14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechALEGERI PARȚIALE. Candidatul PNL a câștigat Primăria Deva. Dragnea și...

ALEGERI PARȚIALE. Candidatul PNL a câștigat Primăria Deva. Dragnea și Tudose, bătuți de Orban și Ponta

PNL a câștigat Primăria Deva, deși Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Gabriela Firea și Raed Arafat i-au făcut campanie candidatului social-democrat. PNL a atras un candidat din ALDE, iar Victor Ponta a avut propriul candidat, rupând voturile PSD.

 

Candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Deva, Florin Oancea, a câştigat alegerile parţiale organizate duminică, potrivit rezultatelor finale ale BEC Deva. Candidatul PNL a obţinut 9.065 voturi valabil exprimate (42% din opţiuni), poziţia a doua fiind ocupată de candidatul PSD, Petru Mărginean, cu 5.329 voturi (24,7%).

Următoarele locuri au fost ocupate de candidatul independent, susţinut de Pro România, Marius Blendea, cu 2.926 voturi (13,6%) şi Lucian Davidoni (USR), cu 1.560 voturi (7,2%). Au votat 22.035 de alegători, prezenţa la vot fiind de 37,16%.

Victoria PNL a fost facilitată de faptul că PSD a impus un candidat de la centru, nesusținut de organizația locală, dar și de faptul că Victor Ponta, exclus din PSD, l-a susținut pe Marius Blendea, care a luat o parte din voturile social-democraților.

 

Strategia PNL

Anterior alegerilor, fiecare partid a transformat competiția pentru Primăria Deva într-o adevărată bătălie a liderilor de la centru. PNL l-a desemnat candidat pe Florin Oancea. Acesta a fost membru al PNL în perioada 1998 – 2012. În perioada 2008 – 2010 a fost viceprimar al municipiului Deva. În anul 2012 a demisionat din partid pentru a candida ca independent la Primăria Deva, iar în anul 2016 a fost desemnat să reprezinte ALDE în cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului, pierzând în fața lui Mircia Muntean. Recent, Oancea a revenit în PNL.

Pe 2 noiembrie, cu câteva zile înainte de scrutin, conducerea PNL a ținut o ședință specială la Deva. Președintele PNL, Ludovic Orban, parlamentarii partidului, dar și mai mulți primari au fost prezenți la reuniune pentru a-și exprima sprijinul față de Oancea. Întrunirea s-a încheiat cu un marș și un miting pentru susținerea lui Oancea.

Desant PSD

În schimb, scorul PSD a fost afectat de bătăliile interne din acest partid. Inițial, filiala locală a PSD îl desemnase drept candidat pe Ovidiu Moș, care își începuse deja campania. Ulterior, de la centru a fost impus Petru Mărginean, fost primar al Devei între 2012 și 2016, din partea USL, provenind din PC.

După ruperea USL, Mărginean a trecut la PNL, dar liberalii l-au exclus în 2016, acuzându-l de blat cu PSD. Mișcarea a bulversat activul PSD din localitate, social-democrații pierzând interesul pentru implicarea în bătălia electorală.

Premierul Mihai Tudose a efectuat, în timpul campaniei, două vizite „inopinate” în oraș, oficial pentru a susține diferite proiecte, neoficial pentru a sprijini candiatura lui Mărginean. Dintr-o dată, Tudose s-a arătat interesat de soarta spitalului județean sau de stadiul autostrăzii Deva-Lugoj și a vizitat o piață din oraș, pentru a vorbi cu oamenii. Și Gabriela Firea, primarul Capitalei s-a deplasat în Deva pentru campanie. „O după-amiază plăcută alături de locuitorii municipiului Deva, împreună cu Petru Mărginean, candidatul nostru la primăria Devei. Un om cu proiecte serioase pentru familii, copii, dezvoltarea orașului. Oameni frumoși, oraș frumos”, a postat Gabriela Firea pe contul său de Facebook.

Vinerea, 27 octombrie, în calitatea sa de șef al DSU, secretarul de stat Raed Arafat s-a deplasat într-o vizită oficială, deci pe banii Ministerului de Interne,  la Deva unde s-a afișat peste tot cu Petru Mărginean.

Pe 2 noiembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost huiduit pe stradă, în timpul vizitei la Deva, de un bărbat care i-a strigat: „Infractorule!” și „Penalule!”. În momentul imediat următor, deputatul Laurențiu Nistor, liderul organizației județene a PSD, îi răspunde protestatarului: ”Tu ești! Un infractor, mai infractor ca oricare altul. Dă-te dracu!”.

Ponta rupe din voturile PSD

Fostul premier Victor Ponta a încercat să pună piedică PSD deplasându-se la Deva pentru a susține un candidat independent – Marius Blendea. Ponta a transmis că el este ”singurul pesedist adevărat” din Deva, susținând că Liviu Dragnea i-a jignit pe locuitorii din Deva, desemnând un candidat traseist.

”Domnul Mărginean, cel care pentru mine este celebru prin declarația pe care o știți foarte bine, că vrea să scape județul Hunedoara de hoții și imbecilii de la PSD”, a comentat Ponta. ” Și, deși înțeleg că nu a fost o idee de aici, pe plan local și s-a decis la București de către mintea luminată a domnului Dragnea, cred că este o bătaie de joc la adresa celor din Deva și a celor care vor să voteze PSD”, a afirmat fostul premier.

La Deva s-au organizat alegeri locale parțiale pentru funcţia de primar după ce fostul edil Mircia Muntean (PSRO) a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare în data de 24 aprilie.

În iunie, PSD a pierdut Primăria Târgu-Jiu în fața PNL, după ce Liviu Dragnea le-a cerut social-democraților din județ să nu îl invite pe fostul premier în campanie.

 

Exmatriculare

Florin Oancea, noul primar al municipiului Deva, a fost exmatriculat de la facultate, în 2006, dupa ce și-a trimis soferul în locul lui să dea un examen care avea ca temă corupția și modalități de combatere ale acestui fenomen, după cum arăta atunci presa locală.

 

 

PSD a învins în zona rurală

* PSD a câștigat alegerile în trei comune din Teleorman – Poeni, Cervenia și Salcia

*Alegerile din  comuna arădene Bocsig au fost câştigate de candidatul PSD, Teodora Felicia Abrudean

*Candidatul PSD, Didi Alexandroae, a câştigat alegerile organizate în comuna vasluiană Oşeşti, cu o diferenţă de 19 voturi faţă de candidatul PNL, Ioan Toderaşcu

*Candidatul PSD la alegerile pentru funcţia de primar al comunei Vlădeşti, Adrian Cosac, a fost ales în funcţie cu peste 70% din voturi

* Candidatul PSD, Constantin Popescu, a câştigat alegerile parţiale din 5 noiembrie în comuna suceveană Drăgoieşti

*Mirela Adriana Vereş (PNL) a câștigat alegerile pentru comuna Călărași din Județul Cluj

*Candidatul PSD Gorj, Ion Mischie, a câştigat alegerile pentru funcţia de primar al comunei Teleşti

*Candidatul independent Iulian Iliescu, care a fost susţinut de PSD şi ALDE, a câştigat alegerile din comuna Nicşeni din judeţul Botoşani

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă