Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) va invita, în perioada următoare, toți actorii responsabili din politică, administrație și societatea civilă să înceapă dialogul pe marginea unei strategii de încurajare a românilor din diaspora să revină în țară, informează Agerpres.
„A venit momentul ca instituțiile din România împreună cu societatea civilă și mediul academic să dezbată necesitatea unei Strategii pentru încurajarea românilor din diaspora să revină în România. Cea mai simplă soluție este să facem din România o țară ca afară, cu autostrăzi și salarii decente, cu servicii medicale de calitate. Suntem în al treilea an de creștere economică și trebuie, indiferent de culoarea politică a guvernelor, să luptăm pentru o economie puternică. (…) În perioada următoare, ALDE va face o invitație către toți actorii responsabili din politică, administrație și societatea civilă pentru a demara acest dialog. Noi pregătim o Lege a Familiei pentru România. Nu putem avea familie neîntregită. Fac un apel către toți decidenții responsabili din România să propunem împreună soluții pentru a încuraja românii din diaspora să revină să muncească și să trăiască în România”, a declarat vicepreședintele ALDE, Codrin Scutaru.
Citește și: Diaspora, motiv de scandal între PSD și PNL
El a subliniat că, la fel de important cu o economie puternică, este ca România să aibă o societate puternică.
„Cine sunt românii din diaspora? Sunt frații, colegii sau părinții noștri. Cred că fiecare din ei vrea să revină să muncească și să trăiască în România. Nu cred că vreun român s-a despărțit ușor de țară și, sătui de promisiuni politice fără acoperire, de o administrație prea rigidă și de o ofertă de locuri de muncă sub așteptări, au ales drumul pribegiei. Este momentul să ne așezăm la masă și să vedem ce facilități le putem oferi celor care vor să revină în țară. Avem nevoie de medici, de specialiști IT, de ingineri, de profesioniști în științe sociale, practic, de orice specializare importantă. Românii din diaspora sunt români și cetățeni europeni. Nu avem cum să-i uităm pentru că fiecare din noi are o rudă plecată de care ne e dor. Un tată pe care ni-l dorim aici mai des, o mamă care plânge în fiecare zi după copiii săi, un fiu sau o fiică ce își interiorizează trăirile în timp ce este un profesionist desăvârșit la locul de muncă”, subliniază Codrin Scutaru.