Acum și-a „unduit” coloana vertebrală de dragul unui nou mandat de deputat. A mai „defectat” și directorul Cantinei Săracilor, Picu Apostol Roman. Chebac se întoarce la PSD după ce a mai trecut pe la PP-DD și UNPR, iar Roman, plecat din PC, se întoarce în ALDE după ce și el a mai fost pe la PP-DD și UNPR. Traseism cu „dus-întors”.

La ședința de constituire a CJ de ieri, mașina de vot pusă la cale de Dan Nica a dat exemplu de ceea ce li se poate întâmpla celor care se împotrivesc „partidului- stat”. Cel vizat a fost Marius Stan, ales consilier județean pe lista UNPR. Deși comisia de validare nu găsise nici o prevedere legală în baza căreia să fie invalidat mandatul, la votul în plen, validarea mandatului lui Marius Stan a fost respinsă cu 11 voturi „împotrivă” și 23 de abțineri. Cu PSD și ALDE au „colaborat” și consilierii PNL. Astfel, Stan a fost scos din Consiliul Județean, fără vreo explicație. Așa a vrut Nica.

La ALDE, scindare la ordinul PSD

Cu toate că până acum se urau cu furie, liderul PSD Galați, Dan Nica, și omologul său de la ALDE, Eugen Durbacă, și-au dat mâna pentru face noua putere locală PSD-ALDE. La primele negocieri, ALDE trebuia să preia una dintre cele două funcții de vicepre­ședinte CJ prin Cristian Dima, președinte al PLR Galați până la fuziunea PLR-PC. La cererea lui Dan Nica, Durbacă l-a sacrificat pe „omul lui Tăriceanu”, înlocuindu-l pe acesta cu Florin Gasparoti. Durbacă intenționează să îl excludă din ALDE pe Cristian Dima, care nu a fost de acord cu înțelegerea Nica-Durbacă. Deocamdată, Durbacă l-a dat afară din ALDE pe Vasile Deaconescu, un aliat al lui Cristian Dima. La rândul său, Dima îl acuză pe Durbacă de faptul că a negociat singur cu PSD: „Domnul Durbacă nu are nici o legătură cu liberalismul, cu ideea pe care vrem să o construim. Probabil că va încerca să mă dea afară din partid, dar nu o să reușească. Eu sunt un om corect”.  .

Cine conduce Galațiul

Președintele Consiliului Județian Galațiul va fi Costel Fotea (PSD), fost county manager. Vicepreședinții CJ vor fi Gigel Istudor (PSD), fost șef de cabinet al lui Dan Nica, și Florin Gasparoti (ALDE). La municipiu, primar ales este Ionuţ Pucheanu (PSD), iar viceprimari vor fi Gabriel Enache (PSD) şi Picu Roman sau Eugen Găvan, de la ALDE.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă