-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăTechCe impact au avut alegerile în interiorul partidelor

Ce impact au avut alegerile în interiorul partidelor

Primele efecte ale alegerilor se resimt deja în interiorul partidelor. Candidatul liberal la Capitală, Cătălin Predoiu, și-a depus mandatul de președinte al PNL București, dar în partid există și voci care cer demisii suplimentare, la vârful formațiunii. Copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga refuză să se retragă, invocând rezultatele din provincie.

Partidul Național Liberal s-a plasat pe locul doi la nivel naţional, astfel că, potrivit datelor parţiale anunţate de BEC, PSD a câştigat 39,15% şi PNL 32,79% la votul pentru consiliile judeţene. În Bucureşti, PNL a suferit însă o mare înfrangere, situându-se pe locul trei, după USB.

Dacă în primul moment, liderii liberali au părut derutați de înfrângerea din București, ulterior ei și-au revenit, invocând rezultatele bune din provincie și media națională a partidului. Singurul care și-a asumat eșecul din București a fost candidatul la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, care s-a retras din fruntea PNL București. 

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga nu şi-au asumat duminică seară înfrângerea din Bucureşti, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, fiind singurul care a anunţat că îşi va depune mandatul de preşedinte al filialei.

Ieri, în timp ce Predoiu îi delega atribuțiile în fruntea PNL București lui Cristian Bușoi,  Vasile Blaga și Alina Gorghiu încercau să își conserve pozițiile.  Ei au anunțat că nu se retrag din fruntea PNL, invocând rezultatele pozitive la nivel național. Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, luni, că rezultatele pe votul politic din întreaga ţară reprezintă cel mai bun scor pe care l-a obţinut partidul în ultimii 26 de ani, ceea ce arată că decizia fuziunii PNL cu PDL a fost una corectă. Blaga a spus că, dincolo de rezultatele din Bucureşti, la nivel naţional, pe votul politic pentru consiliile judeţene, PNL a obţinut 31% şi a câştigat 1.040 de primari din cei 3.200 centralizaţi până acum. Copreşedintele PNL a mai spus că este cel mai bun scor obţinut de partid după revoluţie. „Rezultatele arată cât de corectă a fost decizia fuziunii. (…) Am reuşit să reconstruim dreapta şi nu a fost un lucru uşor şi ne vom concentra pe asta”,  a mai declarat Blaga.

Voci critice

Cu toate acestea,  vocile critice din partid se înmulțesc. Prim-vicepreşedintele PNL, Adriana Săftoiu, a declarat, ieri, că preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, nu este singurul responsabil pentru rezultatul din Capitală, afirmând că au fost câteva greşeli de strategie şi că vor exista demisii în partid. Primarul municipiului Arad, liberalul Gheorghe Falcă, reales pentru al patrulea mandat consecutiv în fruntea Primăriei Arad, consideră că pentru PNL rezultatul alegerilor în municipiul Bucureşti era previzibil pentru că partidul a tot schimbat candidaţii la Primăria Capitalei. Deputatul PNL Diana Tuşa a declarat că PNL este vinovat de rezultatul obţinut la alegerile locale, afirmând că dacă vor „ascunde gunoiul sub preş” liberalii vor fi responsabili şi de eşecul din toamnă şi că cei care au greşit trebuie să facă un pas în spate.

Dragnea rămâne președintele PSD

Victoria PSD în alegerile locale a consolidat poziția lui Liviu Dragnea de președinte al partidului, cel care își oferise singur timp de reflecție până după alegerile locale, pe tema rămânerii în fruntea social-democraților. „Da, am reflectat, rămân preşedintele PSD“, a spus Dragnea după exit poll-uri, întrebat despre o eventuală demisie, menționând că românii și-au arătat susținerea pentru PSD. „Este o zi în care românii, cei care ne-au susținut, se pare că au susținut programul nostru, se pare că au susținut obiectivele asumate la congresul din septembrie, se pare că stilul nostru nou de a face politică – să evităm disputele, să evităm războiul de dragul războiului și să avem o atitudine pozitivă și de construcție – se pare că asta a contat. Nu avem toate datele, dar se pare că suntem singurul partid care a înțeles în ce direcție merge societatea, viteza cu care se schimbă această societate și că suntem pe drumul bun”, a comentat Liviu Dragnea.

Liderii PSD Victor Ponta și Liviu Dragnea au păreri diferite în ceea ce privește oportunitatea unei moțiuni de cenzură după alegerile locale: în vreme ce fostul premier spune că el este „întotdeauna pentru”, liderul PSD afirmă că „nu vrem să preluăm guvernarea acum pentru că nu putem”. Chestionat în legătură cu același subiect, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că el este „un om responsabil” și că PSD nu vrea să preia guvernarea acum pentru că nu poate. „Orice moţiune de cenzură care ar putea trece ne aduce în faţa preşedintelui Iohannis, care sigur nu va pune un premier de la PSD, care sigur va face o propunere pe care noi nu o vom putea accepta şi putem ajunge să intrăm în câteva zile în instabilitate cu consecinţe economice pe care nu le doreşte nimeni”, a declarat Liviu Dragnea.

USB se extinde la nivel național

Încurajat de scorul bun obținut în București, candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că lupta cu corupția din partide determină partidul său să se transforme din Uniunea Salvați Bucureștiul în Uniunea Salvați România.

„USB este format din oameni care nu au mai făcut politică până acum, oameni care sunt competenți și care fac sacrificii în cariera lor. Nu o facem pentru bani, ci pentru binele comun, pentru că actuala clasă politică ne-a dezamăgit de atâtea ori”, a declarat  Nicușor Dan.

„Pentru că această clasă politică ne-a dezamăgit de aşa multe ori încât realmente nu se mai putea. Situaţia este generală la nivel naţional. Clasa politică a dezamăgit la nivel naţional. Lipseşte o forţă politică dispusă să reprezinte cetăţenii care s-au săturat de un întreg mod de a face politică. Tocmai de aceea Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România şi va lupta pentru locuri în Parlament la alegerile parlamentare din toamna acestui an”, a anunțat Nicuşor Dan.

El a adăugat că partidul are „uşile deschise” pentru grupuri de cetăţeni care au încercat să lupte cu sistemul şi pentru partide politice noi, un exemplu fiind Partidul pentru Iaşi.     

Politica la limita pragului electoral

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seară după anunțarea rezultatelor exit-polluri-lor că scorul PMP este „un postament bun pentru alegerile legislative”.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu s-a arătat mulţumit duminică, la finalul exit-poll-urilor, de rezultatul obţinut de partid, pentru că, a subliniat el, ALDE s-a înfiinţat acum zece luni şi a participat prima dată la alegeri.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...
Ultima oră
Pe aceeași temă