-2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăTechCum şi-a atins Ponta obiectivele cu ajutorul ordonanţei traseismului

Cum şi-a atins Ponta obiectivele cu ajutorul ordonanţei traseismului

Operațiunea de racolare a aleşilor a înregistrat cel mai mare succes în zona rurală, unde dependența edililor de fondurile guvernamentale este cronică. În acest fel, potenţialul electoral al noii construcţii politice formate de PNL şi PDL, ACL, care a pierdut, potrivit estimărilor parțiale, 300 din cei 1500 de primari pe care îi avea,  a fost văduvit de PSD. Acestora li se adaugă un număr uriaș de consilieri locali și județeni. În campania electorală, mai ales în zona rurală, primarul are un cuvînt greu de spus, pentru că alegătorii sunt dependenți în bună măsură de voinţa acestuia. Cifrele de la ultimele alegeri prezidențiale, arată în majoritatea cazurilor, o legătură directă între rezultatele unui anumit candidat și numărul de primari care îl sprijină într-o anumită zonă.

În unele zone, social-democrații au decimat, efectiv, Opoziția. În Giurgiu, 44 de primari și 14 consilieri județeni au semnat adeziuni la PSD. Chiar dacă șeful CJ Mehedinți, Adrian Duicu, este suspendat și în arest la domiciliu, social-democrații din județ nu au stat pasivi: un număr de 11 primari liberali din Mehedinţi şi alţii 24 de la PDL au trecut la PSD. Șeful CJ Buzău, Cristian Bîgiu, a părăsit PNL pentru PSD. Gestul său a fost urmat de 30 de edili PNL și PDL iar democrat-liberalii au rămas fără niciun primar.

Organizaţia PSD din Iași s-a îmbogăţit în această perioadă cu 27 de primari, iar la Neamț, 26 de edili PNL și PDL s-au alăturat social-democraților, în timp ce Partidul Democrat Liberal a rămas cu doar  șapte primari, față de cei 29 obținuți la alegerile locale.

În Bistrița-Năsăud, liberalii nu mai au niciunul dintre cei nouă edili pe care i-au obținut în alegeri. PSD a racolat 20 din cei 22 de aleşi care au părăsit ACL între 2 septembrie şi 17 octombrie.  În Timiș,  19 primari și aproximativ 60 de consilieri locali și cinci consilieri judeţeni din județul Timiș au trecut la PSD. În Bacău, au venit la PSD cinci consilieri judeţeni şi 17 primari de la PNL şi PDL. Social-democrații și-a întărit rândurile și în Argeș, unde social-democrații au primit în rîndurile lor 16 primari.

Printre cei care și-au schimbat partidul se numără și cîteva nume sonore. Primarul din Galați, Marius Stan a migrat de la PNL la UNPR. Primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a trecut de la PDL la UNPR fiind urmat de soția sa  deputatul Monica Iacob Ridzi.

Sprijin pentru baroni

Tot pe baza traseismului, social-democrații și-au atins un obiectiv la care ținteau de multă vreme: obținerea majorității în Consiliul General al Capitalei (CGMB), în dauna ACL. Actuala majoritate din Consiliu,este formată din PSD, PC, PPDD, PMP,  la care, în funcţie de proiectul supus dezbaterii, se alătură şi PLR sau UNPR. Formarea majorității a fost posibilă după ce PSD a racolat trei consilieri, în PMP s-au înscris cinci membri PDL, iar UNPR și PLR au atras cîte un consilier. 

Un alt efect al ordonanței a fost preluarea de către PSD a majorității (deținute anterior de ACL) într-o serie de consilii județene. În acest fel, Victor Ponta a atins și a doua țintă: sprijinirea baronilor locali nemulțumuți de pierderea majorităților după ce PNL s-a alăturat PDL.

Unul dintre baronii PSD care are acum majoritate în dauna ACL este Mircea Cosma (Prahova), trimis în judecată pentru corupție. În județul său, șase consilieri județeni și 15 primari de orașe și comune au migrat la alte formațiuni politice, respectiv PSD, PLR și UNPR. Social-democrații au obținut majoritatea și în județe precum precum Bihor , Brăila ,  Giurgiu, Iași  sau Suceava. 

În zonele unde baronii PSD aveau majoritatea în consiliile judeţene și dominau la numărul de primari, eforturile s-au concentrat către palierul doi. Astfel, PSD Vrancea, sub conducerea lui Marian Oprișan, a atras 150 de consilieri locali și doar șapte primari. În Constanța,  judeţul lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, PSD a atras doi primari, patru viceprimari și 55 de consilieri locali.

Social-democrații au înregistrat pierderi minore în câteva județe, dominate de deja de ACL, precum Hunedoara. Aici, doi primari, şase consilieri judeţeni şi 75 de consilieri locali s-au înscris în PNL. Primarul din Deva, Petru Mărginean, unul dintre vicepreședinții PC, se numără printre achizițiile PNL.

Avocatul Poporului fuge de răspundere

Ordonanța care a făcut posibil traseismul la nivel local a fost inițiată de vicepremierul Liviu Dragnea, a fost aprobată de Executiv în 28 august și  publicată în Monitorul Oficial din 2 septembrie. Timp de 45 de zile,  orice primar, președinte de CJ, consilier județean  sau consilier local și-a putut schimba partidul fără să își piardă funcția.

Racolările au fost posibile și prin pasivitatea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, singurul care poate contesta o ordonanţă de urgență la Curtea Constituțională (CCR). Acesta a justificat lipsa contestaţiei prin faptul că ordonanța privind migrația aleșilor locali „excedează competenţa instituţiei”. „Petiţia formulată vizează în special raporturile dintre autorităţile publice, aspecte ale funcţionării democraţiei constituţionale care presupun o analiză şi o abordare cu predilecţie politică", ceea ce ar obliga instituţia "să-şi depăşească poziţia sa de neutralitate şi de obiectivitate şi să se implice în controverse partizane". Însă, prin atitudinea sa, Avocatul Poporului a favorizat PSD.

 

 

 

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...

Protest major în București: George Simion estimează peste 50.000 de participanți și cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Protestul organizat de AUR va începe la ora 14:00 în Piața Universității, urmând ca la ora 15:00 manifestanții să pornească pe traseul Piața Victoriei...

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă