Gabriel Oprea invită partidele la consultări pe tema noii legi fiscale, ca pas înaintea sesiunii extraordinare de la sfârșitul lunii august. Este pentru a treia oară când „domnul general“, cum îi place liderului UNPR să fie numit, intră în jocul opoziției, pe fundalul absenței premierului, aflat de data aceasta în concediu la Miami.
În timp ce Victor Ponta îi persiflează pe Facebook, din SUA, pe „flămânzii de la PNL/PDL“ care nu înțeleg geniul din spatele măsurilor economice adoptate de Guvern și „blochează din considerente strict politice Codul Fiscal“, Gabriel Oprea invită opoziția la discuții fix pe același subiect. „Decizia UNPR de a încerca să producă un dialog între partidele politice parlamentare, înainte de rediscutarea în Parlament a noului Cod Fiscal, reprezintă o încercare de a obţine cel mai bun rezultat pentru ca bunăstarea şi interesul naţional al românilor să nu aibă de suferit“, a declarat ieri liderul UNPR.
Evident, acesta are grijă să evidențieze public importanța sa și a formațiunii pe care o conduce: „UNPR poate fi o punte între palate – Palatul Cotroceni, Palatul Victoria și, acum, și Palatul Parlamentului“. Și, tot evident, noua voltă pe care o face UNPR în cadrul coaliției la putere se explică tot prin „interesul național“: „Propunerea este să ne întâlnim înainte de rediscutarea în Parlament și împreună, în mod înțelept, în baza interesului național comun, să putem armoniza toate părerile“. UNPR a mai jucat alături de PNL la voturile din Parlament pe Strategia Națională de Apărare a Țării și, respectiv, numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE.
PNL salută, UDMR ridică din umeri, PSD respinge
Pe mai multe voci, liberalii – care au propus și ei consultări, pe 17 august, pe șase teme majore, printre care Codul Fiscal și noua lege a salarizării unice – au salutat poziția UNPR. „Mă bucur să văd că sunt și alte partide care pun rațiunea și prudența înaintea entuziasmului, când este vorba despre proiecte majore pentru țară“, a declarat copreședintele PNL Alina Gorghiu, în timp ce premierul din umbră al opoziției, Cătălin Predoiu, a arătat că s-ar forma „o masă critică“ pentru un acord pe Codul Fiscal.
UDMR a precizat, prin vocea deputatului Korodi Attila, că „dialogul politic este benefic“, dar că acesta s-a conturat „deja“ prin invitația PNL pentru 17 august. „Cred că UNPR nu trebuie să facă altceva decât să vină la acea discuție între partide“, a mai spus reprezentantul UDMR.
În schimb, senatorul PSD Viorel Arcaș, președinte al Comisiei de buget-finanțe din Camera Superioară, a declarat că proiectul Codului Fiscal a fost dezbătut deja și că a fost adoptată varianta cea mai bună. „Noi nu avem nici o modificare de făcut sau adoptarea altei variante“, a subliniat Arcaș, arătând că atât reprezentanții UNPR, cât și cei ai BNR au avut alte păreri în timpul dezbaterilor parlamentare pe legea fiscală.
Totuși, am putea asista la o nuanțare a poziției PSD pe Codul Fiscal, știut fiind că se accentuează continuu diferențele de abordare dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea atât pe subiectele care țin de partid, cât și pe temele guvernamentale.
Varianta care câștigă tot mai mult teren
Reducerea TVA în două etape (la 21% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 iulie 2016) este una din soluțiile luate în calcul de PNL, înainte de consultările oficiale cu reprezentanții celorlalte formațiuni parlamentare. Alte variante ar viza amânarea sau renunțarea temporară a altor măsuri de relaxare fiscală cuprinse în noul Cod Fiscal.
Etapizarea reducerii TVA ar putea fi susținută și de UDMR, după cum declara, miercuri, la RFI, președintele Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, ministrul Eugen Teodorovici sau premierul Ponta trebuie să arate „cu cifre exacte, cu venituri, cu cheltuieli și cu proiecția pentru următorii doi ani, cel puțin“, că nu există vreun risc, așa cum au susținut guvernatorul Mugur Isărescu și „alți oameni lucizi“.
Încă un avertisment de la BNR
Guvernatorul Mugur Isărescu s-a referit și ieri la pericolele care pândesc din proiectul noului Cod Fiscal, arătând că măsurile de relaxare fiscală luate deja îngustează până la dispariție spațiul de relaxare fiscală.
„În iulie 2010 am avut o creştere a cotei medii de TVA de la 17,5% la 22%. S-a redus substanţial, zic eu, la 20,6% când s-a redus cota de TVA la pâine în septembrie 2013, apoi la 16% în iunie anul acesta, când s-a extins la alimente. Este cea mai mică din ultimii 15 ani, s-a dus sub cota medie dinainte de iunie 2010, iar impactul s-a văzut şi pe preţuri. (…) Această relaxare fiscală (…) face ca spaţiul de relaxare să se îngusteze extrem de rapid şi să dispară spre sfârşitul acestui an“, a declarat Isărescu. Potrivit acestuia, „stimularea cererii în plus începând cu toamna acestui an va produce numai fum, se va duce în preţuri inflaţioniste sau în deficit de cont curent“. „Cel mai ușor este să reduci impozitele“, a mai spus Isărescu, atrăgând atenția că Executivul nu ține cont de problemele reale ale economiei, precum investițiile, creșterea productivității și a numărului de locuri de muncă.