15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechRemanierea, test pentru raportul de forțe din PSD: Liviu Dragnea i-a luat...

Remanierea, test pentru raportul de forțe din PSD: Liviu Dragnea i-a luat în vizor pe miniștrii lui Sorin Grindeanu, dar premierul nu pare dornic să execute ordinele șefului său de partid

Mai mulți miniștri sunt luați în vizor de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care vrea remanierea Guvernului, dar premierul Sorin Grindeanu nu mai pare dornic să respecte ordinele șefului său de partid. Însă, analiza activității Guvernului, din care Dragnea l-a exclus pe premier, pare să fie un prilej pentru atacarea lui Sorin Grindeanu,  prin intermediul miniștrilor ALDE. 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, insistă cu declarațiile pe tema remanierii, în ciuda opoziției premierului Sorin Grindeanu. Dragnea a invocat „întârzieri” în aplicarea programului de guvernare şi a anunțat că, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE, au demarat „o analiză foarte riguroasă” a aplicării măsurilor din programul de guvernare. În funcție de rezultatul analizei, liderii PSD și ALDE vor decide „dacă trebuie luate măsuri în privinţa componenţei Guvernului, în îmbunătăţirea actului de guvernare, în comunicare”.


Citește și:  Se schimbă raportul de forțe din Guvern? Premierul Grindeanu își aduce oamenii la Palatul Victoria, în contextul în care relațiile cu Liviu Dragnea sunt tot mai reci

Premierul Sorin Grindeanu și-a plasat o serie de apropiați în posturi guvernamentale, în condițiile în care relațiile cu șeful PSD, Liviu Dragnea, par din ce în ce mai reci.


În legătură cu declaraţia premierului Grindeanu, care se întreba „care este logica de a face schimbări dacă ai 3-0 în minutul 15 din repriza întâi”, Dragnea a spus că această declaraţie nu a fost una bună. „Sunt meciu-ri celebre în care 3-0 nu e suficient, nu te califici. Dacă ai luat bătaie cu 4-0, 3-0 nu e suficient. Sau poţi să ai 3-0 acum şi la final ai 4-3 pentru ceilalţi. Nu asta e abordarea”, a subliniat Dragnea.

Însă, analiza activității Guvernului, din care Dragnea l-a exclus pe premier, pare să fie un prilej pentru atacarea lui Sorin Grindeanu,  prin intermediul ALDE. Astfel, au apărut informații potrivit cărora cei patru miniștri ALDE din Guvern s-au plâns că Sorin Grin-deanu nu-i consultă când ia anumite decizii, că nu-și trimite oamenii la comisiile parlamentare să urmărească traseul legilor și că a trimis la Parlament proiecte legislative fără o consultare prealabilă în Guvern. De altfel, în ultima perioadă au circulat tot mai multe informații legate de răcirea relațiilor dintre Dragnea și Grindeanu.

Debarcarea lui Sorin Grindeanu pare puțin probabilă, pentru că instalarea unui nou premier depinde de președintele Klaus Iohannis. În aceste condiții, lansarea acestor informații pe piață pare să fie, mai degrabă, un avertisment pentru premier să renunțe la gesturile de independență față de Liviu Dragnea și să accepte schimbările în Executiv dorite de acesta.


Citește și:  PSD invită UDMR la guvernare, în contextul neînțelegerilor cu ALDE

Liviu Dragnea, președintele PSD, i-a sugerat preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, ca formaţiunile pe care le conduc să facă ”următorul pas”, respectiv să treacă la o colaborare „mai strânsă”. Dragnea nu exclude intrarea UDMR la guvernare. Mesajul a fost lansat în contextul neînțelegerilor dintre PSD și ALDE.


Potrivit unor surse din PSD, pe lista lui Dragnea se află mai mulți miniștri vizați de remaniere, însă premierul Sorin Grindeanu vrea să aibă ultimul cuvânt în privința componenței Guvernului.

Viorel Ștefan, cap de listă

Unul dintre cei vizați este ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, care s-ar opune, neoficial, legii salarizării. De alt-fel, încercările opoziției de a afla direct de la Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor, dacă legea salarizării poate fi susținută financiar au fost blocate sistematic de PSD. Rezervele acestuia privind legea salarizării par să fi ajuns și la urechile lui Liviu Dragnea. Preşedintele PSD a transmis şi un mesaj ministrului Finanţelor, căruia i-a cerut să spună public dacă nu susţine legea salarizării. „Dacă nu e de acord cu legea, să spună. În Guvern nu s-a intrat obligat, nu s-a intrat cu pistolul la tâmplă, şi-au dorit. Prima condiţie: programul de guvernare. Dacă eşti în Guvern şi nu îţi place programul de guvernare… Dar nu e cazul la Viorel Ştefan, cred”, a conchis Liviu Dragnea.

Cu toate acestea, ministrul a demolat, indirect, teoria lui Liviu Dragnea despre bună-starea de care vor beneficia românii odată cu aprobarea legii salarizării unitare. „Ceea ce nu s-a înțeles încă de către opinia publică este că majorările salariale din sectorul public introduse de lege includ contribuțiile la asigurările sociale. Acesta face ca impactul asupra salariilor nete să fie aproape neutru”, a afirmat Viorel Ștefan, într-un interviu pentru Reuters.


Citește și:  Scandalul grațierii întărește puterea lui Liviu Dragnea. Toți miniștrii si parlamentarii social-democrați îi vor da socoteală direct șefului PSD

Erorile unor miniștri sau parlamentari PSD s-au dovedit un bun prilej pentru liderul PSD să centralizeze decizia în partid. Prima decizie care se va lua în noul format va viza legea grațierii, la care Dragnea se arată dispus să renunțe.


Liviu Dragnea este nemulțumit și de activitatea ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, căreia i-a reproșat modul în care a gestionat legea salarizării, dar și afirmațiile despre scăderea indemnizațiilor pentru copii. În cazul ei, o decizie este mai greu de luat pentru că face parte din tabăra baronilor din sudul ţării, apropiați de Liviu Dragnea.

Pe cine a mai luat Dragnea în vizor

Un alt ministru vizat de remaniere este cel al Justiției, Tudorel Toader. De altfel, Toader a fost atacat, recent, de către secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu. „Eu, personal, sunt adeptul remanierii lui Tudorel Toader. Nu știu câți alți colegi de-ai mei, dar eu unul am spus public”, a comentat acesta, reproșându-i lui Toader întârzierea pachetului de legi în domeniul justiției.

Însă, în ultima perioadă, Toader a devenit precaut în relația cu PSD, promițând desecretizarea informațiilor privind arhiva SIPA. Soluția fusese anticipată de liderul PSD, Liviu Dragnea. „Cred că se vor mai desecretiza rapoarte. Arhiva nu trebuie să fie distrusă”, a recomandat președintele PSD.

Există nemulțumiri și față de activitatea ministrului Apărării, Gabriel Leș, căruia i se reproșează că nu a cheltuit cele 1,5 miliarde de lei din bugetul pentru înzestrarea Armatei. În acest caz, nemulțumirile sunt împărtășite și de premierul Sorin Grindeanu.

O eventuală remaniere l-ar putea viza și pe ministrul Educației, Pavel Năstase.

Și un ministru ALDE se află pe lista celor care ar putea fi remaniați. Este vorba de ministrul Energiei, Toma Petcu, căruia i se impută slaba prestație la minister, pe fondul unor probleme de sănătate. Până acum, însă,  Tăriceanu a refuzat să renunțe la Toma Petcu.   

Ce rol poate juca UDMR

Tensiunile din ultimele zile din cadrul Guvernului Grin-deanu ar putea aduce UDMR la guvernare. Acest pas ar avea un dublu rol. Pe de o parte, la nivel parlamentar, ar compensa plecările din ALDE, după ce deja cinci senatori și deputați ai acestui partid i s-au alăturat lui Daniel Constantin. Pe de altă parte, schimbarea componenței politice a Guvernului ar însemna un nou vot în Parlament, în care Liviu Dragnea ar avea o marjă de manevră mai largă. Dacă schimbarea premierului depinde de președinte, în oricare din variante, nu același lucru se poate spune despre schimbarea unui ministru. Dacă, de exemplu, Dragnea vrea schimbarea ministrului Justiției, fără schimbarea componenței politice, este nevoie ca Grindeanu să trimită noua propunere la Palatul Cotroceni, iar președintele o poate refuza, o singură dată. Dacă se schimbă componența politică, va urma un vot în Parlament și PSD poate pune un nou ministru al Justiției, pe care președintele Iohannis nu-l poate refuza.

Un proiect de lege prin care minoritățile primesc drepturi sporite este condiția pe care o pune UDMR pentru a intra la guvernare. Mai exact, este vorba de o serie de modificări ale legii administraţiei publice locale, depuse la Parlament, care prevăd scăderea de la 20% la 10% a pragului de folosire a limbii materne în instituţii publice, precum şi instituirea unui prag alternativ, precum şi inscripţionarea în limba cetăţenilor minorităţilor a denumirii localităţilor, străzilor şi spaţiilor publice. Anterior, Liviu Dragnea sugerase că UDMR poate intra la guvernare, solicitând, la Congresul Uniunii, ca cele două formaţiuni politice să facă ”următorul pas”, respectiv să treacă la o colaborare ”mai strânsă”. PSD, ALDE și UDMR au un protocol de colaborare parlamentară, care prevede renegocierea la sfârșitul sesiunii parlamentare, adică la finalul lunii iunie.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă