Social-democrații vor să câștige, prin negocieri, și cât mai multe posturi de președinți de consilii județene. Potrivit legii electorale, aceștia sunt aleși de consilierii județeni și nu direct de către electorat, așa cum s-a întâmplat în 2012. PSD ar putea obține 27 de șefi de consilii județene.
Liderii PSD, ALDE și UNPR au discutat despre viitoarele majorități în administrațiile locale, stabilind că cele două formațiuni mai mici vor primi, în schimbul sprijinirii candidaților Partidului Social Democrat, funcții de vicepreședinți de consilii județene și cele două poziții de viceprimari generali ai Capitalei.
Liviu Dragnea a anunţat că PSD are majoritate singur în 14 consilii judeţene, în 11 poate face majoritate cu Alianța Liberalilor și Democraților, iar în 2 cu ALDE şi Uniunea Națională pentru Progresul României. De asemenea, şeful social democraților a precizat că aceștia pot face majoritate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti cu partenerii săi politici, iar în sectoarele 2, 3, 5 şi 6 împreună cu ALDE. În cazul sectoarelor 1 şi 4 liderii. celor trei partide așteaptau încă rezultatele finale ale alegerilor locale 2016.
La ieșirea de la negocieri, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a confirmat că partidul său a bătut palma cu social-democrații pentru susținere reciprocă în fiecare județ. „Suntem în măsură ca, în momentul de faţă, în 27 de judeţe să formăm împreună majorităţile în consiliile judeţene. Sunt de fapt 14 judeţe în care PSD are singur majoritatea, dar ne-am înţeles să intrăm în această majoritate lărgită, sunt 11 judeţe unde PSD cu noi va face majoritate şi câteva judeţe unde stăm să vedem cum putem să alcătuim majorităţile pentru că ne mai trebuie consilier în afară de cele două formaţiuni – PSD şi ALDE”, a explicat actualul președinte al Senatului calculele liderilor celor două partide.
Județele care se colorează roșu
În schimb, Liviu Dragnea, a anunțat că formațiunea lui Tăriceanu va primi câte un post de vicepreședinte de consiliu județean în toate județele în care va merge alături de Partidul Social Democrat, chiar și acolo unde social-democrații au majoritatea fără ALDE. „În toate judeţele unde PSD-ul are majoritate singur, ALDE va primi un post de vicepreşedinte, chiar dacă noi facem majoritate singuri şi, bineînţeles, şi în judeţele unde facem împreună. Asta înseamnă colaborare şi constituirea unei majorităţi. (…) Până la urmă o înţelegere e bazată pe caracterul celor care o fac”, a susținut Liviu Dragnea.
Președintele UNPR, Valeriu Steriu, a declarat și el la ieșirea de la negocierile cu PSD și ALDE că formațiunea pe care o conduce va primi unul dintre cei doi viceprimari generali. „Suntem deschişi pentru a găsi toate formele pentru a ne optimiza acest rezultat. La Capitală este stabilită deja posiblitatea de a avea viceprimarul general – unul din cei doi (…) Suntem foarte încântaţi de această colaborare. Tocmai de aceea continuăm în spiritul alianţei de centru stânga înfiinţată în urmă cu câţiva ani”, a anunțat Steriu.
În 14 județe, PSD are singur majoritatea necesară impunerii președintelui de Consilii Județene: Argeș, Bistrița, Buzău, Botoșani, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman, Vaslui și Vrancea. În alte 11 județe în care PSD și UNPR au candidat pe liste comune vor fi făcute alianțe cu ALDE pentru a forma majorități în Consiliile Județene. Acestea sunt: Bacău, Brăila, București, Constanța, Galați, Gorj, Iași, Prahova, Neamț, Tulcea și Vâlcea.
Dacă PSD și-ar atinge ținta fixată, împreună cu partidele satelit, dominația social-democraților asupra României ar fi aproape totală, chiar peste rezultatul înregistrat. PSD a obținut, la aceste alegeri, 37% din voturile pentru consilieri județeni și ar putea avea două treimi din posturile de șefi de CJ. La alegerile din 2012 (când președinții de CJ erau aleși direct) PSD a obținut 22 de posturi pe listele Uniunii Social-Liberale (USL). Acum, iată social-democrații ar putea obține cinci posturi în plus, la masa negocierilor.
PNL, în ofsaid
La polul opus, liberalii au puține certitudini. PNL are singur majoritatea în județe precum Alba, Arad, Suceava. La Sibiu, Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) și liberalii au făcut o alianță, care are majoritatea în CJ. Președinta filialei PNL Sibiu, Raluca Turcan, a anunțat că Daniela Câmpean va fi numită în funcția de președinte a Consiliului Județean Sibiu. Aceasta din urmă, avocată, va fi prima femeie care conduce un consiliu județean în România.
În alte județe, liberalii ar avea majoritatea dacă și-ar asigura sprijinul UDMR.
Cel mai clar exemplu este Clujul, unde PNL a obținut 18 mandate, PSD 12, iar UDMR 7. Partidul Național Liberal vrea această funcție pentru Alin Tișe, iar PSD pentru Cornel Itu. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a lăsat să se înțeleagă că formațiunea sa va bate palma cu primul clasat, în acest caz PNL. „Categoric vom discuta cu toată lumea, dar vom ţine cont, ca peste tot, de rezultatul votului şi de interesul comunităţii locale”, a spus şeful UDMR.
Potrivit liderului maghiar Kelemen Hunor, o decizie finală privind alianţa pe care Uniunea o va forma la Consiliul Judeţean Cluj va fi luată abia vineri. Liberalii ar avea nevoie de sprijinul UDMR și în județe precum Bihor sau Brașov. Dacă vor bate palma cu PNL, liderii UDMR vor cere, probabil posturi la schimb. La Mureș, UDMR are cele mai multe mandate în consiliul judeţean (15), dar nu are majoritate. O alianţă cu Partidul Național Liberal este posibilă, dar trebuie menționat că PSD are tot atâtea mandate cât au și liberalii – 10. Pe de altă parte, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România are majoritatea în Covasna și Harghita.
La Ilfov se înregistrează o situație particulară. PNL a obținut 15 mandate, PSD tot 15, iar PMP 2. Pentru a rămâne în fruntea CJ, Marian Petrache (PNL) a oferit PMP postul de vicepreședinte.
În schimb, PSD a oferit PMP postul de președinte, deși partidul lui Traian Băsescu are doar doi consilieri. Motivul: PSD are drept principal obiectiv debarcarea lui Petrache din fruntea CJ și formarea unei majorități alături de PMP.
USB a contestat alegerile în Sectorul 1
Uniunea Salvați Bucureștiul a cerut, ieri dimineață, renumărarea voturilor în Sectorul 1 al Capitalei, invocând discrepanțe statistice în privința numărului de voturi obținut de candidatul USB, Clotilde Armand. Surse din interiorul Biroului Electoral al Sectorului 1 au declarat că solicitarea Uniunii Salvați Bucureștiul a fost primită marți dimineață, în jurul orei 9.20, pe e-mail. “Invocă discrepanțe statistice, în sensul că ei au un număr de voturi, iar rezultatul arată alt număr de voturi. Vom lua decizia după ce centralizăm toate procesele-verbale“, au arătat sursele citate.
Voturi obținute la nivel naţional, pentru consilii județene
PSD | 37,7% |
PNL | 32,10% |
ALDE | 6,16% |
UDMR | 5,56% |
PMP | 4,19% |
Voturi obținute la nivel național pentru primării
PSD | 37,62% |
PNL | 32,80% |
ALDE | 5,74% |
independenţi | 5,16% |
UDMR | 4,35% |
Voturi obținute la nivel național pentru consilii locale
PSD | 36,12% |
PNL | 30,90% |
ALDE | 6,47% |
UDMR | 5,49% |
PMP | 3,97% |
* după ce au fost numărate 97% din voturi.
Alegerile în cifre
19 reședințe de județ a câștigat PSD, PNL – 11, UDMR – 3, Independenți – 3, PSRO, PER, FDGR, CBM – 1.
16.251 de mandate de consilieri locali, l a nivel național, au obținut PSD, secondat de liberali – 12.849. ALDE a câștigat 2.430 de mandate de consilier local, UDMR 2.281, PMP 1.264, iar UNPR 1.173, restul partidelor situându-se sub 1.000 de mandate de consilier local.
245 de sesizări privind suspiciuni de vot multiplu au fost depuse, potrivit procurorului general al României.
388 de mandate de consilieri județeni, la nivel național, a obținut PSD, urmat de PNL 335, iar UDMR 93. ALDE a câștigat 43 de mandate, iar PMP 19, Alianța PSD+UNPR 17, în timp ce Forumul Democrat al Germanilor din România 10 mandate de consilier județean.
1.638 de mandate de primar a obținut PSD, PNL 1065, UDMR 195, iar ALDE 64. Independenții au câștigat 52 de primării, UNPR 25, iar PMP 18. Restul formațiunilor au obținut sub 15 mandate de primar.