PNL se va adresa instanțelor de judecată și Curții Constituționale (CCR), după ce conducerea Camerei Deputaților, dominată de PSD și ALDE, a respins reluarea votului la legea privind majorarea salariilor bugetarilor.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, ieri, că nu va fi reluat votul din ședinţa de luni, când s-au adoptat mai multe proiecte, printre care și cel referitor la majorarea salariilor bugetarilor. A fost respinsă o contestație depusă de PNL, în condițiile în care PSD și ALDE dețin majoritatea în Biroul Permanent.
Cel care a anunțat hotărârea a fost secretarul Camerei, Marcel Ciolacu (PSD), unul dintre cei responsabili cu numărătoarea la ședința respectivă. „Biroul Permanent a hotărât că nu se reia votul, că votul a fost unul corect. S-au invocat articole din Regulamentul Camerei, regulament care spune foarte clar la articolul 123 că votul putea fi contestat numai în ședinţa de plen, lucru care nu a fost făcut de niciun lider de grup“, a spus Ciolacu. A susţinut că nu sunt relevante imaginile prezentate de liberali de la ședinţa respectivă, arătând că el consideră „cu toată tăria“ că a fost un vot legal. „Cu adevărat a fost un cvorum la limita cvorumului, dar a fost unul legal“, a adăugat Ciolacu.
La contestația depusă, liberalii au anexat o înregistrare video din care reiese că în sală erau doar 168 de deputați, nefiind întrunit cvorumul de 177. Prezența anunțată a fost de 185 de parlamentari.
Pe cine vizează plângerea PNL
Grupul parlamentar PNL va face plângere în Justiţie împotriva celor care au condus ședinţa Camerei Deputaţilor în care a fost aprobat proiectul de lege, a anunţat liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. „În ciuda probelor zdrobitoare pe care le-am pus la dispoziţie, majoritatea din Biroul Permanent, PSD-ALDE, a refuzat măcar să se uite pe ele și să ia o decizie în cunoștinţă de cauză“, a comentat Nicolăescu.
Plângerea penală pe care o vor face liberalii va viza trei persoane: președintele de ședinţă Florin Iordache (PSD) și cei doi secretari – Marcel Ciolacu (PSD) și Dragoș Zisopol (Grupul Minorităților), secretarii fiind cei care au realizat numărătoarea.
Imediat ce proiectul de lege pentru adoptarea OUG 20/2016 cu amendamentele referitoare la creșterea salariilor a fost semnat de președinţii celor două Camere ale Parlamentului, grupul PNL a contestat proiectul la Curtea Constituţională (CCR). Un demers similar a fost anunțat și de premierul Dacian Cioloș.
Actul normativ prevede majorări salariale în Educaţie și Sănătate, în medie, cu 15%, cu un impact bugetar de 4,85 miliarde de lei.