Vechii liberali și foștii democrat-liberali caută candidați separați pentru șefia PNL, deși au trecut mai mult de doi ani de zile de la fuziunea celor două partide.
Mai mulți lideri liberali și-au anunțat, oficial sau neoficial, candidatura pentru viitorul congres al partidului. Printre numele vehiculate se numără Cătălin Predoiu, Raluca Turcan, Gheorghe Falcă, Cristian Bușoi, Marian Petrache sau Ovidiu Raețchi. Însă, în cercurile liberale, varianta cea mai vehiculată vizează ca în cursă să rămână doi candidați cu șanse, unul susținut de fostul PDL și altul de vechiul PNL.
Primii care s-au organizat au fost foștii membrii PDL, care au avut deja o întâlnire informală, sub conducerea lui Vasile Blaga. La această întâlnire s-ar fi stabilit, la nivel informal susținerea foștilor membrii PDL pentru Raluca Turcan, șefa interimară a formațiunii. Ulterior, însă, Blaga s-ar fi răzgândit și s-ar fi hotărât să îl ssusțină pe Cătălin Predoiu, care și-a anunțat oficial candidatura. Varianta Turcan nu a fost, încă, abandonată de vechiul PDL și, la rândul său, aceasta nu a luat o decizie definitivă privind candidatura. ”Nu mă gândesc în acest moment la preşedinţia partidului, dar mă gândesc zi şi noapte cum aş putea corecta ceea ce nu a mers în PNL până acum”, a declarat, ieri, Turcan. Mai bine organizați, foștii membrii PDL încearcă să grăbească desfășurarea alegerilor. Potrivit unor surse din partid, Vasile Blaga vrea ca alegerile pentru șefia partidului să fie făcute de sus în jos, iar congresul să aibă loc în martie.
Neînțelegeri în vechiul PNL
În schimb, vechii liberali vrea ca alegerile să înceapă în filiale, în luna februarie iar congresul să aibă loc în luna mai-iunie. Acest calendar este legat de faptul că vechii liberali au, încă, nevoie de timp pentru a-și găsi un candidat comun.
Vechii liberali au avut propriile discuții informale, din care a reieșit că este important să se prezinte cu un candidat unic, fără a indetifica persoana. Dintre vechii liberali și-a anunțat intenția de a candida lideri precum Marian Petrache, Cristian Bușoi sau Ovidiu Raețchi.
Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât Marian Petrache, secretarul general interimar al formațiunii, unul dintre pretendenții la candidatură, a stârnit nemulțumirea colegilor din vechiul PNL. Mai mulți vechi liberali i-au cerut Ralucăi Turcan explicații despre întâlnirea informală a vechilor pedeliști, dar Petrache i-ar fi luat apărarea, pe motiv că astfel de discuții sunt normale.
Chiar dacă reprezintă tabere diferite, Petrache și Turcan au totuși, unele interese comune. Atunci când au preluat funcțiile de președinte, respectiv de secretar general interimar, curentul majoritar din partid a fost ca interimarii să nu candideze la congres. Însă, nu s-a luat o decizie prin vot, iar Raluca Turcan a spus explicit că nu acceptă astfel de condiții.
Întâlnirile din culise, ținute de Blaga sau Petrache, au provocat, deja, critici la nivelul PNL. „Văd că sforarii care au prabușit partidul fac întâlniri secrete sectare ca să rămână tot ei la butoane. Nu mai împărtiți partidul pe căprării, stimabililor. Lăsați în pace membrii Partidului Național Liberal, egali în drepturi și obligații indiferent de unde provin, să își aleagă liberi liderii. Nu mai fracturați inutil partidul, aflat oricum în stare de criză”, a comentat Ludovic Orban. „Pericolul cel mai mare este acela de pierdere a identității, și când acest lucru se întamplă, degeaba ai funcții, câteva voturi, nu mai contezi”, a declarat și fostul președinte PNL Crin Antonescu.
Cu sau fără moțiune
Liberalii au păreri împărțite și pe subiectul unei moțiuni de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu, după ce executivul a pregătit două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea Codului Penal. O parte dintre liberali consideră că PNL trebuie neapărat să depăună o moțiune de cenzură, în condițiile în care subiectul a provocat emoție la nivel popular. Există, însă, și lideri PNL care consideră că partidul ar trebui să mai aștepte, în condițiile în care președintele Klaus Ioahannis a convocat un referendum privind grațierea și modificarea Codului Penal.