În luna martie, deputații au cheltuit pentru vizitele în străinătate circa 183.000 lei, iar senatorii, 99.000 lei. Un total, deci, de 282.000 lei, adică peste 64.000 de euro.
Cea mai scumpă deplasare la Senat, în luna martie, a fost una de șapte zile în Republica Chineză: 23.658 lei. În respectiva vizită oficială a fost un singur ales, senatorul PSD Florea Voinea, iar „grosul“ sumei l-a reprezentat transportul (circa 21.500 lei). Reamintim că, în noiembrie 2013, cu ocazia vizitei făcute în România și a alocuțiunii susținute în Parlament, premierul Chinei, Li Keqiang, declara că Voinea îi este „prieten vechi“. Senatorul PSD a explicat, apoi, că s-a cunoscut cu Keqiang în urmă cu 27 de ani, când au stat „vreo șapte-opt zile la Shanghai“. În afară de precizarea „vizită oficială în Republica Chineză“, nu există nici o altă informație pe pagina Senatului despre deplasarea făcută în martie de senatorul PSD.
Pe locul doi în topul banilor cheltuiți pentru vizite în străinătate figurează deplasarea în Elveția a senatorului PNL Mario-Ovidiu Oprea. Pentru șase zile în „Țara cantoanelor“, la cea de-a 130-a Adunare a Uniunii Interparlamentare, Camera Superioară a scos din buget 10.707 lei, cea mai mare parte a sumei (circa 6.600 lei) reprezentând cazarea. La același eveniment, Camera Deputaților a trimis trei deputați (Valeriu-Andrei Steriu – UNPR, Cristian Constantin Roman – PDL și Viorica Marcu – PNL). Pentru cei trei aleși, Camera a plătit 33.670 lei.
Au zis că pleacă și nu au mai plecat
În cazul Senatului, întâlnim de data aceasta două situații mai puțin obișnuite: senatorii nu au mai plecat în deplasarea programată. Este vorba de liberalii Cătălin Boboc și Nicolae Nasta, care trebuiau să plece în Elveția și, respectiv, Suedia. Pentru biletele acestora de avion, Senatul a plătit circa 3.200 lei.
Majoritatea deplasărilor au fost, la Senat, de două zile, iar pe agendă au figurat Suedia, Lituania, Anglia, Italia și Franța. O vizită de trei zile a efectuat în Rusia senatorul Marian Vasiliev (fost membru PP-DD, actualmente PSD), iar costul total a fost de aproximativ 4.700 lei.
La rândul său, senatorul PDL de Diaspora, Viorel Riceard Badea, a efectuat în martie patru deplasări în străinătate (Austria, Irlanda, Serbia și Italia), care au totalizat 11 zile și au costat peste 16.700 lei.
La mijlocul lunii martie, într-o ședință a Biroului Permanent, senatorii se plângeau, însă, că rămân fără bani pentru vizitele în străinătate. „Am cheltuit până la ora asta (martie – n.r.) cu 30% mai mult pentru deplasările externe. În ritmul ăsta, vă atenționez că, la vară, nu mai avem nici un ban pentru deplasări externe“, arăta chestorul Nicolae Moga (PSD).
Deputații au fost în SUA, Malta și Grecia
Pentru o deplasare de cinci zile la New York, la sediul ONU, la „reuniunea parlamentară anuală a Uniunii Interparlamentare, organizată cu prilejul celei de-a 58-a sesiuni a Comisiei Națiunilor Unite pentru Statutul Femeilor“, Camera a plătit aproximativ 18.200 lei. Au participat deputații Grațiela Gavrilescu (PNL) și Miron Ignat (minoritățile naționale). După cum au scris chiar participanții în informarea depusă la Biroul Permanent al Camerei, evenimentul menționat s-a desfășurat în perioada 10-12 martie, iar restul zilelor au fost, probabil, pentru acomodarea la fusul orar.
Topul sumelor cheltuite pentru deplasări este continuat, la Cameră, de vizita la Bruxelles întreprinsă de șeful deputaților, Valeriu Zgonea, și deputații Adrian Solomon (PSD) și Mihai Aurel Donțu (PNL). Deplasarea a costat bugetul Camerei circa 17.500 lei.
Alte destinații pe agenda deputaților au fost, în martie, Malta (doi aleși, patru zile, 9.600 lei), Grecia (doi aleși, două zile, 5.500 lei), Italia (doi aleși, trei zile, aproape 16.000 lei).