33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportZgonea, despre imunitatea parlamentară: Cel care interferează cu justiția să fie suspendat

Zgonea, despre imunitatea parlamentară: Cel care interferează cu justiția să fie suspendat

Valeriu Zgoneapreşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat, vineri, că este de acord cu un nou set de reguli pentru politiceni și susţine ideea unui cod etic, astfel încât o persoană cu o funcţie publică care interferează cu justiţia, să fie automat suspendată din funcție.

”Politicienii nu pot lua doar ei o decizie cu privire la această chestiune. Vă reamintesc că parlamentarii români au cea mai joasă imunitate din UE. Este o decizie pe care trebuie să o luăm împreună cu preşedintele statului, cu alte instituţii care se ocupă de bunul mers al societăţii noastre în cadrul democratic pe care l-am ales. Aştept recomandarea mediului universitar, din partea CSM, a Ministerului Public, sunt cei care văd altfel regulile jocului politic. Da, sunt de acord că, până la urmă, noi trebuie să facem un nou set de reguli pentru politicieni. Când mă refer la politicieni, mă refer la toţi cei care candidează pentru o demnitate publică, fie că este consilier, primar, preşedinte de CJ, membru al CJ, membru al Parlamentului sau membru al Guvernului. Cu cât mai repede stabilim aceste reguli înseamnă că devenim înţepţi, înţelegem presiunile societăţii româneşti, înţelegem obligaţiile pe care le avem ca să fim un exportator al bunelor practici în democraţie în zona Balcanică”, a explicat Zgonea, citat de Mediafax.

El a mai spus că susţine modificarea legilor electorale, a statutului partidelor politice şi a finanţării partidelor, astfel încât să fie introdus un cod etic şi să fie automat suspendat cel care este într-o funcţie de demnitate publică şi a ”interferat” cu justiţia.

Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitația către partidele politice, pentru consultări, care vor avea loc miercurea viitoare, pe prioritățile legislative ale sesiunii parlamentare, precum votul în diaspora, finanțarea campaniilor și a partidelor și ridicarea imunității parlamentare.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, miercuri, președintele Klaus Iohannis invită partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlamentul României la Palatul Cotroceni, în vederea unor consultări referitoare la prioritățile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare. Potrivit Președinției, pe agenda discuțiilor se vor afla mai buna organizare a votului in străinătate, finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice și accelerarea procedurilor privind ridicarea imunității parlamentare.

Cele mai citite

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...
Ultima oră
Pe aceeași temă