Anul bătăliei pentru guvernare

de Romulus Georgescu , 05 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 10:40, 05 ianuarie 2016

Liderii politici îşi pregătesc strategia pentru 2016, când vor avea loc alegeri locale şi parlamentare. După alegerile parlamentare, programate la finalul anului, vor începe negocierile pentru viitorul guvern, care ar urma să aibă mandat până în 2020. Preşedintele Klaus Iohannis ar putea să încerce o nouă nominalizare a lui Dacian Cioloş ca premier, dar liberalii vor să intre la guvernare cu premier propriu, iar social-democraţii se tem să rămână încă patru ani în opoziţie.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş intră în anul 2016 de pe poziţii aparent avantajoase. Ambii sunt bine cotaţi în sondajele de opinie şi ambii nu ar urma să nu participe la alegeri, ceea ce i-ar împiedica să fie tentaţi să ia  măsuri populiste. Topurile încrederii sunt dominate de Klaus Iohannis, eternul Mugur Isărescu şi Dacian Cioloş, clasaţi cu mult peste liderii partidelor politice Alina Gorghiu, Vasile Blaga sau Liviu Dragnea.  Dincolo de aceste elemente oficiale, lucrurile sunt mai complicate.

Astfel, preşedintele Klaus Iohannis are de jucat o carte importantă în 2016: după alegerile parlamentare, el va nominaliza viitorul premier, de data aceasta pe o perioadă de patru ani de zile, nu doar pentru un an cum s-a întâmplat cu Dacian Cioloş. Potrivit Constituţiei actuale, preşedintele joacă rolul principal în desemnarea premierului, mai puţin în cazul în care un partid obţine mai mult de jumătate plus unu din mandate. Iohannis nu a exclus nici un moment posibilitatea de a-l nominaliza tot pe Dacian Cioloş pentru acest post. Mai mult, au apărut informaţii neoficiale despre posibilitatea ca Iohannis să patroneze înfiinţarea unui nou partid cu Dacian Cioloş ca preşedinte.

Provocările premierului tehnocrat

O decizie finală va depinde, desigur, şi de prestaţia Guvernului Cioloş, premierul insistând că nu are planuri de natură electorală. Însă, are în faţă un an complicat. Deja sindicatele fac presiuni pentru majorarea cât mai rapidă a salariului minim. Oricâte cifre ar invoca Guvernul, care vrea să încadreze într-un deficit de 2,95%, lucrurile pot să iasă oricând de sub control. Şi aceasta pentru că guvernul de tehnocraţi nu se bazează pe o coaliţie de partide, aşa cum au avut predecesorii săi, proveniţi din clasa politică. În aceste condiţii, odată cu reluarea sesiunii parlamentare, la începutul lui februarie, vor intra pe ordinea de zi o serie de propuneri cu iz electoral, cum ar fi pensiile speciale pentru profesori. De fiecare dată, premierul se va afla într-o poziţie incomodă – fie acceptă majorările şi riscă creşterea deficitului bugetar şi un derapaj economic, fie le respinge şi va avea de suferit la capitolul imagine. Nu este singurul capitol la care relaţia cu partidele se anunţă dificilă. În structurile de putere au rămas, în eşalonul doi, numeroşi oameni instalaţi în funcţie de PSD. Dacă premierul va recurge la schimbări radicale se va confrunta cu opoziţia parlamentarilor PSD. Dacă nu o face va trezi nemulţumiri la PNL.

Una dintre misiunile noului Executiv este organizarea alegerilor de anul acesta. Deşi este aparent o sarcină de natură tehnică, are o puternică încărcătură politică. Alegerile parlamentare din 2016 sunt primele la care se va aplica legea votului prin corespondenţă pentru românii din diaspora. Legea a fost amputată de majoritatea parlamentară din jurul PSD (care a eliminat de exemplu posibilitatea înscrierii online), iar răspunderea principală va reveni Autorităţii Electorale Permanente (AEP), care nu este în subordinea Executivului. Însă, MAE, MAI şi Poşta Română vor avea, fiecare, de gestionat o parte din organizare.  Chiar dacă nu are toate pârghiile organizării, Cioloş nu poate risca să fie comparat cu Victor Ponta, care a declanşat un scandal după ce mii de români din Diaspora nu au putut vota la prezidenţialele din 2014.

Se vor împăca vechii şi noii liberali?

Pe de altă parte, PNL, partidul din care provine preşedintele Klaus Iohannis, speră să ajungă la guvernare, candidatul oficial pentru postul de premier fiind Cătălin Predoiu. Liberalii sunt pe primul loc în sondajele de opinie, având 40% în cea mai recentă cercetare INSCOP, dar pentru transpunerea acestor cifre în voturi mai au de rezolvat multe probleme.

Pentru a intra uniţi în alegeri, liberalii încearcă să finalizeze efectiv fuziunea dintre cele două partide. Fuziunea s-a produs, oficial, la finalul anului 2014, însă, cele două partide au stabilit o perioadă de tranziţie, pentru acomodare, până în 2017. Astfel, partidul are doi copreşedinţi – Alina Gorghiu (din vechiul PNL) şi Vasile Blaga (din fostul PDL). De asemenea, toţi vicepreşedinţii şi membrii conducerilor celor două partide au fost cooptaţi, automat, fără alegeri,  în noul Birou Politic Naţional, care are în jur de 100 de membri. De asemenea, la nivel local filialele sunt conduse de către doi copreşedinţi, desemnaţi pe aceeaşi formulă ca la centru. În practică, formula s-a dovedit nefuncţională, îngreunând luarea deciziilor. Din acest motiv, conducerea PNL a anunţat, deja, că organizaţiile locale vor avea o conducere unică, asigurată de candidaţii la alegerile locale. În acest fel, liberalii încearcă să înlocuiască vechile afinităţi, legate de partidul de provenienţă, cu interesul comun de a sprijini candidatul la primărie.

Calculele şi spaimele celor din PNL

Pe de altă parte,  copreşedintele Partidului Național Liberal Alina Gorghiu anunţa, recent, că un congres pentru alegerea unui lider unic al liberalilor ar putea fi convocat în anul 2016, după alegerile locale, fără ca liberalii să aştepte până în 2017. Indiferent de formula de organizare, este clar că liberalii nu îşi mai permit scandaluri precum cel de anul trecut, când Teodor Atanasiu a fost înregistrat afirmând că premierul nu va proveni din fostul PDL, în ciuda înţelegerii iniţiale. Rezolvarea problemelor interne este esenţială înaintea unor bătălii electorale dificile. Liberalii se vor lupta la alegerile locale şi parlamentare cu PSD, partid de care îi despart câteva procente potrivit sondajelor. Dacă bătălia cu PSD este, deja, clasică şi fiecare partid se bazează pe un nucleu dur de alegători, lucrurile s-ar putea complica în cazul formării unui partid în jurul lui Dacian Cioloş. Conform cercetărilor sociologice cele mai recente, 53% din respondenţi consideră că PNL a ajuns la putere odată cu instalarea Guvernului Cioloş – deci este foarte posibil ca noua formaţiune să ia din procentele PNL. O altă variantă vehiculată în cercurile PNL este cea potrivit căreia Iohannis ar putea să dorească plasarea lui Cioloş în fruntea PNL, având în vedere dificultăţile presupuse de înfiinţarea şi impunerea unui nou partid într-un an de zile.   

Cum speră PSD să câștige alegerile

De cealaltă parte a baricadei, social-democraţii au şi ei în faţă un an complicat, în încercarea de a reveni la guvernare în urma alegerilor parlamentare. PSD este un partid bazat, în special, pe accesul la resursele bugetare şi experienţa arată că o decuplare prelungită de la rezervorul banilor publici generează nervozitate în partid.

Primul obstacol este de natură juridică, la finalul lunii ianuarie fiind programată pronunţarea în dosarul lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD fiind acuzat de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. Dragnea a fost condamnat, în primă instanţă, la un an de zile cu închisoare. Menţinerea condamnării cu suspendare nu i-ar creea probleme liderului PSD, cel care controlează sancţiunile pe linie de partid pentru cei cu probleme penale. O eventuală pedeapsă cu executare ar pune, însă, PSD în situaţia de a-şi alege un nou lider.

Chiar şi fără problemele din justiţie, misiunea PSD în 2016 pare complicată. Aşa cum menţionam, Constituţia oferă o marjă largă de mişcare preşedintelui, în privinţa numirii premierului, atunci când scorul electoral este echilibrat. A dovedit-o Traian Băsescu în mandatul său, prin numirea unor premieri precum Călin Popescu Tăriceanu şi Emil Boc, deşi PSD a rămas cel mai puternic partid. Abia când USL a obţinut 66% în urma alegerilor, în 2012, Băsescu a nominalizat un premier din partea acestei alianţe. Cu alte cuvinte, PSD trebuie nu doar să câştige alegerile, ci să obţină un scor cât mai mare, preferabil peste 50%, pentru a forţa mâna preşedintelui.

Baronii locali rămân de bază

Pentru a obţine un scor cât mai bun în alegeri, PSD are câteva direcţii de acţiune. În primul rând, social-democraţii vor încerca să obţină un scor cât mai bun la alegerile locale, pentru a-şi păstra infrastructura din teritoriu – primari, preşedinţi de consilii judeţene. Din acest motiv, Parlamentul dominat de PSD a votat o lege potrivit căreia primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin. Această lege avantajează PSD; care deţine cei mai mulţi primari în funcţie. Din cei aproape 3.200 de primari din România, PSD are jumătate – 1.200 obţinuţi în urma alegerilor locale din 2012 şi 400 racolaţi de la alte partide, pe baza ordonanţei traseismului. În multe cazuri aceştia pornesc favoriţi şi legea votată de Parlament are drept obiectiv împiedicarea alianţelor dintre restul candidaţilor, într-un eventual tur doi. Pentru PSD, o victorie la alegerile locale va însemna, în linii mari, păstrarea propriului electorat, în special din zona rurală. Cum mizând pe acest electorat, PSD nu a depăşit niciodată 36%, social-democraţii încearcă să se adreseze şi altor categorii. Aşa se explică aprobarea unui Cod de etică al PSD. Deşi Codul a fost votat la finalul anului 2015, aplicarea sa în practică în 2016 va contribui sau nu la spălarea imaginii PSD. Tocmai aplicarea în practică ridică semne de întrebare. O comisie condusă de Florin Iordache (care a coordonat acţiunile parlamentare de modificare a Codului Penal, din aşa-numita Marţe Neagră) va propune soluţiile, iar decizia finală va fi luată de Biroul Politic, condus de Liviu Dragnea. În aceste condiţii, rămâne de văzut cât de eficientă va fi acţiunea de imagine a PSD, eventualele decizii contradictorii putând avea efect de bumerang.

Pentru a-şi maximiza şansele electorale, social-democraţii trebuie să decidă ce strategie vor aproba în privinţa UNPR. PSD negociază o alianţă cu partidul lui Oprea, prăbuşit în sondaje la 2,5%. O parte din social-democraţi consideră că au nevoie de sprijinul aleşilor locali ai UNPR, alţii spun că respectivii pot fi racolaţi individual, fără o alianţă. Mai ales că partidul lui Oprea este format, în principal, din parlamentari şi aleşi locali, proveniţi de la alte partide, mulţi chiar de la PSD.

Lupta pentru supravieţuire

Dacă marile partide, precum PNL şi PSD, îşi fac calcule în privinţa viitoarei guvernări, restul formaţiunilor politice sunt preocupate de depăşirea pragului electoral de 5%. Dacă UNPR are, încă,  varianta listelor comune cu PSD, restul partidelor mai mici se pregătesc să intre în alegeri pe cont propriu. UDMR începe anul cu o cotă de 5,2% în sondaje şi se confruntă cu concurenţa unor partide minuscule gen PCM, dar fiecare procent pierdut poate cântări greu. 

Aproape de pragul electoral se află şi PMP, cotat cu 4,4%. Unul dintre liderii formaţiunii, Eugen Tomac, afirma recent  că PMP este a treia forţă politică, după PSD şi PNL, invocând rezultatele euroalegerilor din 2014. De atunci, însă, imaginea PMP s-a schimbat, în urma declaraţiilor controversate ale actualului lider, fostul preşedinte Traian Băsescu, dar şi a unei despărţiri cu jumătate de gură de fostul lider, Elena Udrea, autosuspendată din partid în urma acuzaţiilor de corupţie. Mai ales că o parte a electoratului PMP pare să se fi îndreptat către M10, formaţiunea Monicăi Macovei, având o cotă de 2,4%. Fără forţă financiară, fără structuri puternice în teritoriu şi cu un suport mediatic redus, M10 va avea o misiune grea în 2016. 

Adversar pe vremuri cu Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu se află, acum, într-o situaţie asemănătoare cu acesta, strict din punct de vedere electoral, formaţiunea sa, ALDE, fiind cotată cu 4%. Până acum, Tăriceanu şi Daniel Constantin, celălalt copreşedinte, au plasat formaţiunea pe o poziţie oarecum izolată pe scena politică, prin atacuri sistematice la adresa justiţiei (neasumate nici măcar de PSD într-o formă atât de radicală) şi votul împotriva Guvernului Cioloş. Chiar dacă e susţinut mediatic de Antena 3, nu e clar ce succes poate avea mesajul lui Tăriceanu, potrivit căruia România ar fi devenit un stat poliţienesc, controlat de preşedintele Iohannis, DNA şi SRI.

Comentarii

 • Alear

  08 ianuarie 2016 20:15

  Te invitam sa incepi acum un curs gratuit care te invata simplu si repede cum poti face bani pe internet. Cursul il primesti pe adresa ta de email, este gratuit, cu explicatii clare si te invata pas cu pas cum poti face bani pe internet. Pentru a primi cursul, trimite un mesaj la adresa de email aurelia.brebeanugmail.com

  raspunde comentariului
 • berceanu emil

  05 ianuarie 2016 17:15

  ce ironie! psd-ul, cu cei mai multi hoti, mafioti, analfabeti,banditi, carede 26 de ani conducdirect sau indirect destinele romaniei si ale romanilor, au 36in sondaje. pnl-ul, alti banditi, care in 2007 s-au aliat cu psd-ul formand struto-camila usl, o mizerie de alianta jegoasa datorita careia tradatorul si cel care a subminat economia romaniei, facand cadou kazahilor 400 de milioane de dolarijustitia doarme?, pe nume v. ponta a ajuns premier si ne-a adus pe margimea prapastiei. tineti minte, in anul 2017 va veni plata tuturor pomenilor facute in cei aproape 4 ani de guvernare usl. am muncit 42 de ani, am o pensie de 1476 de lei, si ma simt umilit sa vad ca niste neica-nimeni care staufara sa faca nimic in parlament 4 ani, vor avea o pensie mai mare decat mine, dupu 41 deani de muncacu carte de munca si fiind muncitor calificat, absolvent al liceului electro-energetic dimitrie cantemir si avand diploma de bacalaureat. prea multi hoti, cretini, pomanagii, milogi,mafioti, profitori, lingai,etc. in tara asta. si cand mai avem si un presedinte parvenit, sperantele celor care traiesc dintr-un salariu cinstit, sau o pensia cinstita sunt zero.

  raspunde comentariului
 • stef

  05 ianuarie 2016 12:16

  Si iarasi am pornit sa cautam sa "vindem" blana ursului care se plimba linistit prin padure. PNL-ul nu va ajunge la guvernare decat atunci cand la conducere va reveni Crin Antonescu. Cu "figuri" banale ca Blaga sau diletanta Gorghiu n-au nici o sansa. Cu tot sprijinul lui Iohannis Alina are maximum valoarea unui purtator de cuvant a unui partid. Nu va bazati pe sondajele PLATITE!

  raspunde comentariului
  • Petru

   05 ianuarie 2016 13:43

   Foarte corect spus . Cu mentiunea ca dl. Blaga nu e banal, se pare ca a fost apreciat in functii administrative, dar acum pare total sub papucul Alinei Gorghiu-Burghiu. Nu imi dau seama din ce motive. Ar fi penibil daca ar fi clasicul motiv, dar nu inaintez ipoteze de genul acesta cata vreme nu e clar.

   raspunde comentariului
 • comentariu de acu 100 ani

  05 ianuarie 2016 12:10

  Si apoi In sfatul Tarii se aduna sa se- admireBulgaroi cu ceafa groasa, grecotei cu nas subtireToate mutrele acestea sunt pretinse ca romani, Toata greco-bulgarimea e nepoata lui Traian! Spuma asta-nveninata, asta plebe, ast gunoiSa ajung-a fi stapana si pe tara si pe noi! Tot ce-n tarile vecine e smintit si starpitura, Tot ce-i insemnat cu pata putreziriii de natura, Tot ce e perfid si lacom, tot Fanarul, toti ilotii, Toti se scursera aicea si formeaza patriotii, Incat fonfii si flecarii, gagautii si gusatii, Balbaiti cu gura stramba sunt stapanii astei natii!

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  05 ianuarie 2016 11:49

  Care batalie ???ce-i aia guvernare ???,n-am vazut in ultimii 26 de ani sa guverneze cineva Romania !!!Romania a fost si inca mai este de furat !!!,cand se incheie jaful incepe guvernarea !!!.Cat despre gasca care se vrea cocotata la butoane e alta poveste !!!.Un scenariu cu bataie lunga si sigura condamnarea lui Dragnea lasa fara CARMACI PSD ,asa ca STRINSURA DE PRIPAS ZIS PNL poate !!! iesi majoritar din NUMARATOARE , NU DIN VOTURI !!!,asa ca pot deveni calare pe situatie si pe ciolan 4 ani !!! si incalecai pe-o sa si pe aici am intins-o !!!, ca de stat in Romania nu-i de stat nici de trait.

  raspunde comentariului
 • rody

  05 ianuarie 2016 11:28

  Oferta accesibilă de lucru. Ai timp liber și vrei să ciștigi bani? Compania RomânăePublishers ce vizează piața cărților electronice cauta colaboratori dispusi să lucreze în fața calculatorului. Proiectul se doreste a fi lansat pe piata americana de carti electronice!NU este necesara nici un fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero sub forma a 12 lectii prin email.Cerințe - cunostinte minime PC- conexiune la internet- seriozitate- răbdare- dorință să avansezi și sa înveti ceva nouPentru mai multe informații la adresa de email rodyalbayahoo.com

  raspunde comentariului
 • rodica

  05 ianuarie 2016 11:27

  Oferta accesibilă de lucru. Ai timp liber și vrei să ciștigi bani? Compania RomânăePublishers ce vizează piața cărților electronice cauta colaboratori dispusi să lucreze în fața calculatorului. Proiectul se doreste a fi lansat pe piata americana de carti electronice!NU este necesara nici un fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero sub forma a 12 lectii prin email.Cerințe - cunostinte minime PC- conexiune la internet- seriozitate- răbdare- dorință să avansezi și sa înveti ceva nouPentru mai multe informații la adresa de email rodyalbayahoo.com

  raspunde comentariului
 • sibnet

  05 ianuarie 2016 10:07

  Selectam colaboratori pentru activitate la domiciliu. Se poate lucra si part-time. Sunt necesare cunostinte minime de navigare pe internet, lucru cu fisiere pdf si word si minim studii medii. Detalii la adresa de email sibnet usa.com

  raspunde comentariului
 • kalimera

  05 ianuarie 2016 9:25

  - "O, eroi! care-n trecutul de măriri vă adumbrisei, Ai ajuns acum de modă de vă scot din letopise, i cu voi drapându-i nula, vă citează toi nerozii, Mestecând veacul de aur în noroiul greu al prozii. httpVersuri.rowgflefe Rămânei în umbră sfântă, Basarabi i voi Muatini, Descălecători de ară, dătători de legi i datini, Ce cu plugul i cu spada ai întins moia voastrăDe la munte pân' la mare i la Dunărea albastră.

  raspunde comentariului
 • he he hi

  05 ianuarie 2016 8:56

  Oameni politici plictisitzi, fara viziune, fara idei de dezvoltare a tzarii......Ce sa mai faci cu ei La pensie tataie cu tontzi...

  raspunde comentariului
 • crisogonus

  05 ianuarie 2016 6:29

  In 2016 nu voi mai merge sa votez la parlamentare. Am vazut ca votul meu din 2012 a fost batjocorit de Iohannis si ca el pune prim ministru pe cine vrea el. Imi pare rau dar asta nu e democratie. Sau este una de *****.

  raspunde comentariului
 • In atentia DNA si SRI

  04 ianuarie 2016 23:41

  Basescu preseaza procurorii sa ancheteze faptele de coruptie si nerespectare a normativelor de catre ISU si Primarul Piedone iar INSEMEX Petrosani sa developeze filmul evenimentului din Colectiv.

  raspunde comentariului
 • Paul

  04 ianuarie 2016 23:31

  `Partidele` romanesti nu se gandesc deloc la eventualitatea ca nimeni sa nu mai mearga la vot ! Si sa ramana doar Ei, sa se masturbeze de zor cu delirul lor `patriotico-sforaitor-cabotin-plangator pe umarul natiunii`. Cei mai gretosi oameni pe care i-am intalnit in viata mea, cu un corolar suprem in madona ranita a neamului, Alina Burghiu-Gorghiu. Ruinatori ai tarii si ai natiunii si compromitatori ai statului roman. Va imaginati cum sughita de ras suedezii cand o vad la tv pe Corina Cretu, Ecaterina Andronescu, Alina Burghiu-Gorghiu, Maria Grapini, Norica Nicolai, Elena Udrea, Rovana Plumb ! Ce colectie de dive, Dumnezeule mare ! Cata `stiinta ` politica adunata pe capul lor, macati-as gura ! Ce binefaceri au revarsat ele pe capul natiunii noastre si al Europei ! Ce privire sumetzita spre ceruri au ele, Ce ochi bulbucati de importanta misiei lor pe pamant ! Ce privire plina de optimismul starii LOR materiale ! Ce parfumuri ! Ce studii multiple ! Cate insarcinari publice simultane ! Cata perseverenta , au ruinat absolut tot pe unde-au fost si ele continua ! Cata ambitie si cate mijloace puse la bataie, vezi `oportunitatile valorificate pe timp de noapte` de catre Corina Cretu, cea mai scandaloasa aparitie publica din tara si probabil cea mai imorala politiciana din Europa. Ce discursuri delirante despre cinste, dreptate, patriotism....Va imaginati dragi cititori cam ce isi spun de ex englezii despre noi care nu suntem in stare sa pedepsim sever, drept si democratic, cu legea in mana, actele d ecoruptie savarsite de Adrian Severin - pe cand la ei cativa parlamentari care s-au lacomit la cateva mii de euro, si-au dat demisia din Parlament imediat dupa aparitia articolului care dezvaluia asta ..... Va imaginati ce isi spun europenii cand o vad pe Grapini asta si delirurile ei pe site-uri de socializare , pe Jipa aceea cu urechi imense si mirul in mana, pe Rovana cea cu masina inscrisa in Bulgaria, vanduta aparent altei persoane dar parcate si folosite in propria ograda, spre eludarea legii si taxei pe care EA O PROPUSESE SI OBTINUSE...dar , ah, pentru altii, pentru farierii amarasteni, caci ea, dragalitza doamne, e ..mai egala decat viermii de noi ! Ce blestem zace oare desupra acestei tari de produce ea aceste ******* increidible ce huzuresc intr-un lux orbitor si intr-o totala sfidare a cetatenilor ! Ce blestem fara de seaman faptul ca ciobanii nu i-au ridicat de turul pantalonilor si al fustelor sa-i duca la stana sa-i faca ajutori de ciobani, sa ne scape de ei ca politicieni !

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design