3.9 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăTechScandal pe postul lui Olteanu. Vântu spulberă toate înțelegerile politice

Scandal pe postul lui Olteanu. Vântu spulberă toate înțelegerile politice

PNL vrea postul de viceguvernator al BNR, vacantat după demisia lui Bogdan Olteanu, dar rezultatul va depinde de jocurile politice din Parlament. De cealaltă parte a baricadei, recentul scandal poate afecta procentele ALDE și să dea peste cap planurile PSD de a forma viitorul guvern.

PNL vrea să îl desemneze pe succesorul lui Bogdan Olteanu, care a demisionat, recent, din funcția de viceguvernator al BNR, după ce a fost acuzat de trafic de influență. În sprijinul solicitării PNL, copreședintele Vasile Blaga a invocat „algoritmul parlamentar”, potrivit căruia postul ar reveni liberalilor. El a afirmat că este puțin probabil să fie convocată o sesiune extraordinară, iar subiectul ar putea fi rezolvat după 1 septembrie când începe sesiunea parlamentară. „Dacă conducerile celor două camere vor ajunge la o astfel de concluzie, noi vom răspunde pozitiv, dar fără nicio problemă poate funcţiona până la 1 septembrie şi cu un om în minus Consiliul de Administraţie al BNR”, a spus Vasile Blaga. „Ni se cuvine nominalizarea, există un algoritm parlamentar care a funcţionatîntotdeauna, s-a respectat întotdeauna. Nu văd de ce nu s-ar respecta şi acum. Dar nu discutăm de nume acum, când va fi cazul”, a concluzionat Blaga. 

Anunțul liderului PNL vine în condițiile apariției unor zvonuri privind dorința lui Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu, de a obține un post în conducerea CA al BNR. Aceasta ar fi motivația unor devăluiri recente ale lui Isar despre Guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Isar nu a putut fi contactat telefonic, însă, Alina Gorghiu suține că Isar ar fi victima unor scenarii „absurde”.  „Să înţeleg că am aranjat eu denunţul cu un om aflat în puşcărie?! Eu pe Sorin Ovidiu Vântu nici nu-l cunosc! Scenariul acesta este o aberaţie. Nu vreau să intru în scenarii fantasmagorice. Soţul meu a funcţionat în domeniul bancar, asta-i meseria lui. Dacă critică BNR-ul, asta e alegerea lui. Critica BNR cu 20 de ani înainte să se căsătorească cu mine. Săracul… este realmente victimă colaterală”, a comentat Gorghiu. 

Cum se negociază în Parlament

Dincolo de numele pe care îl va propune PNL, rămân două întrebări: cât poate rămâne vacant postul de la BNR și cum va fi ales succesorul lui Olteanu. Potrivit legii, membrii  CA al BNR sunt aleși de Parlament pentru un mandat de cinci ani de zile. Însă, potrivit purătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu, nu există un termen limită pentru desemnarea unui înlocuitor. În prezent, atribuțiile lui Olteanu au fost preluate de Mugur Isărescu, care le va aloca și altor membri ai CA. „Nu există nicio o constrângere legală privind alegerea unui nou membru al CA. Au mai fost cazuri asemănătoare în trecut, chiar dacă motivele au fost diferite. Când Florin Georgescu a fost ministru de finanțe (mai 2012-decembrie 2012) era suspendat din CA iar atribuțiile sale au fost exercitate, mai multe luni de zile, de alți membrii ai CA”, a menționat Suciu.

Cât de realiste sunt, însă,  pretențiile PNL de a păstra postul de viceguvernator? Algoritmul parlamentar, invocat de Vasile Blaga,  este o cutumă pe baza căreia liderii politici își împart funcțiile pe care le alege Legislativul (în instituții precum BNR, TVR, CNA, CNSAS) direct proporțional cu numărul de parlamentari,  dar nu are putere de lege. De exemplu,  în 2014, majoritatea PSD-UNPR-PC-UDMR a luat șase din cele opt posturi din CA al BNR (Isărescu a fost menținut în funcție) deși avea doar 55% din mandate. Olteanu însuși a fost ales atât în 2009 cât și în 2014 și datorită bunelor relații cu PSD. Față de 2014, situația din Parlament s-a schimbat și, dincolo de cutume, orice rezultat depinde de majoritatea parlamentară. Acum, balanța în Parlament depinde de PMP, partid care a fuzionat cu UNPR, și de UDMR. Dacă pentru PNL cutuma parlamentară nu va fi suficientă, liberalii vor trebui să promită altor partide sprijin pentru alte funcții. De exemplu, recent, au apărut informații potrivit cărora Traian Băsescu și-ar dori ca PMP să obțină șefia comisiei parlamentare pentru controlul SRI. Deocamdată, Băsescu nu pare dispus să discute cu liberalii. Întrebat, într-o emisiune televizată, despre faptul că Lucian Isar, pare foarte interesat de ce se întâmplă la BNR, Traian Băsescu a răspuns: „Da, dar sper să-şi vadă lungul nasului şi să nu vrea să ajungă guvernatorul Băncii Naţionale”. 

Cum pot fi date peste cap calculele PSD

Subiectul postului de la BNR este în aceste zile pus pe tapet, însă, scandalul mitei de un milion de euro poate afecta scena politică și pe viitor. Și aceasta pentru că numele liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu este legat de un nou scandal de corupție, chiar dacă implicarea sa nu a fost anunțată oficial. Tăriceanu a fost trimis deja în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul Pădurea Snagov și Ferma Băneasa. Or, intrarea ALDE în Parlament este esențială pentru planurile PSD de a forma o majoritate după alegerile parlamentare. Dintre formațiunile aflate la limita pragului electoral, ALDE este singurul aliat sigur al PSD, în timp ce PMP și UDMR joacă la două capete și s-ar putea alia și cu PNL. De altfel, liderul PSD, Liviu Dragnea a anunțat  că Tăriceanu „rămâne prietenul şi partenerul meu indiferent ce se va întâmpla“. „Pentru noi e foarte importantă relația și alianța cu ALDE și nu vreau să o rupem”, a spus Dragnea.   Întrebat dacă crede că ar exista vreun plan de a-l îndepărta pe el ori pe Tăriceanu pentru a fi formată o altă majoritate decât PSD-ALDE din toamnă, Dragnea a spus: „E posibil“. Deja, Dragnea a construit o adevărată teorie a conspirației, pornind de la problemele lui Tăriceanu.  „Trebuie să recunosc că, în ultima perioadă am început să mă gândesc serios dacă nu cumva este vreun plan. Pentru că, din păcate, în România zilelor noastre nu prea mai poţi să crezi în coincidenţe. Încă nu sunt foarte sigur, dar este posibil ca undeva, cineva, cândva, să fi gândit un plan de genul ăsta, pentru că prea seamănă multe… Ponta e trimis în judecată, Tăriceanu e trimis în judecată, eu sunt trimis în judecată“, a mai spus Dragnea. 

Importanța scorului pe care îl va obține ALDE reiese și din reacția fostului premier Victor Ponta. „Salut și susțin anunțul făcut de președintele Liviu Dragnea privind decizia PSD de a face majoritate și de a guverna împreuna cu ALDE (și nu cu PNL) după alegeri! Salut și poziția față de Călin Popescu-Tăriceanu – prieten, partener!”, a comentat Ponta. 

Reperele scandalului

*Bogdan Olteanu a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat că, în 2008, ar fi primit un milion de euro mită de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
*Bogdan Olteanu a demisionat din postul de viceguvernator al BNR
*Au apărut zvonuri despre implicarea lui Călin Popescu Tăriceanu, la aceea vreme premier, în dosar. Nu există informații oficiale în acest sens, iar Tăriceanu a dezmințit implicare sa

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

Un fost angajat al CIA, acuzat de scurgere de informații clasificate privind planurile de atac ale Israelului asupra Iranului

Asif W. Rahman, un fost angajat al CIA, a fost arestat sub acuzația de scurgere de informații clasificate privind planurile de atac ale Israelului...

Uranus ar putea fi propice apariției și dezvoltării vieții

Astronomii au descoperit recent că primele date trimise de sonda Voyager 2 în 1986 despre planeta Uranus și lunile sale au fost influențate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă