EXCLUSIV. Ce acuzații i se aduc ministrului Energiei, Toma Petcu, în moțiunea pe care PNL o va depune împotriva sa

de Teodora Cimpoi , 06 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:45, 08 noiembrie 2017
EXCLUSIV. Ce acuzații i se aduc ministrului Energiei, Toma Petcu, în moțiunea pe care PNL o va depune împotriva sa

Partidul Naţional Liberal va depune mâine o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu, pe care îl acuză de „degradarea accentuată a sectorului energetic românesc”. Surse din domeniu au prezentat pentru „România liberă” care sunt principalele puncte din moțiunea intitulată „România în Beznă! PSD fură curent!!”.

PNL cere demisia ministrului Energiei, motivând „haosul general în sector”, dar și punerea în pericol a celui mai important proiect energetic al României cu SUA (exploatările de gaz natural din Marea Neagră).

De asemenea, PNL atrage atenția asupra riscurilor unei crize în plină iarnă, fiindcă nu s-au stocat cantități suficiente de gaze naturale. „Riscați să dinamitați întreg sistemul energetic național, dar ceea ce este mai grav este faptul că degringolada din sistem se va răsfrânge asupra populației. În condițiile în care această iarnă se anunță deosebit de grea,  ministerul ar fi trebuit să ia toate măsurile astfel încât să nu se ajungă la întreruperea furnizării gazelor naturale către populație”, se menționează în draftul moțiunii.

De asemenea, PNL susține că pregătirile pentru iarnă sunt un dezastru și critică faptul că Programul de iarnă recent adoptat este unul cu mult mai slab decât cel aprobat anul precedent. „Există mari suspiciuni, confirmate parțial de surse din piață, că în elaborarea acestui program de iarnă unii producători au fost protejați, iar cantitățile de energie electrică și gaze naturale obligatorii a fi stocate sunt mai mici, ceea ce va afecta stabilitatea şi securitatea sistemului energetic național”.

„Criza de gaze naturale va scumpi automat importul de gaze rusești. Asta ați dorit să faceți? Să cumpărăm gazul rusesc scump? Toate aceste inginerii vor conduce la scumpirea prețului plătit de către populație în această iarnă”, se mai precizează în text.

PNL mai critică faptul că, prin Legea de sprijin a energiilor regenerabile adoptată de PSD în 2008, românii vor plăti  20 de miliarde de USD, fiindcă legea a încurajat investițiile în sector când tehnologiile erau cele mai scumpe şi ineficiente, în loc să aştepte ca aceste costuri să scadă.

În plus, PNL acuză PSD-ALDE că promite investiţii de miliarde pe care nu le va face în minerit, iar lipsa de invesții a dus la importuri de cărbune şi la condiții de muncă nesigure ce au generat numai în ultima lună două accidente de muncă soldate cu morți.

Totodată, PNL acuză PSD-ALDE de creșterea preţurilor la energie şi scăderea competitivității economiei româneşti. În plus, PSD-ALDE au devalizat companiile, aducând în felul acesta un risc pentru securitatea energetică, și au făcut numiri politice neprofesioniste în structurile de administrare ale acestor companii, cu scopul de a influenţa contractele de achiziţii. „Companiile din energie au ajuns feudele ALDE şi PSD”.

PNL cere asigurarea sustenabilității Sistemului Energetic Naţional şi menţinerea siguranţei în funcţionare a SEN.

Comentarii

 • Cdny

  07 noiembrie 2017 9:47

  Sunt șmecherii aici, ați văzut ce spunea mafiotul ăla gras austriac sau german că rămânem fără gaze, bătaia e lunga, vor să scoată subvenții.

  raspunde comentariului
 • aaa

  07 noiembrie 2017 8:33

  Acuzatiile care i s-ar putea aduce sunt ca seamana foarte mult cu un P o r c

  raspunde comentariului
 • relu

  07 noiembrie 2017 6:54

  legea regenerabilelor a fost adoptata in 2008 de PDL, nu de PSD

  raspunde comentariului
 • Corentatu

  07 noiembrie 2017 0:47

  unde ati mai pomenit PSD-ist sa nu fure curent ? Pai si inainte de 1989 nici un comunist nu platea nimic, nici n-aveau contor in casa si nu plateau nici haleala nici chiria ca.....de ! tovarasii erau reprezentantii clasei muncitoare. Iar acum sunt HOTII clasei muncitoare au furat si intreprinderile si retelele de inalta tensiune, si centralele si tot ! De aceea trebuie bagati toti ministri de energie de la 1989 incoace direct in puscarie.

  raspunde comentariului
 • USA

  06 noiembrie 2017 23:46

  Multi Tzi gani conduc tara asta MULT MAI MULT decit CREDEMO societate se dezvolta

  raspunde comentariului
 • costica

  06 noiembrie 2017 21:28

  FI INTELIGENT SI GANDESTE PENTRU VIITOR SANSA TA ESTE AICI!INTRA SI VEZI!CAND AFACEREA VA AJUNGE DEPARTE O SA REGRETI!AI SCAPAT TRENUL SI NU STI CAND VINE ALTUL!?Te provoc sa testezi rapid acest sistem cu totul revolutionar de lucru acasa! Fa bani din confortul casei si bucura-te de prosperitate! LINK httpswww.youtube.comwatch?v=l423jWxz6t8Noi iti oferim toate instrumentele de care ai nevoie! Fa bani si in timpul liber! Sistemul lucreaza automat 24 din 24!Suntem o echipa de viitor!Cea mai mare provocare te asteapta cu aceasta afacere la domiciliu, simpla dar de mare viitor! IN CURAND NE EXTINDEM CU SISTEMUL SI PE PIATA MONDIALA!?httpimdsistem.rowp-login.php?action=registerref=40INFO LA pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • ELENA

  06 noiembrie 2017 20:27

  Este imbucurator faptul ca PNL da semne ca ar analiza ceea ce fac cei de la putere,pentru ca acesta este rolul opozitiei,anume de a nu-i lasa pe cei de la putere sa greseasca sau sa duca tara intr-o directie gresita.Insa daca PNL-ul se refera la extragerea gazelor de sist,ca solutie salvatoare,atunci ne face sa banuim ca are o mare problema in ce priveste logica in exprimare si in rationament.Exragerea acestor gaze afecteaza grav mediul inconjurator si induc miscari ale pamantului care deranjeaza si afecteaza populatia din zonele limitrofe.

  raspunde comentariului
 • crist

  06 noiembrie 2017 19:58

  Este o sabotare a Romaniei, pe fata.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design