8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăMișcare surpriză a lui Klaus Iohannis. Cine este deputatul PSD propus pentru...

Mișcare surpriză a lui Klaus Iohannis. Cine este deputatul PSD propus pentru șefia SIE

Propunerea a fost înaintată Parlamentului, potrivit Administrației Prezidențiale. Numirea șefului Serviciului de Informații Externe se face cu votul majorității parlamentarilor, la propunerea șefului statului. Astfel, urmează ca plenul reunit al celor două Camere să se reunească pentru validarea candidatului.

Gabriel Vlase (47 de ani) este vicepreședinte al Camerei Deputaților şi membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță Naţională. Oficial, Klaus Iohannis l-a ales pe Gabriel Vlase pentru experiența lui în domeniul apărării. 

De altfel, după absolvirea Institututului Politehnic din București, întreaga să pregătire academică face un viraj brusc către domeniul siguranței naționale. El este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare, al Colegiului Superior de Securitate Naţională. În 2010 a obținut titlul de doctor la Academia Națională de Informații și tot parcusul său politic a fost marcat de apropierea de zona serviciilor secrete. El a fost vicepreședinte și, ulterior, președinte al Comisiei parlamentare pentru controlul SIE (2008-2012).

 

Context politic

Postul de director al SIE este vacant din septembrie 2016, când Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din funcție. Președintele Klaus Iohannis, a amânat prezentarea unei propuneri, dat fiind că nu avea o majoritate parlamentară favorabilă. Serviciul a fost condus interimar de Silviu Predoiu, adjunctul SIE, care, însă, urmează să se pensioneze în luna august. Celălalt adjunct al SIE, Vasilică Sarcă, s-a pensionat în luna mai.

Cu alte cuvinte, SIE este în pericol să rămână fără conducere. Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut de mai multe ori ca șefia acestui serviciu secret să revină social-democraților, pe motiv că PNL deține șefia SRI. Nu există nicio lege în acest sens, dar fostul președinte Traian Băsescu a oferit PSD șefia SRI. Pe de altă, parte surse parlamentare afirmau că PSD se pregătește să îl acuze pe Iohannis că nu își exercită atribuțiile de a propune un șef al SIE iar aceste acuzații urmau să fie incluse în proipunerea de suspendar, pregătită pentru cazul în care șeful statului va refuza revocarea lui Kovesi.

În aceste condiții, Iohannis a decis să îl propună șef al SIE pe un personaj considerat ca apropiat al fostului premier Mihai Tudose, chiar dacă Vlase a încercat, în ultima vreme să sibă o relație bună și cu Liviu Dragnea. Dragnea nu poate refuza un membru PSD, chiar dacă acesta nu se numără printre cei pe care i-ar fi preferat șeful social-democraților.

 

Denunțat pentru trafic de influență

Gabriel Vlase a fost promovat în politică de Viorel Hrebenciuc, care l-a ajutat să devină subprefect de Bacău (2001-2004).  De altfe, numele lui Vlase a apărut în dosarul retrocedărilor, în care Hrebenciuc este trimis în judecată. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori,  Vlase l-a asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza că va interveni pe lângă factori de decizie din județul Bacău pentru a-i facilita punerea în posesie asupra suprafețelor de pădure retrocedate ilegal. Discuția ar fi avut loc pe 6 august 2012, în cadrul unei întâlniri organizate la un hotel de deputatul Ioan Adam, prin intermediul deputatului de Brașov Constantin Niță. Din discuțiile purtate cu acea ocazie, dar și din denunțul formulat de Ioan Adam, anchetatorii au concluzionat că deputatul Gabriel Vlase trebuia să primească, în schimbul ajutorului său, o sumă de bani ce urma să fie virată prin intermediul unei societăți de topometrie. 

În 2013, Gabriel Vlase a semnat o listă, împreună cu alți 13 colegi parlamentari PSD, prin care a vrut să îngreuneze deconspirarea turnătorilor la Securitate – vezi “Revista22” din mai 2013. Parlamentarii PSD au vrut să modifice articolul privind definiția colaboratului Securității, prin înlocuirea sintagmei „au vizat îngradirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului” cu aceea de „au lezat drepturile și libertățile fundamentale”. Prin această modificare CNSAS era obligat să se transforme în organ de anchetă și să facă investigații pentru a demonstra „lezarea”, sarcina practic imposibilă și în contradicție cu o altă decizie a CCR din 2008.

 

Apropierea de Tudose

A fost cunoscut drept un apropiat al grupării din jurul lui Mihai Tudose, numele fiind vehiculat pentru portofoliul Transporturilor, în perioada în care fostul premier era în conflict cu Răzvan Cuc. După ce Tudose a demisionat, Vlase pare să se fi reapropiat de Liviu Dragnea, fiind ales vicepreședinte PSD la Congresul din 10 martie. Totuși, Dragnea nu îl consideră de încredere și evită să îl lase să conducă ședințele importante ale Camerei Deputaților, așa cum se întâmpla în trecut.

În decembrie 2017, Gabriel Vlase a condus ședințele Camerei Deputaților în care au fost adoptate modificările aduse legilor Justiției. El a fost protagonistul unui moment jenant, după ce l-a înjurat, din fotoliul de președinte al Camerei Deputaților, pe deputatul USR Ionuț Moșteanu.

”După următoarea, iau și eu o pauză?”, l-a întrebat Moșteanu pe Vlase la un moment dat în timpul dezbaterilor tensionate. ”După ce m..e mi-ai dat, su…-o. Mai avem două ore și terminăm”, i-a replicat Vlase deputatului USR.

 

Specializări în domeniul siguranței naționale     

2010: Doctor în ştiinţe militare şi informaţii, Academia Naţională de Informaţii
2007: Cursuri postuniversitare, Institutul Diplomatic Român;
2007: Specializare în “Analiza şi rezolvarea conflictelor armate”, Georgetown University, SUA;
2006: Programul pentru Înalţi Oficiali (SES), Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate – Garmisch, Partenkirchen, Germania;
2006: Colegiul Superior de Securitate Naţională, Academia Națională de Informaţii;
2006: MBA, Universitatea „Gheorghe Asachi” Iaşi;
2005: Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare;
2004 – 2005: Program de perfecţionare pentru înalţi funcţionari publici – Institutul Naţional de Administraţie;
1996: Institutul Politehnic Bucureşti.

 

Funcții în PSD

Vicepreședinte al Partidului Social Democrat (2015 – 2018);
Preşedinte executiv Organizaţia judeţeană Bacău PSD (2015 – prezent);
Vicepreşedinte Organizaţia judeţeană Bacău PSD (2010 – 2013);
Preşedinte executiv Organizaţia judeţeană Bacău PSD (2003 – 2010);
Şeful Cancelariei departamentelor de specialitate ale PSD (2006 – 2009);
Vicepreşedinte TSD (2003 – 2005)
Membru în Consiliul Naţional PSD (2000 – prezent).

Funcții în stat

2016 – prezent: Membru al Camerei Deputaților, Parlamentul României;
2012 – 2016: Membru al Camerei Deputaților, Parlamentul României;
2008 – 2012: Membru al Camerei Deputaţilor, Parlamentul României;
2004 – 2008: Membru al Camerei Deputaţilor, Parlamentul României;
2001 – 2004: Subprefect, Prefectura Judeţului Bacău;
*2000: Consilier local, preşedintele Comisiei economice – Consiliul Municipiului Bacău.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă