15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechCulise. Cum încearcă Gorghiu și Blaga să revină la conducerea PNL

Culise. Cum încearcă Gorghiu și Blaga să revină la conducerea PNL

Statutul formațiunii ar putea fi amendat astfel încât foștii președinți ai PNL ar putea fi aduși în conducerea partidului. Unii lideri propun, însă, amendamente pentru a restrânge sfera de aplicare.

Liderii PNL nu doresc însă prezența Alinei Gorghiu în conducerea partidului. După ce aceasta a pierdut competiția pentru șefia grpului PNL din Senat, colegii de partid nu sunt de acord nici cu prezența ei în Biroul Executiv.

Astfel, Comisia pentru statut a PNL a propus o serie de amendamente la documentul care reglementează funcționarea partidului. Printre propunerile Comisiei de statut se numără și aceea ca  foștii președinți ai partidului de după  fuziunea PNL-PDL să devină membri de drept în cadrul Biroului Executiv, cu drept de opinie și de vot.

Principala beneficiară a acestui articol ar urma să fie Alina Gorghiu, copreședinte al PNL între 2014 și 2016. Însă, senatorul Iulian Dumitrescu a propus propria variantă: prevederea să se aplice doar foștilor președinți care au fost aleși într-un congres, prin votul delegaților. Potrivit  unor  surse din conducerea PNL, Dumitrescu a  invocat faptul că din  BEx fac  parte numai  colegii de partid  aleși și validați prin votul delegaților partidului la Congres. Drept urmare,  orice  fost  lider de partid este binevenit să  participe la  ședințele de conducere și să aibă drept de vot, dar numai dacă a fost președinte ales.  Această propunere are darul să o excludă dintre beneficiari pe Alina Gorghiu, care nu a fost aleasă într-un congres, ci a fost votată președinte interimar de către Biroul Politic al vechiului PNL, devenind și copreședinte PNL.

Iulian Dumitrescu a candidat contra Alinei Gorghiu în competiția pentru șefia grupului PNL din Senat, Dumitrescu câștigând la diferență de un vot.

Noua regulă, aplicată doar după fuziune

Prevederea potrivit căreia foștii președinți fac parte automat din organele de conducere ale PNL a mai existat și, în trecut, în statutul partidului.
Amendamentul privind aplicarea articolului începând cu congresul de fuziune este menit să evite situațiile provocate de conflictele din trecutul partidului. Crin Antonescu a demarat fuziunea PNL-PDL, dar și-a dat demisia în mai 2014 înainte de congresul de fuziune, din vara anului 2014. Dacă se păstrează prevederea privind președinții post-fuziune, se pare că articolul nu i se va aplica lui Crin Antonescu. Fuziunea a fost parafată într-un congres, cu Klaus Iohannis președinte al PNL și Vasile Blaga, președinte al PDL. Ulterior, Blaga a devenit copreședinte al noului PNL. Iohannis nu poate face parte din Biroul Executiv, pentru că, fiind președintele României, nu poate fi membru de partid. Pe de altă parte, Vasile Blaga este suspendat din PNL fiind acuzat într-un proces privind finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009.  

După alegerile din 2016, PNL și-a ales un președinte interimar unic, în persoana Ralucăi Turcan. Însă ea nu a fost aleasă în cadrului unui Congres, ci a fost desemnată de Biroul Politic al liberalilor. Acum, Turcan nu are nevoie de schimbarea statutului, fiind membru ales al Biroului executiv la Congresul de anul acesta.

Decizia finală va fi luată de Consiliul Național, programat săptămâna viitoare.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...
Ultima oră
Pe aceeași temă