“Am hotărât la nivelul comisiei să solicităm de la SRI toate documentele secrete care au stat la baza redactării acestui protocol (…) Hotărârile CSAT sau alte documente secrete pe care nu le avem, vom solicita SRI să ni le pună la dispoziţie pentru a vedea dacă acest protocol s-a făcut în temeiul acelor hotărâri CSAT secrete sau alte documente pe care le invocă în preambul protocolul”, a explicat senatorul PSD Claudiu Manda.
El a mai spus că membrii comisiei vor efectua după Paşti controale la unităţile SRI pentru a înţelege ce presupunea cooperarea sau colaborarea Serviciului cu alte instituţii.
„După ce va trece sărbătoarea de Paşti să mergem la unităţile SRI în control, la unităţile care aveau ofiţeri în subordine şi aveau relaţia asta de cooperare, echipe comune sau echipe mixte, să înţelegem concret ce presupunea această cooperare sau colaborare. Am văzut câteva explicaţii în spaţiul public, dar credem că este important să avem în faţa comisiei declaraţiile persoanelor din conducerea acelor unităţi, eventual şi a ofiţerilor, fără să periclităm operaţiuni derulate”, a continuat el.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.
Documentul are semnăturile adjunctului SRI Florian Coldea şi prim adjunctului procurorului general, Tiberiu Niţu, fiind aprobat de Laura Codruţa Kovesi în calitate de procuror general şi de George Maior, director al SRI.