4.1 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăTechConducta cu bani a baronului PSD Marian Oprișan s-a înfundat. Camarila din...

Conducta cu bani a baronului PSD Marian Oprișan s-a înfundat. Camarila din jurul controversatului președinte al Consiliului Județean Vrancea e pe listele de la parlamentare, în frunte cu fiul unui securist

Baronul era anunţat primul pe lista de candidaţi a PSD Vrancea, dar în cele din urmă acesta a renunţat la intenţie. Sursele locale susţin că nu mai are fonduri.

La începutul acestei toamne, se dădea ca sigură candidatura baronului PSD de Vrancea Ma­rian Oprișan la Senat chiar de pe primul loc în judeţul pe care îl păstorește de peste 25 de ani. Numai că la finalizarea listelor pentru alegerile din 11 decem­brie au apărut alte nume pe care le tot rotește baronul în partid de vreo 20 de ani. Cauza rezidă și din faptul că fondurile de care dispunea odinioară baronul roșu s-au subțiat considerabil, potrivit surselor din apropierea sa, odată cu arestarea și punerea sub anchetă a principalilor săi sponsori.

La Senat, pe prima poziție din lista electorală a PSD Vrancea este actualul senator (și vice­­președinte al Senatului) Cristian Dumitrescu, aflat la al patrulea mandat. Pe locul doi se află consilierul local Mihai Nedelcu, al cărui tată, fostul colonel de Miliție Gheorghe Nedelcu, este cel care l-ar fi anchetat prin anii ’80 chiar pe Marian Oprișan pentru furtul a două motorete din Parcul Bălcescu din Focșani.

La Camera Deputaților, pe pri­me­le trei locuri considerate eli­­gibile, au fost desemnați, în or­dine, actualul deputat Angel Tîlvăr, Dragoș Bîrlădeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, şi consilierul județean Nicușor Halici, fost prefect. Lista este completată de Tudorița Boboc (consilier ju­­dețean), Valentin Ochean (consi­lier județean), Lauria­na Ailincuței (consilier local) și Dănuț Cristian (consilier județean).

Un gigolo high class

Angel Tîlvăr este candidatul perpetuu al PSD de 16 ani, când la Senat, când la Camera Deputaților. Acesta are marea calitate de a fi fiul fostului colonel de Securitate Petre Tîlvăr, șef al Securității și Miliției vrâncene până în 1989.  Acesta l-ar fi racolat pe Marian Oprișan în 1980, după cum reiese din decizia CNSAS din luna mai a anului 2008.

Din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii reiese că actualul preşedinte al Consiliului Judeţean a fost recrutat de Securitate sub numele de cod „Renato“ şi a colaborat timp de cinci ani, între 1980 și 1985. Totuși, CNSAS i-a dat o adeverință de necolaborare cu poliţia politică, pentru că în dosarul de rețea al social-democratului nu au fost găsite notele informative și nici dovezi că acesta a încălcat drepturile omului.

Marian Oprișan a mai primit alte două verdicte de necolaborare şi înainte de 2008, motivând că nu figurează în arhivele fostei Securități, cu toate ca un anume căpitan Doru Lungu, care îl racolase, a declarat oficial că „Ma­rian Oprișan își turna colegii de serviciu, făcând greșeli grama­ticale în notele informative“, pe când era manechin la Fabrica de Confecții din Focșani.

„Cred că oamenii ar trebui să se uite la viitor, și nu să stea în continuare tot timpul cu fața la trecut pentru că așa vor partidele politice care au introdus în viața publică românească o retorică violentă și un comportament brutal, bazat numai pe minciună și calomnie“,  a declarat la vremea respectivă, în replică, Marian Oprișan, citat de Mediafax.

Candidatul de pe locul 2, Dragoș Bîrlădeanu, este actualul vicepreşedinte al Consi­liului Județean Vrancea, cel care în campania electorală pentru prezidențiale din 2014 l-a acuzat public pe candidatul Klaus Iohannis de faptul că „a vândut copii români în străinătate pentru prelevare de organe“. După alegeri, prezent într-un talkshow la Realitatea TV, Ma­rian Oprișan a precizat că „am avut o discuție foarte dură și foarte neprietenoasă cu Dragoș Bîrlădeanu după acele afirmații ale sale la adresa dlui Iohannis“. Ca urmare a discuției „dure“, vice­preşedintele CJ a ajuns pe un loc eligibil al PSD Vrancea pentru Cameră.

Cel de pe locul trei este Nicușor Halici, fost primar PSD al unei localități de munte, fost prefect de Vrancea până în 2015 și mai ales iubitul Ralucăi Dan, secretarului general Consiliu­lui Județean Vrancea, Raluca Dan. De altfel, Nicuşor Halici s-a și mutat în casa iubitei proas­păt divorțate, aceasta fiind con­si­derată eminența cenușie și mâna de fier a administrației PSD în Vrancea. În pixul său stau toate alocările de fonduri pentru toate localitățile din județ.

Conductele cu bani au fost tăiate una câte una

În anii „de aur“ ai PSD-ului, când la guvernare era echipa lui Adrian Năstase, baronul de la Curbu­ra Carpaților exulta de fericire atunci când tăia tortul cel mare al fondurilor guvernamentale. Iar afaceriștii din echipa PSD erau alintați cu formula „minunații oameni de afaceri vrânceni“. Numai că lupta anticorupție din ultimii ani avea să facă victime și pe plaiul Vrancei.

„Cel mai minunat om de afa­ceri“ vrâncean, cum era gratulat la nivel local Liviu Mircea Jîtea, a căzut în luptă cu contrabanda cu alcool. Pe 8 martie 2013, o descindere a mascaților de la DIICOT la fabrica de alcool din Focșani a acestuia avea să se lase cu ares­tarea a nu mai puțin de  opt persoane, în frunte cu Liviu Jâtea, într-un dosar de contrabandă cu alcool cu un prejudiciu de 8 milioane de euro. Cea mai mare contrabandă cu alcool din istoria județului Vrancea. După 9 luni de arest, Liviu Jîtea și alți 25 de angajați de-ai săi sunt încă în faţa instanţei, la Tribunalul Galați.

Un alt apropiat de-al lui Oprișan a fost și Georgel David, alias Cașcaval, un afacerist din domeniul imobiliar și al serviciilor hoteliere, cunoscut mai ales ca un cămătar vorace. În februarie 2015, Cașcaval a fost arestat alături de Pănescu Constantin, Ciobanu Mihai, Berdilă Horaţiu Bruno şi Bănceu Ioan.

Cei 5 sunt cercetați într-un dosar complex de evaziune fiscală, cu un prejudiciu avansat de procurori la 30 milioane euro, în care sunt vizaţi reprezentanţii a peste 200 de firme care ar fi creat circuite fictive pentru a eluda taxele datorate statului. Oficial, Georgel David deține o firmă cu 31 de salariaţi şi o cifră de afaceri de aproximativ 3 milioane de lei. Neoficial, averea acestuia este mult mai mare.

Alți doi afaceriști din portofoliul lui Marian Oprișan aveau să cadă în luptă cu legea la mij­locul lunii martie 2015, când DIICOT Vaslui a făcut 45 de percheziții în mai multe județe și a fost reținut, printre alții, și patronul hotelului Unirea din Piața Unirii din Focșani, Vasile Bogdan. Alături de acesta şi Ion Diniță, proprietarul mai multor zone recreative din oraș, au mai fost cercetaţi în același dosar de evaziune și afaceriștii Ion Mihai, Viorel Blaga, Radu- Dan Vasilescu, Tudor Baidac şi Emanoil Petruţ Boca.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2012-2015, liderii grupării infracţionale ar fi înfiinţat societăţi comerciale pe numele lor ori ale unor persoane cu posibilităţi financiare reduse care, în schimbul unor sume modice, ar fi constituit sau preluat firme. Ulterior, membrii grupării ar fi identificat clienţi, respectiv administratori de societăţi comerciale, care, pentru a plăti către bugetul de stat contribuţii cu mult reduse faţă de cele reale, doreau să intre în posesia facturilor fiscale fictive emise de societăţile de tip fantomă, pentru a le introduce în situaţia financiar-contabilă.    

Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea

Cea mai mare conductă de bani lichizi care ducea spre PSD, dar și spre fostul PDL era cea reprezentată de Alexandru Lefter, fostul șef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Vrancea, actuala Gardă Forestieră. Acesta afișa, până la data arestării sale, în ianuarie 2015, o avere de multe milioane de euro. De altfel, Alexandru Lefter voia să înființeze un fond de vânătoare privat în care avea de investit un disponibil de 5-6 milioane de euro.

Şeful ITRSV a fost arestat de către procurorii anticorupţie  și este judecat acum pentru că ar fi cerut o şpagă de 25.000 de euro. În schimbul mitei, Alexandru Lefter trebuia să îşi dea acordul pentru ca Gheorghe Ceteraş să primească o pădure în județul Buzău. Avizarea de către ITRSV a titlurilor de proprietate privind terenurile forestiere este o condiţie sine qua non prevăzută de lege.

„În perioada 31 mai 2011 – 2 iunie 2011, inculpatul Lefter Alexandru, în calitate de inspector-şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Focşani, a pretins inculpatului Ceteraş Gheorghe suma de 25.000 euro şi a primit de la acesta suma de 15.000 euro, în scopul semnării şi aplicării ştampilei instituţiei menţionate pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău, dar şi pentru urgentarea derulării acestei proceduri“, se preciza în mandatul de arestare emis de către Curtea de Apel Ploiești. Combinațiile sale cu păduri l-au transformat pe Lefter într-un prosper milionar.

Acesta a fost repus în funcția de la ITRSV în iunie 2010, cu ajutorul neprecupețit, potrivit surselor, al baronimii vrânceane reprezentată de binomul Marian Oprișan – Alin Trășculescu, președintele PDL  și deputat de Vrancea. Funcția de șef al Gărzii Forestiere a reprezentat și reprezintă o miză enormă, deoarece ITRSV Focșani controlează pădurile și vânatul de pe raza a șase județe: Brăila, Buzău, Galați, Tulcea, Vaslui și Vrancea. În 2005, ministrul de atunci al Agriculturii, Apelor și Pădurilor, Gheorghe Flutur, l-a demis pe șeful ITRSV, Alexandru Lefter, în urma unui raport făcut de Corpul de Control al ministerului pentru perioada 2000-2004.

Potrivit raportului din 2005 al Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, acesta a fost găsit responsabil pentru devalizarea pădurilor din Vrancea, Buzău și Vaslui. Practic, inspectorii au constatat că au fost tăiate la ras zeci de hectare de pădure, a căror valoare a fost estimată la aproximativ 22 de milioane de euro, la nivelul anului 2005.

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor împrumută 600 milioane lei printr-o emisiune de obligațiuni cu scadență în 2034

Ministerul Finanțelor a obținut luni 600 milioane lei printr-o licitație de obligațiuni de stat, cu scadența în anul 2034, la o dobândă anuală de...

YouTube experimentează introducerea funcției de „swipe-up”, inspirată de TikTok, pentru videoclipurile de lungă durată

YouTube explorează o schimbare semnificativă în experiența utilizatorilor, testând swipe-up-ul (glisare în sus) și pentru videoclipurile orizontale de lungă durată, notează 9to5. Vei putea da...

BNR avertizează asupra presiunilor economice și anunță o corecție fiscal-bugetară pentru combaterea deficitelor

Luni după-amiază, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a prezentat raportul trimestrial asupra inflației, semnalând necesitatea unor măsuri de corecție fiscal-bugetară pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă