0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăTechFirmă PNL, organizare marca PDL

Firmă PNL, organizare marca PDL

 

Partidul care va rezulta din fuziunea PNL-PDL ar urma să se numească PNL. Democrat-liberalii ar fi vrut să adauge o paranteză în care să fie trecut și numele PDL. Noul partid ar urma să preia schema organizatorică a PDL.

Echipele de negociere pentru fuziunea PNL-PDL au întors, ieri, timp de câteva ore, pe toate părțile o problemă spinoasă: cum se va numi noua formațiune. Echipa liberală a susținut ca noul partid să se numească PNL, în timp ce democrat-liberalii au venit cu o nuanță. Ei au propus ca partidul să se numească PNL urmat de o paranteză – (PNL-PDL), pentru a se păstra ideea că noua formațiune are și o componentă PDL. Liberalii au respins această idee, arătând că PNL este o denumire istorică și că au un mandat al Congresului pentru ca noua formațiune să se numească PNL. Delegația PDL a lăsat deschisă posibilitatea de a accepta denumirea PNL, cerând timp de consultare cu forurile de conducere ale partidului. Surse din echipele de negociere au declarat că ieri după-amiază Biroul Politic al PDL ar fi acceptat propunerea liberalilor, iar viitorul partid se va numi PNL. Totuși, reprezentanții PDL au pus drept condiții acceptarea imnului PDL și a schemei organizatorice a PDL.

De altfel, și declarațiile oficiale de ieri au fost oarecum contradictorii. Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, și vicepreședintele PNL Ludovic Orban au anunțat finalizarea discuțiilor și existența unei înțelegeri privind Statutul noului partid, numele şi protocolul de fuziune. Ulterior însă, președintele PDL, Vasile Blaga, a anunțat că reprezentanții celor două partide vor mai avea, astăzi, o rundă de negocieri. “Mâine veți avea răspuns, mai avem încă o rundă de discuții mâine (joi – n.r.). O să aveți răspuns și la nume, o să aveți răspuns și la imn, o să aveți răspuns și la sediu, o să aveți răspuns la toate problemele pe care le-am prezentat în Statut.“

Ce se întâmplă cu prezidențiabilul

Pe de altă parte, liderii celor două partide au mai convenit ca prezidențiabilul să provină, de principiu, din partea PNL, iar candidatul de prim-ministru va proveni de la PDL. Dacă, totuși, PNL nu produce un prezidențiabil care să îl poată învinge pe Ponta, atunci premierul va fi de la PNL, iar candidatul pentru Cotroceni de la PDL. Referitor la grupurile parlamentare ale PDL şi PNL, Cătălin Predoiu a precizat că vor activa “separat, dar coordonat, până la momentul fuziunii propriu-zise”. “Ne armonizăm deja poziţiile politice”, a punctat el.

Fuziunea dintre PNL și PDL urmează să fie aprobată de congresele celor două partide pe 26 iulie. Până atunci, conducerea PDL trebuie, de asemenea, să decidă în privința absorbției Forței Civice, formațiunea condusă de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

Potrivit unor surse, în urma absorbției, Ungureanu va deveni prim-vicepreședinte PDL, iar formațiunea sa va obține alte cinci posturi de vicepreședinți. În prezent, PDL are cinci funcții de prim-vicepreședinte, una dintre ele fiind ocupată de Cătălin Predoiu, propunerea PDL pentru prezidențiale. Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, a exclus posibilitatea ca Ungureanu să fie măsurat în sondajele partidului pentru desemnarea prezidențiabilului PDL.

etape

Calendarul fuziunii

21 iulie 2014: Delegaţia Permanentă a PNL decide prezidenţiabilul PNL.

26 iulie 2014: Convenţia extraordinară a PDL aprobă fuziunea cu PNL. Congresul PNL aprobă fuziunea cu PDL. Urmează un congres comun PNL-PDL.

3 august 2014: Anunţarea candidatului dreptei pentru alegerile prezidenţiale.

1 ianuarie 2015: Noul partid va avea o conducere bicefală, rezultată din comasarea Birourilor PNL și PDL.

ianuarie 2017: Congres pentru alegerea conducerii partidului.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă