La cea mai recentă ședință, s-a ajuns chiar la un record: circa o treime din proiectele de hotărâre înaintate de primarul PSD Decebal Făgădău au picat. Chiar dacă unele dintre ele vizau, de exemplu, acordarea de locuri de veci revoluționarilor.
Situația era neimaginat pe vremea când Constanța era condusă cu mână de fier de Radu Mazăre, primar pe vremea căruia a apărut ceea ce se numește acum „Cartierul consilierilor”, o zonă unde au terenuri mulți foști sau actuali consilieri, una din cele mai bune zone ale Constanței.
S-a ajuns aici după ce Organizația Municipală PNL Constanța a schimbat strategia. Picătura care a umplut paharu, spun ei, este faptul că a trecut mai bine de o lună de când PNL Constanța a solicitat primarului Constanței, în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, să comunice în scris care sunt atribuţiile expres delegate fiecăruia dintre cei doi viceprimari ai Constanţei, Costin Răsăuţeanu, respectiv Dumitru Babu. PNL Constanța a cerut și rapoartele anuale de activitate ale celor doi viceprimari ai Constanţei, rapoarte la care erau obligaţi de prevederile exprese ale legii privind administraţia publică locală.
„Răspunsul scris se lasă încă așteptat cu toate că legea spune clar care este termenul în care trebuie trimis: 30 zile. Chiar și în condițiile în care activitatea celor doi viceprimari este atât de laborioasă încât funcționarilor Primăriei le-ar trebui zile întregi să le pună pe hârtie și chiar dacă documentul ar fi fost pus la poștă în Barcelona, acolo unde primarului îi place să își petreacă vacanța, tot ar fi ajuns în timpul prevăzut de lege la noi”, au spus reprezentanții PNL care, pe cale de consecință, s-au abținut de la vot în ședința de CL.
„Considerăm că este o bătaie de joc din partea primarului la adresa noastră, dar și a cetățenilor Constanței. Lipsa de transparență și încălcarea legii ne determină să credem că solicitarea noastră atinge niște puncte sensibile pentru Decebal Făgădău. Atât de sensibile încât preferă să încalce legea decât să ne răspundă”, a declarat Septimiu Bourceanu, coordonatorul Organizației Municipale PNL Constanța.
Primarul Consanței nu a primit prea bine revolta consilierilor locali ai PNL
La doar câteva ore de la declarațiile publice ale liberalilor, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, întrebat de jurnaliști cum comentează acțiunea PNL Constanța, a declarat următoarele. „Grupul PNL sau o parte din PNL s-a abținut la toate proiectele invocând nu știu, că n-au primit un răspuns, că au făcut o scrisoare și n-au primit un răspuns… ceva de genul acesta. Îmi este greu să înțeleg ce legătură are calitatea de consilier local, ce legătură are calitate de reprezentant al comunității cu primirea sau neprimirea unui răspuns. Prin această abținere, care sper să fie urmată și de o abținere în momentul în care își ridică indemnizațiile de consilieri locali, au trecut doar 38 de proiecte, iar pe unele le voi relua în ședințele viitoare. Sper ca cei din PNL să poată explica de ce nu este actualizat inventarul patrimoniului municipiului, de ce unii revoluționari au locuri de veci, iar alții, cum sunt cei care se aflau pe ordinea de zi de astăzi, nu vor primi așa ceva.”, a spus primarul Decebal Făgădău.
În ciuda boicotului PNL, PSD ar fi putut să-și treacă proiectele dacă la ședință ar fi participat consilierii PMP, cu care colaborează de doi ani de zile în Constanța, lucru care nu s-a întâmplat. Încă un semn că opoziția la PSD se ascute.
În fine, primarul a avut și o reacție la adrea președintelui USR Constanța, Remus Eugen Negoi, care a avut un discurs înainte de ultima ședință a Consiliului Municipal Constanța, în care a adus critici împotriva a patru proiecte de hotărâri. „Fă-ți conferința la tine la partid, nu mai veni aici să ne cerți pe noi”, i-a spus primarul.
Consiliul Local Constanța este format din 27 de consilieri: 13 PSD, 11 PNL, 2 PMP și un independent.