VIDEO Guvernul a aprobat înfiinţarea Ro-Alert, sistemul care alertează cetăţenii aflaţi într-o zonă de pericol, în timp real, prin mesaje pe telefoanele mobile

de Iulia Iancu , 05 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 20:46, 05 octombrie 2017
VIDEO Guvernul a aprobat înfiinţarea Ro-Alert, sistemul care alertează cetăţenii aflaţi într-o zonă de pericol, în timp real, prin mesaje pe telefoanele mobile

Guvernul a decis, în şedinţa de joi, aprobarea unui act normativ privind realizarea sistemului de avertizare timpurie a populației RoAlert, a anunțat premierul Mihai Tudose, în completare ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, precizând că sistemul va fi implementat de STS și va fi operat 24 de ore din 24 de structurile IGSU.

"Pe ordinea de zi de astăzi se află un proiect foarte important, RoAlert, un prim pas în implementarea acelui sistem de anunțare în timp real a cetățenilor care se află într-o zonă de pericol indiferent despre ce tip este acel pericol, că este meteo sau alte amenințări la adresa vieții și siguranței lor", a precizat Mihai Tudose.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a continuat, la solicitarea premierului, cu o prezentare a principalelor prevederi ale actului normativ privind RoAlert.

"Așa cum se știe, propunerea vine (...) ca urmare a analizei realizate după manifestarea deosebit de gravă a fenomenelor meteo extreme care au avut loc recent, în special în vestul țării, unde, din păcate, s-au înregistrat și pierderi de vieți omenești, am pierdut opt cetățeni români și peste 140 de răniți.

Proiectul de ordonanță este rezultatul consultărilor dintre toți factorii instituționali implicați — STS, IGSU și ANCOM. Acest sistem presupune multiple avantaje, precum transmiterea și repetarea ciclică a unor semnale rapide prin surse autorizate adaptate stării de pericol prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă. Acest sistem de alertare este îndreptat către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat", a explicat Carmen Dan.

Ea a adăugat că sistemul de alertare care urmează să fie implementat și în România este cu atât mai necesar cu cât, "din ceea ce spun meteorologii, în perioada următoare ne vom confrunta din ce în ce mai des cu genul de fenomene 'nowcasting'".

"Sistemul va fi implementat cu sprijinul STS și va fi operat de structurile operaționale cu funcționare 24 de ore din 24, structuri ale Departamentului pentru Situații de Urgență și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Domnul Raed Arafat este desemnat, în calitate de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, să fie responsabil atât cu coordonarea tuturor activităților care privesc finanțarea, cât și cu derularea procedurii de achiziție, cu livrarea și punerea în funcțiune a sistemului RoAlert", a precizat Carmen Dan.

Comentarii

 • Itu Manipulitu

  06 octombrie 2017 16:38

  Si daca se anunta avalanse surpari si torenti si ma aflu in cabana sau zona liziera fara semnal sau beci ce fac?bani de paranghelii ca mamaie ce a luat-o trasneti in vie avea semnal la pod.macar sa murim bipati.

  raspunde comentariului
 • costica

  05 octombrie 2017 22:41

  Oferta extrem de serioasa !Cautam oameni pasionaticare doresc sa lucreze pe Internet, part-time sauca un al doilea loc de munca. Salariu 200 eur.Garantam prin contract plata salariului. Metode delucru si dovezi de seriozitate dupa primireacodului de reprezentant. Rugam seriozitate maxima! Detalii numai la emailpacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Daca e tot domnul Arafat, merge!

  05 octombrie 2017 21:20

  Foarte necesar la cutremure, inundatii, incendii publice, ruperi de nori, bombardamente etc dar necesita GPS activat iar avertizarea sa fie tardiva.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design