Cum şi-a atins Ponta obiectivele cu ajutorul ordonanţei traseismului

de Romulus Georgescu , 19 octombrie 2014 - stire actualizata la ora 12:42, 19 octombrie 2014
Cum şi-a atins Ponta obiectivele cu ajutorul ordonanţei traseismului

Operațiunea de racolare a aleşilor a înregistrat cel mai mare succes în zona rurală, unde dependența edililor de fondurile guvernamentale este cronică. În acest fel, potenţialul electoral al noii construcţii politice formate de PNL şi PDL, ACL, care a pierdut, potrivit estimărilor parțiale, 300 din cei 1500 de primari pe care îi avea,  a fost văduvit de PSD. Acestora li se adaugă un număr uriaș de consilieri locali și județeni. În campania electorală, mai ales în zona rurală, primarul are un cuvînt greu de spus, pentru că alegătorii sunt dependenți în bună măsură de voinţa acestuia. Cifrele de la ultimele alegeri prezidențiale, arată în majoritatea cazurilor, o legătură directă între rezultatele unui anumit candidat și numărul de primari care îl sprijină într-o anumită zonă.

În unele zone, social-democrații au decimat, efectiv, Opoziția. În Giurgiu, 44 de primari și 14 consilieri județeni au semnat adeziuni la PSD. Chiar dacă șeful CJ Mehedinți, Adrian Duicu, este suspendat și în arest la domiciliu, social-democrații din județ nu au stat pasivi: un număr de 11 primari liberali din Mehedinţi şi alţii 24 de la PDL au trecut la PSD. Șeful CJ Buzău, Cristian Bîgiu, a părăsit PNL pentru PSD. Gestul său a fost urmat de 30 de edili PNL și PDL iar democrat-liberalii au rămas fără niciun primar.

Organizaţia PSD din Iași s-a îmbogăţit în această perioadă cu 27 de primari, iar la Neamț, 26 de edili PNL și PDL s-au alăturat social-democraților, în timp ce Partidul Democrat Liberal a rămas cu doar  șapte primari, față de cei 29 obținuți la alegerile locale.

În Bistrița-Năsăud, liberalii nu mai au niciunul dintre cei nouă edili pe care i-au obținut în alegeri. PSD a racolat 20 din cei 22 de aleşi care au părăsit ACL între 2 septembrie şi 17 octombrie.  În Timiș,  19 primari și aproximativ 60 de consilieri locali și cinci consilieri judeţeni din județul Timiș au trecut la PSD. În Bacău, au venit la PSD cinci consilieri judeţeni şi 17 primari de la PNL şi PDL. Social-democrații și-a întărit rândurile și în Argeș, unde social-democrații au primit în rîndurile lor 16 primari.

Printre cei care și-au schimbat partidul se numără și cîteva nume sonore. Primarul din Galați, Marius Stan a migrat de la PNL la UNPR. Primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a trecut de la PDL la UNPR fiind urmat de soția sa  deputatul Monica Iacob Ridzi.

Sprijin pentru baroni

Tot pe baza traseismului, social-democrații și-au atins un obiectiv la care ținteau de multă vreme: obținerea majorității în Consiliul General al Capitalei (CGMB), în dauna ACL. Actuala majoritate din Consiliu,este formată din PSD, PC, PPDD, PMP,  la care, în funcţie de proiectul supus dezbaterii, se alătură şi PLR sau UNPR. Formarea majorității a fost posibilă după ce PSD a racolat trei consilieri, în PMP s-au înscris cinci membri PDL, iar UNPR și PLR au atras cîte un consilier. 

Un alt efect al ordonanței a fost preluarea de către PSD a majorității (deținute anterior de ACL) într-o serie de consilii județene. În acest fel, Victor Ponta a atins și a doua țintă: sprijinirea baronilor locali nemulțumuți de pierderea majorităților după ce PNL s-a alăturat PDL.

Unul dintre baronii PSD care are acum majoritate în dauna ACL este Mircea Cosma (Prahova), trimis în judecată pentru corupție. În județul său, șase consilieri județeni și 15 primari de orașe și comune au migrat la alte formațiuni politice, respectiv PSD, PLR și UNPR. Social-democrații au obținut majoritatea și în județe precum precum Bihor , Brăila ,  Giurgiu, Iași  sau Suceava. 

În zonele unde baronii PSD aveau majoritatea în consiliile judeţene și dominau la numărul de primari, eforturile s-au concentrat către palierul doi. Astfel, PSD Vrancea, sub conducerea lui Marian Oprișan, a atras 150 de consilieri locali și doar șapte primari. În Constanța,  judeţul lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, PSD a atras doi primari, patru viceprimari și 55 de consilieri locali.

Social-democrații au înregistrat pierderi minore în câteva județe, dominate de deja de ACL, precum Hunedoara. Aici, doi primari, şase consilieri judeţeni şi 75 de consilieri locali s-au înscris în PNL. Primarul din Deva, Petru Mărginean, unul dintre vicepreședinții PC, se numără printre achizițiile PNL.

Avocatul Poporului fuge de răspundere

Ordonanța care a făcut posibil traseismul la nivel local a fost inițiată de vicepremierul Liviu Dragnea, a fost aprobată de Executiv în 28 august și  publicată în Monitorul Oficial din 2 septembrie. Timp de 45 de zile,  orice primar, președinte de CJ, consilier județean  sau consilier local și-a putut schimba partidul fără să își piardă funcția.

Racolările au fost posibile și prin pasivitatea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, singurul care poate contesta o ordonanţă de urgență la Curtea Constituțională (CCR). Acesta a justificat lipsa contestaţiei prin faptul că ordonanța privind migrația aleșilor locali „excedează competenţa instituţiei”. „Petiţia formulată vizează în special raporturile dintre autorităţile publice, aspecte ale funcţionării democraţiei constituţionale care presupun o analiză şi o abordare cu predilecţie politică", ceea ce ar obliga instituţia "să-şi depăşească poziţia sa de neutralitate şi de obiectivitate şi să se implice în controverse partizane". Însă, prin atitudinea sa, Avocatul Poporului a favorizat PSD.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • marin

  25 octombrie 2014 17:23

  Insrtitutiile abilitate sa verifice cat mai repede averea lui CIORBEA, marele avocat al poporului ca altfel acest ipocrit impreuna cu jegosii comunisti de la PSD vor nenoroci tara asta.Imposibil ca in aceste 25 ani avocatul poporului sa nu fi gresit cu ceva.Agatatil cu ceva caci altfel asta distruge democratia.

  raspunde comentariului
 • SORIN

  25 octombrie 2014 17:18

  Cel mai infect partid din Romania este P.S.D iar cei care au trecut in randurile puterii sunt niste ipocriti si niste nenorociti care sunt doar pe interes.Rusine sa va fie scarbelor

  raspunde comentariului
 • augusta.tigra

  25 octombrie 2014 14:35

  s-au facut frate cu dracul ca sa treaca lacul! niste ticalosi cu totii!

  raspunde comentariului
 • caineanuion

  25 octombrie 2014 14:32

  si ponta si traseistii niste jigodii ordinare!

  raspunde comentariului
 • maria

  22 octombrie 2014 12:31

  Oferta locuri de munca legale! Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! Contract legal si oferit imediat! Dovada platii! Au fost trimise deja primele castiguri! NU e vorba despre joc piramidal sau despre MLM! Lucrati ca operator online, 3 ore pe zi, si incasati 300 dolari lunar! Pentru mai multe detalii, trimiteti textul Info la adresa de email reich_monayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Camelia

  20 octombrie 2014 11:25

  Nu inteleg de ce este atat de mediatizat acest cretin!

  raspunde comentariului
 • albert

  20 octombrie 2014 10:49

  Exista UNPR?, PC ? PLR? Care e scorul lor obtinut la ultimile alegeri? Niste fripturisti.

  raspunde comentariului
 • BIBICU

  20 octombrie 2014 9:59

  Pentru a scapa Ro de secaturile politice si cele aflate la guvernare POPORUL ROMAN trebuie sa aplice urgent concomitent cu alegerile parlamentare anticipate STRATEGIA sau PLANUL de redresare si recuperare a tarii similar cu cel implementat de republica Coreea de Sud in anii '90.

  raspunde comentariului
 • ioan

  20 octombrie 2014 9:13

  Cel mai solicitat job la aceasta ora! Suntem deja un fenomen in extindere, pentru ca oamenii se conving zilnic de seriozitatea noastra! Oferim din start contract legal si dovada platii! Am trimis deja si primele castiguri! NU e MLM si NU e joc piramidal! Lucrati lejer 3 ore pe zi si castigati 300 dolari lunar, ca operator online! Pentru detalii, trimiteti textul Info la adresa de email ioanheredeayahoo.com

  raspunde comentariului
 • CUCUVEAUA

  20 octombrie 2014 1:55

  La palatul Cotroceni canta cucuveaua,Ponta si ai lui banditi si au gasit beleaua.Ponta va fi presedinte numai al celor fara minte care l vor vota.

  raspunde comentariului
 • PSD-ul lui STALIN ???

  19 octombrie 2014 21:43

  Tupeu si nesimtire la maxim ? Prin intermediul Directiei de Achizitii de la CFR Călători, s-a încredinat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaii automotoare a cărui valoare poate ajunge la multe milioane de euro. Imediat după ce Gruia Stoica a fost reinut pentru încercarea de trucare a unei licitaii de transport feroviar de marfă,fostul manager CFR Călători, Valentin Dorobanu et comp. a încheiat un acord-cadru pentru reparaii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea servicii feroviare. Încredinarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte de semnare de către Valentin Dorobanu, botezat de ceferiti Smart, pentru mecheriile pe care le regiza în zona transportului feroviar de călători. Practic,fostul manager de la CFR Călători a făcut demersuri serioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui Gruia Stoica să prospere pe spatele companiei de stat si prin castigarea acestui contract? DNA, DIICOT, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Curtea de Conturi,ANRMAP, etc. sa controleze toate, deci , toate dosarele de achizitii in totalitate legale din perioada 2013-2014 de la CFR Calatori? Ar fi interesant si nu numai Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca Sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Secara Vasile, Dorobantu Valentin, Carmen Maria Popescu, Miu Ileana,Liliana Constantinescu,Claudiu Dumitrescu, Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,etc? Dar pe unde zace raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea ireprosabila a susnumitilor in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie? Sub privirea neputincioasa a ministrului Ioan Rus , directorul general VASILE SECARA impreuna cu directoarea de achizitii CARMEN MARIA POPESCU isi fac de cap in continuare ? SNTFC CFR Călători SA n-are un picior în groapă cum s-ar putea crede, ci foștii manageri au săpat în jurul ambelor picioare ale companiei ditamai canionul. Ei, și? Asta n-a împiedicat niciodată pe nimeni să spargă pușculița și să afunde și mai mult firma în datorii. Dar cum aceste datorii trebuie monitorizate cu precizie, CFR Călători tocmai a achiziționat servicii informatice în valoare de 7.210.844 de lei plus TVA. Dacă ați văzut cum arată site-ul CFR, cît de funcțional sau cît de bine merg serviciile de rezervare online ori computerele de prin gări, veți spune că da, era momentul pentru o schimbare de aproape două milioane de euro. Da, numai că serviciile informatice au fost atribuite, fără licitație, exact aceleiași firme care prestat și pînă acum SC Informatica Feroviară SAunde este mare sefa nimeni alta decat sotia managerului privat DOROBANTU VALENTIN cel care a devalizat pur si simplu CFR CALATORI in anul 2013 ?. Adică așa e frumos ăia sînt niște incompetenți, subsidiari ai CFR, dar le plătim două milioane de euro pentru că altfel nu au clienți și mor de foame. Așa, mai bine moare toată lumea de foame, într-o mare frăție a incompetenților

  raspunde comentariului
 • mircea 2

  19 octombrie 2014 20:27

  Nu inteleg de ce nu se gaseste alta cale legala de contestare la CCR. Unde e opozitia care vrea sa-i votam candidatii ? De ce nu ancheteaza nimeni pe ce bani merge Ponta pina si in Italia si spania sa transmita mesaje guvernamentale asa cum se lauda?

  raspunde comentariului
 • Monica

  19 octombrie 2014 19:17

  PSD-ul vrea neaparat sa castige alegerile facand presiune taranilor cu popii si primarii, amenintandu-i ca le vor da amenzi daca nu vor vota PSD-ul,.ca nu si-au vopsit gardul si n-au curatat santul in fata casei.....

  raspunde comentariului
 • stalin naumovici

  19 octombrie 2014 19:16

  Ponta poate fi acuzat de abuz in serviciu si darea unei ordonante in interesul lui personal de a ajunge presedinte.Ar trebui arestat cat mai repede.

  raspunde comentariului
 • VOTATI SOARELE

  19 octombrie 2014 19:11

  daca vrem sa contracaram propaganda desantata a psd.ei la sate, trebuie sa mergem acolo si sa vorbim cu oamenii,. Satenii nu pierd timpul pe internet ci la crasma si pe la cuscrii.Acolo trebuie demascata psd.a si coruptia murdara a acestor marsavi. Aveti rude la tara? Mergeti si vorbiti cu tot satul. Numai asa vom putea impiedica marsavia electorala a psd.ei. Aceeasi de la 1946 incoace-

  raspunde comentariului
 • IMPOSIBILITATE

  19 octombrie 2014 19:05

  Spionul Ponta.Naumovici si-a atins obiectivele de la camera de spionaj. Nu cred ca va ramane candidat pana la alegeri, nici macar pana la turul I.Cu socrul inculpat penal si cu incompatibilitate constitutionala este un candidat dubios pentru orice serviciu public.Este imposibil de imaginat, ca exista destui oligofreni iresponsabili in Romania, ca sa-i produca acestui derbedeu tradator de tara o majoritate.Acest specimen din tomberonul lui Putin, este dispretuit de toti sefii de stat din Europa si din lume, cu exceptia lui Fidel Castrato si Lim bin Ping.Romania nu merita asa o rusine.

  raspunde comentariului
 • din vrancea

  19 octombrie 2014 17:19

  Iata cum - La sate, primarii si preotii au dat sfoara in tara ca, daca nu se voteaza cu ponta naum oamenii vor primi amenzi multiple in fiecare zi de la primarie pentru ca n-au vopsit gardul, ca nu au curatat santul din fata gospodariei sau alte gaselnite, etc... si asfel primarul le va lua proprietatile si le va scoate la vinzare fiindca oamenii nu au bani sa plateasca amenzile ...asta este strategia pontasova !

  raspunde comentariului
  • Mona

   19 octombrie 2014 17:33

   Daca stiti un caz anuntati DNAul. Simplu.Trebuie oprita teroarea comunista.

   raspunde comentariului
 • JURIST

  19 octombrie 2014 16:53

  PRIMORDIAL, nu mai folositi cuvinte BOMBASTICE, precum TRASEISM etc., cuvinte nou inventate. Explicati oamenilor ce înseamna acest TRASEISM.Luptati împotriva lui Ponta, voi gazetarii si cei de partea lui Base, dar majoritatea îl vor pe PONTA, în nici un caz pe ceilalti - problema este clara.

  raspunde comentariului
 • Mitica

  19 octombrie 2014 16:51

  Fratilor trebuie esit la vot.Esim de 2 ori si o sa avem un stat de drept European.

  raspunde comentariului
 • dorelion

  19 octombrie 2014 16:16

  Programul lui Tonta pt tara1 JOS BASESCU 2 JOS JUSTITIA LUI BASESCU 3 JOS REGIMUL BASESCU si altceva nimic. Sunt de 2 ani si 7 luni la guvernare,tara si economia,se prezinta mai rau ca pe timpul lui BOC,desi atunci eram in criza. Tarii si poporului nu are cum sa-i fie mai bine cu atatia hoti in parlament si-n guvern. Daca vrem sa scapam de ei trebuie sa votam E.UDREA, spaima hotilor si a PSD-ului.

  raspunde comentariului
 • Victoria Ponta

  19 octombrie 2014 16:11

  Sa fim realisti, e meritul catastrofei Boc si foamei fara masaura a politicienilor liberali.

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  19 octombrie 2014 15:11

  Manipularea continuata...Va asteptati la alta atitudine,din partea "agatatilor"? Eu nu...Vina o poarta Ponta...Ingrijorator este ,ca se faciliteaza mai departe impostura politica....Ei ,"agatatii" n-au convingeri politice...au numai interese egoiste,dorinta de putere si spirit de gasca....Se continua traditia comunistilor...pile,cunostinte,relatii..Multi dintre "qgatati"-din nefericire si dintre "candidati" au fost formati si deformati in perioada comunista,când VALOAREA NU REPREZENTA UN CRITERIU DE PROMOVARE PE SCARA SOCIALA Dr.samarescu

  raspunde comentariului
 • raul marius

  19 octombrie 2014 15:05

  Trebuie sa ne intrebam,in cazul in care un gunoi iresponsabil ,ca si ponta cistiga,daca aceste alegeri au fost corecte,si daca ,noi romanii,trebuie sa acceptam un astfel de presedinte,atit de ticalos !!!

  raspunde comentariului
 • Ion

  19 octombrie 2014 13:46

  In orice tara cu oarecare cultura politica acest gest nedemocratic facut de Ponta,ar fi un bumerang care se va intoarce si l va lovi napraznic pe initiatorul loviturii.Sa asteptam si sa facem in asa fel sa l contracaram pe acest candidat iresponsabil si periculos .Dorim ca mafia din tara sa fie trimisa dupa gratii ?NU VOTATI PONTA.

  raspunde comentariului
 • stef

  19 octombrie 2014 13:07

  Nu cu mult timp in urma a existat o Comisie condusa de Crin Antonescu pentru revizuirea Constitutiei, care a fost finalizat si in care era un articol privitor la traseistii politici. Opzitia in frunte cu Basescu s-a opus si a reclamat la CCR, care binenteles ca a constatat ca proiectul este neconstitutional. Asa ca "reclamantii" sa inghita "galusca" si sa taca. Bravo Ponta! Bravo Dragnea!

  raspunde comentariului
 • ionescu

  19 octombrie 2014 13:06

  PLAGIO-PONTA..PADURE HREBENCIUC-CALUGARUanghinal-SIRBU-si toateHAHALELE LOR PSD-ISTE-CORUPTE NU POT INVINGE UN POPOR..amarit pe zi ce trece.ajunge vaicareala ..HAI LA VOT ,,DACA VRETI SA SCAPATI DE MAFIA PSD-ISTSA..

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design