În spatele declarațiilor pompoase de campanie, Liviu Dragnea se visează premier, Călin Popescu Tăriceanu ‒ cel puțin șef al Senatului, post pentru care este propusă și Alina Gorghiu. Traian Băsescu vrea să fie arbitrul meciurilor politice.
În campania electorală, liderii partidelor au grijă să își ascundă adevăratele intenții, pentru a-și cultiva imaginea în ochii electoratului și a-și surprinde adversarii politici.
PSD și ALDE trâmbițează formarea unei majorități care va susține propriul premier, al cărui nume nu este dezvăluit oficial. Liderii PSD s-au întrecut în a da indicii.
„Este un domn care arată bine“, a menționat liderul PSD, Liviu Dragnea, care a adăugat că va fi ales dintre membrii PSD care au lucrat la programul de guvernare. „Din informaţiile pe care le am, şi sunt un om bine informat, va fi un ministru din cabinetul meu“, s-a lăudat și fostul premier Victor Ponta. „O să fie un bărbat arătos și deștept“, a contribuit și primarul Capitalei, Gabriela Firea. Mai mult, la nivel neoficial au fost lansate pe piață diferite nume, precum cel al fostului ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
De fapt, joaca de-a portretul-robot ascunde faptul că Liviu Dragnea nu a renunțat la planurile de a deveni premier după alegerile parlamentare. Însă, președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu va propune un premier cu probleme penale, iar Dragnea, condamnat la un an cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012, nu vrea să fie atacat în campanie pe acest subiect.
De notat, însă, că Dragnea nu încalcă nici unul dintre criteriile anunțate de liderii PSD – a fost ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta și a lucrat la programul de guvernare al PSD.
Planurile lui Tăriceanu
Mai mult, nu este 100% clar cine va face parte din prezumtiva majoritate. Liviu Dragnea a respins, de mai multe ori, ideea unei alianțe de guvernare cu UDMR, afirmând că singurul partener de guvernare este ALDE. În schimb, copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că PSD și ALDE pot obține „o largă majoritate“, dar a pledat pentru cooptarea UDMR. „Eu cred că un segment important al populației mai ales minoritară este bine să fie reprezentată la nivelul Executivului pentru a nu risca să le creăm un sentiment de marginalizare“, a punctat Tăriceanu.
Potrivit unor surse parlamentare, Tăriceanu joacă pe cont propriu în încercarea de a se autopromova ca un reprezentant al unei prezumtive tabere ALDE-UDMR la negocierile pentru împărțirea funcțiilor în noua majoritate. Tăriceanu s-a autopropus premier, dar ia în calcul și rămânerea în fruntea Senatului.
De fapt, strategia lui Tăriceanu ar fi inspirată din faptul că, la începutul ultimei sesiuni parlamentare, PSD l-a amenințat cu revocarea din fruntea Senatului, pe motiv că acționează pe cont propriu. În cele din urmă, Tăriceanu a făcut un pas înapoi, îndeplinind ordinele PSD. De exemplu, legea lui Liviu Dragnea de eliminare a 102 taxe a trecut într-o singură zi prin Senat, în timp ce la Camera Deputaților, condusă de un social-democrat, a fost nevoie de o săptămână. Însă, din aceste evenimente, Tăriceanu a tras concluzia că nu se poate baza doar pe PSD. În plus, liderul ALDE este contestat inclusiv în propriul partid, de către parlamentarii proveniți din fostul PC. Nu este clar ce șanse are încercarea lui Tăriceanu de a-și lărgi baza de negociere, în condițiile în care UDMR este o formațiune care negociază cu învingătorii, indiferent de afirmațiile din campanie.
Gorghiu, al doilea om în stat?
De cealaltă parte a baricadei, liberalii au anunțat că îl sprijină pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat la Palatul Victoria. Însă, cam aici se oprește transparența PNL când vine vorba de liderii care vor ajunge demnitari dacă partidul obține majoritatea. Mai puțin obișnuit cu discreția de la centru, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a cerut votul cetățenilor pentru „a ajunge la guvernare cu Dacian Cioloș ca prim-ministru, un om cinstit și competent, cu Alina Gorghiu senator de Timiș și viitor președinte al Senatului – a doua poziție în stat!“. Ulterior, Gorghiu a afirmat că ideea îi aparține lui Robu, dar nu a fost discutată în partid. La rândul său, Robu a revenit și a afirmat că ideea i-a aparținut și nu ar fi fost discutată cu Gorghiu.
Alina Gorghiu vizează, la fel ca și Călin Popescu Tăriceanu, a doua poziție în statul român, respectiv funcția de președinte al Senatului.
PLANURI. Băsescu se visează arbitrul scenei politice
Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, recent, că formațiunea sa exclude, după, orice alianță cu PSD, adăugând că „nici PNL nu reprezintă o soluție mai bună, dar măcar nu miroase așa urât“. Fostul șef al statului a mai spus că, în cazul în care PMP va ajunge la guvernare, va cere poziția de prim-ministru. De fapt, potrivit unor surse parlamentare, PMP nu exclude negocieri postelectorale nici cu PSD, nici cu PNL. Declarația este mai degrabă una de campanie, menită să înfățișeze PMP ca pe o alternativă la cele două mari blocuri politice. De altfel, și după alegerile locale, PMP a realizat alianțe atât cu PSD, cât și cu PNL, în funcție de situația din fiecare județ.