Fostul premier Ponta va deschide lista PSD Gorj pentru Camera Deputaților, fără vreun vot al conducerii de partid. „S-a discutat, nu mai era nevoie să stăm cu mâinile pe sus”, a explicat președintele PSD, Liviu Dragnea. Ponta a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit pentru complicitate la spălare de bani. Cu dispensă de la Dragnea, a fost încălcat Codul de Etică al PSD, care prevede că membrii de partid puși sub control judiciar nu vor beneficia de susținere pentru ocuparea unor funcții.
Dragnea a anticipat și candidatura sa, deși este condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul fraudării Referendumului din 2012. „Dacă organizaţia din Teleorman mă propune, mă gândesc serios să mă aprob”, a comentat Dragnea. Tot mecanismul de punere în aplicare a Codului Etic este viciat. Sancțiunile (suspendare, retragerea sprijinului politic, excludere) pentru fapte de corupție pot fi decise de Biroul Permanent Național pe baza unei propuneri cu caracter consultativ a Comisiei de Etică, for condus de Florin Iordache (care a dirijat operațiunile din „Marțea Neagră”).
Nu e de mirare că niciun om cu probleme nu a fost oprit din drumul spre viitorul Legislativ. Cel mai recent caz este al lui Vlad Cosma, validat pe listele PSD Prahova deși este implicat în două dosare penale.
Se vor afla pe liste și personaje a căror urmărire penală a fost blocată de Parlament. Titus Corlățean, fost ministru de Externe, va candida pe listele PSD Dâmbovița pentru Senat. Senatorii au respins cererea de urmărire, Corlățean fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul votului din diaspora, în 2014.
Baronii vechi și noi
Prin sita găurită a criteriilor de integritate vor să se strecoare în viitorul Parlament și baronii locali în căutare de imunitate. Adrian Ţuțuianu, președintele CJ Dâmboviţa, ar urma să fie primul pe lista PSD Dâmbovița pentru Senat, deși este cercetat pentru trafic de influenţă și urmărit penal pentru abuz în serviciu.
Fostul președinte al CJ Olt, Paul Stănescu (PSD), un apropiat al lui Dragnea, va candida pentru Senat, deși este acuzat de finanțarea ilegală a echipei de fotbal F.C.Olt Slatina. Vrea să devină parlamentar și Ion Călinoiu, fostul președinte al CJ Gorj, trimis în judecată. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, va fi prima pe listele PSD Dolj, dar susține că nu va părăsi administrația locală, ci vrea doar să crească scorul PSD. Este acuzată de corupție și de spălare de bani. Finul baronului PSD Adrian Duicu, Valentin Popescu, va candida la Mehedinți, deși este implicat într-un dosar de evaziune fiscală.
ALDE, la concurență cu PSD
Potrivit unor informații neoficiale, copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ar urma să candideze pentru un nou mandat, deși este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Un loc eligibil ar urma să îi revină lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, urmărit pentru trafic de influență. La Sibiu, Tăriceanu s-a deplasat personal pentru a-l instala în fruntea filialei județene pe Ion Ariton, fost ministru al Economiei, trimis în judecată în dosarul „Gala Bute“. Printre nou-veniții se numără Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Și Varujan Vosganian se pregătește pentru al șaptelea mandat de parlamentar. Acuzat de DIICOT că a favorizat InterAgro ca ministru al Economiei, el a scăpat pentru că Senatul a respins urmărirea penală. La Brașov, Tăriceanu a intervenit personal pentru a-i oferi șefia filialei ALDE și un loc eligibil lui Aristotel Căncescu, trimis în judecată de DNA. Cea mai recentă achiziție este fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, refuzat de PSD după ce a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.