20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechVIDEO. Ceartă în Parlament pe tema Legii salarizării. Dumitru Coarnă: "Nimeni nu...

VIDEO. Ceartă în Parlament pe tema Legii salarizării. Dumitru Coarnă: “Nimeni nu o să primească niciun spor. Nu mai minţiţi la televizor că ne măriţi salariile”. Comisia de Muncă a dat aviz favorabil

UPDATE 21,50: Deputații din Comisia de Muncă au dat, marți, un raport favorabil cu amendamente asupra proiectului de lege privind salarizarea personalului bugetar.

Printre amendamentele votate marți în comisie s-a numărat și un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% pentru personalul de predare din învățământ, urmând ca acesta să fie acordat de la 1 decembrie 2018.


Şedinţa Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor a fost întreruptă, marţi, de două ori, în timp ce se discuta Legea salarizării, după ce sindicaliştii au acuzat parlamentarii că le iau bani în loc să le dea şi că măririle de salarii sunt "minciuni spuse la televizor", informează Mediafax.

"Nimeni nu o să primească niciun spor. Nu mai minţiţi la televizor că ne măriţi salariile, că ne luaţi. Ne luaţi şi contribuţiile de la angajat la angajator şi o să venim cu bani de acasă. O să închidem ţara asta şi plecăm. Rămâneţi singuri în Parlament! V-aţi bătut joc de noi. E o lege de rahat!", a spus preşedintele SNPPC, Dumitru Coarnă, în timpul dezbaterilor.

Preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, Adrian Solomon, l-a avertizat pe Coarnă că va ruga chestorii să intervină în cazul în care nu se poate "abţine".

"Domnul Coarnă nu are decât miliţia în cap. Dacă nu puteţi să vă abţineţi o să rog chestorii Camerei să intervină", a spus Solomon.

'Să mă dea afară!", a replicat Coarnă.

Preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor l-a invitat pe Coarnă să meargă în Parcul Izvor, locul unde au loc proteste organizate de sindicate.

"Eu am impresia că mulţi de la noi, de la poliţie, o sa vină cu bani de acasă. Noi vom fi în situaţia să închidem poliţiile şi să plecăm acasă. Era vorba de impactul financiar şi ordonatorul de credite. Am făcut scandalul în Senat, au făcut pe ordonatorul principal, acum au revenit şi au dus din nou pe fiecare ordonator de credite. Acum au revenit şi au dus din nou pe fiecare ordonator de credite. Sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică, dacă va fi închis, va fi închis de acel articol 25 cu transferul pe fiecare ordonator de credite", a declarat Coarnă, după ce a ieşit din sala de şedinţe.

Coarnă a subliniat că, prin modificările legislative, sporurile ar putea fi afectate pentru mai multe categorii din sistemul bugetar iar aplicarea prevederilor ar duce la închiderea de spitale, secţii de poliţie sau secţii de jandarmerie.

"Noi suntem mari consumatori de sporuri, noi lucrăm noaptea, sâmbăta, duminica, în condiţii grele ne-au pus plafon. Noi nu ne comparăm cu celelalte sisteme. Noi şi sănătatea ne cam asemănăm la această muncă sunt unităţi care nu se închid ci funcţionează în mod continuu. Plafonând şi mergând în aceeaşi logică, o să închidem şi spitale şi secţii de poliţie, secţii de jandarmerie. O să se apere ei între ei… domnul Solomon la Parcul Izvor, aici", a mai spus Coarnă.

Sindicatele ameninţă cu protestele , în situaţia în care parlamentarii nu ţin cont de solicitările pe care le-au formulat.

"Ori închidem, ori protestăm. (…) Ordonatorul principal trebuie să rămână clar la nivel de Minister de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, sistem de apărare, siguranţă şi ordine publică. Sigur că acolo trebuie să fac pe cale de excepţie din plafon ce avem noi: vânători de munte, aviaţie şi marina. Trebuie să-i scot de acolo pentru că sunt indemnizaţii de paraşutare, de scafandri, militari, aviator pentru că sunt zone speciale. (…) O să se scufunde doamna Olguţa Vasilescu împreună cu domnul Solomon. O să coboare ei cu paraşuta la situaţii de urgenţă", a conchis Coarnă.

Şedinţa a fot suspendată pentru zece minute, apoi discuţiile pe amendamentele aduse proiectului de lege au fost reluate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă