Scandalul izbucnit o dată cu demiterea din funcția de viceprimar al Zalăului a reprezentantei PSD, Daniela Coța, pare că nu mai are sfârșit. Prefectul județului Sălaj, Ionel Ciunt, a atacat în contencios administrativ decizia de demitere, însă magistrații Tribunalului Sălaj au respins la finele săptămânii trecute, pe 20 februarie, cererea formulată de prefect, astfel că viceprimarul Zalăului trebuie să își piardă funcția. Decizia magistraților poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj în termen de 15 zile de la pronunțarea sentinței. Dacă prefectul va face recurs, hotărârea Consiliului Local rămâne suspendată, iar viceprimarul Daniela Coța își păstrează funcția până la o sentință definitivă.
Echilibrul politic din Sălaj a fost rupt de înființarea alianței electorale dintre PNL și PDL, partide care au fuzionat sub sigla PNL. Dacă până vara trecută PNL-iștii erau prieteni buni cu PSD-iștii sălăjeni, intrarea PDL în ecuație a bulversat totul, iar liberalii au început să facă demersuri pentru înlocuirea viceprimarilor proveniți din PSD.
Tentativă de demitere din august 2014
Primul proiect pe ordinea de zi a ședinței din 6 august a Consiliului Local Zalău a fost pentru schimbarea din funcție a viceprimarului PSD, Daniela Coța. Consilierii PDL și PNL au propus schimbarea pe motiv că Daniela Coța “nu și-a materializat în practică angajamentele asumate prin jurământul rostit la învestirea în funcția de viceprimar, activitatea sa nefiind pe măsura sarcinilor pe care le avea de rezolvat”. Totodată, mai mulți consilieri locali PNL au mai afirmat că “Daniela Coța nu a reușit să demonstreze că acțiunile sale sunt în acord cu cele ale executivului, exemplu în acest sens fiind o bună parte din inițiativele primarului sau ale unor consilieri locali, pe care chiar dacă inițial le-a îmbrățișat în cadrul ședințelor de executiv, ulterior nu le-a votat sau chiar le-a contestat în mod public”.
Din cei 20 de consilieri prezenți la ședința din 6 august 2014, 14 au votat pentru schimbarea din funcție a viceprimarului, iar șase consilieri au votat împotrivă. Interesant a fost că numărul total al consilierilor locali PNL + PDL este de doar 11. Viceprimarul PSD-ist a fost înlocuit din funcție de Claudiu Bîrsan, consilier local provenit din PDL, care nici până astăzi nu a putut prelua scaunul de viceprimar din cauza procesului intentat de prefectul Ionel Ciunt împotriva deciziei Consiliului Local. Potrivit legii, atacarea de către prefect a unei hotărâri de consiliu local duce la suspendarea de drept a acesteia.
La momentul respectiv, Tiberiu Marc, președintele PSD Sălaj și președinte al Consiliului Județean, a declarat că buna înțelegere pe plan local dintre liberali și social-democrați a luat sfârșit. “Majoritățile care s-au creat după alegerile din 2004 și 2008 s-au păstrat pe întreaga durată a mandatelor, indiferent de situația politică de la nivel național. Aceasta înseamnă că cei care au negociat aceste majorităţi au respectat şi rezultatul votului, s-au gândit şi la activitatea din administraţia locală şi nu în ultimul rând şi-au respectat şi angajamentele. Momentul de azi (n.r. – 6 august) este, din păcate, o excepţie pe care eu o înţeleg ca pe o abandonare a consensului realizat după alegerile din 2012, o renunţare la un principiu şi un precedent pentru alte decizii de felul acesta”, a afirmat președintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc.
Un proces de cinci luni
După termene și amânări ce au durat mai bine de cinci luni, magistrații Tribunalului Sălaj au soluționat procesul dintre Prefectură și Primărie. Soluția dată de magistrați a fost de “respingere a cererii formulate de reclamantul Prefectul Județului Sălaj și cererea formulată de intervenientul Coța Daniela Gabriela, cu drept de recurs în 15 zile la Curtea de Apel Cluj”. Deocamdată, prefectul Ionel Ciunt analizează decizia Tribunalului Sălaj. “În momentul de față, analizez decizia tribunalului și pe urmă voi vedea dacă fac recurs la Curtea de Apel Cluj”, a declarat ieri pentru România liberă prefectul județului Sălaj, Ionel Ciunt.
Fostul ministru al Economiei cere demisia prefectului
Deputatul Lucian Bode, copreședinte PNL Sălaj și fost ministru al Economiei în Guvernul MRU, îi cere demisia prefectului Ionel Ciunt pentru cele petrecute în cazul Coța. “Prefectul ar trebui să-şi depună demisia din funcţia pe care o ocupă în acest moment. Nu atât pentru că a atacat o hotărâre a Consiliului Local Zalău, hotărâre pe care instanţa o validează, respingând demersul prefectului, cât pentru dubla măsură în care acţionează prefectul judeţului Sălaj. În condiţiile în care prefectul a hotărât să nu atace hotărâri care vizează membri PSD şi UNPR consilieri locali, dar atacă hotărâri precum cele de la Zalău, eu cred că este de datoria noastră să spunem public că prefectul judeţului Sălaj este de rea-credinţă şi nu urmăreşte altceva decât să blocheze activitatea consiliilor locale unde majoritatea e deţinută de PNL. Sunt multe cazuri, la Lozna, Benesat, Zalău, unde prefectul a acţionat cu maximă celeritate. în schimb, la Valcău, la Dragu, nu a auzit de hotărâri de consiliu care încalcă legea”, a afirmat deputatul Lucian Bode, copreședinte PNL Sălaj.
Daniela Coța are probleme și cu ANI
Daniela Coța s-a judecat luni bune și cu Agenția Națională de Integritate. Ultima instanță la care Daniela Coța a fost prezentă a fost Curtea de Apel Cluj, unde magistrații au decis că raportul de incompatibilitate formulat de ANI este întemeiat și, totodată, au respins contestația Danielei Coța. Judecătorii au confirmat că viceprimarul Zalăului s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 iulie 2008 – 28 octombrie 2013, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar al Municipiului Zalău, Coța a deținut și funcția de reprezentant al Primăriei Zalău în Adunările Generale ale Acționarilor la trei societăți comerciale de interes local: SC Transurbis SA, SC Citadin SRL și SC Uzina Electrică SA.
Afacerea familiei Coța a iscat scandal în CL Zalău
Din cele 13 chioșcuri care își desfășoară activitatea de vânzare de ziare în orașul Zalău, 11 aparțin firmei Damco Press, a lui Vasile Coța, nimeni altul decât soțul viceprimarului Coța. Într-o ședință a Consiliului Local de la începutul lunii februarie, în contextul scandalului politic local, Executivul Primăriei a prezentat un raport rezultat din verificările făcute în teren legate de respectarea obiectului de activitate din chioșcurile de presă din orașul Zalău. Potrivit acestui raport, prin contractul încheiat între Primăria Zalău și Damco Press, obiectul de activitate al chioșcurilor este strict “vânzare presă, publicaţii, vânzare carte şi complementare presă”. În procesul-∏∏verbal de control la chioșcurile Damco Press, încheiat în 29.01.2015, inspectorii precizează că în urma controlului efectuat la chioşcuri au fost găsite expuse spre vânzare “ziare, reviste, cărţi, bilete autobuz, pixuri, plicuri, caiete, dosare, batiste de hârtie, baterii, ţigări, brichete, cafea, aparate de bărberit, gumă de mestecat, chibrituri, cartele de telefon, jucării, CD-uri, prezervative, acuarele, lipici, liniare, tampoane, aparat pentru încasarea facturilor la utilităţi şi alte produse de papetărie”. Daniela Coţa a afirmat că tampoanele şi prezervativele sunt articole “complementare presă” şi chiar le-a indicat celorlalţi consilieri să studieze DEX-ul în legătură cu cuvântul “complementar”.
Ionel Ciunt și Daniela Coța (medalion) au pierdut procesul prin care au contestat decizia de demitere