2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportUtopie. Premierul Tudose i-a cerut ministrului Sănătății să debirocratizeze sistemul medical în...

Utopie. Premierul Tudose i-a cerut ministrului Sănătății să debirocratizeze sistemul medical în 10 zile. Experții atrag atenția că este imposibil

După raportul ministerial privind situaţia vaccinării în contextul epidemiei de rujeolă, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, mai are de trecut un test eliminatoriu în faţa premierului Mihai Tudose: debirocratizarea sistemului medical în 10 zile.

Deocamdată, singura promisiune a autorităţilor este noua Lege a sănătăţii, ce va fi gata până la sfârşitul anului şi în care se vor face mai multe schimbări în interesul pacienţilor. Experţii spun însă că acest lucru este aproape imposibil, în condiţiile în care hăţişul birocratic nu a putut fi eliminat şi nici măcar simplificat de nici un alt deţinător al acestui portofoliu guvernamental din perioada post-decembristă. 



Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sănătății, în ședința de Guvern de săptămâna trecută, ca, în cel mult două săptămâni, să vină cu un proiect de reducere a birocrației din Sănătate, care a ajuns la cote extreme: “Mai ales cei care se lovesc de această birocraţie sunt oameni bolnavi. 400.000 de hârtii care trebuie plimbate de la medicul de familie la medicul specialist, care trebuie să-i dea scrisoare medicală, care trebuie să-i dea reţetă nu ştiu cine, care să se ducă după aia la farmacie… dacă nu le are pe toate, să se întoarcă să reia ciclul. Nu sunt sportivi de performanţă, cei aflaţi în situaţia aceasta. Domnule ministru, vă rog frumos cât de curând, hai să spunem două săptămâni, aştept şi un proiect pe care să îl prezentaţi, închegat, de reducere a acestei birocraţii”.

Şeful Executivului l-a atenţionat joi pe Florian Bodog şi cu privire la cazul jurnalistei Magda Vasiliu, care s-a lovit tot de birocraţie când a vrut să îşi ia concediu medical pentru a fi alături de copilul ei tratat de cancer la un spital din Italia.



”Nu se poate ca cineva, care este la tratament în străinătate, să fie nevoit să vină în ţară ca să demonstreze dincolo că e blonav sau ceva de genul acesta. Este tot caz medical, cred. Ce se întâmplă acum în anumite zone ale Ministe-rului Sănătăţii ar putea să facă obiectul unei structuri din Ministerul Sănătăţii – psihiatrie”, a spus Tudose.

Bodog a precizat că situa-ţia este rezolvată. “Împreună cu preşedintele Casei Naţionale de Asi-gurări, vom lua măsuri să nu se mai întâmple astfel de lucruri”, a spus el. Șeful Guvernului nu s-a arătat mulţumit: “Domnule minis-tru, haideţi să nu luăm cazuri punctuale, haideţi să rezolvăm sistemul”.

Medicii de familie, împovăraţi de birocraţie

În România, doctorii care acordă asistenţă medicală primară sunt sufocaţi de birocraţie, de protocoale terapeutice, care se schimbă mult prea des, şi mai ales de sincopele în funcţiona-rea sistemului informatic, care paralizează aproape zilnic activitatea din cabinetele medicale, spitale şi farmacii.

Un medic de familie din mediul rural spune că actualul Sistem Informatic Unic Integrat (SIUI) este unul defectuos, ruginit, gândit prost şi multe ore pe săptămână nu funcţionează: “Este o încărcătură de timpi de aşteptare, prelungeşte cozile la consultaţii, provoacă nervi şi nemulţumiri în rândul pacienţilor, este un act birocratic care îngreunează uneori la extrem activitatea în cabinetele medicale”, mărturiseşte dr. Otilia Ţigănas pentru ”România liberă”.

Aceeaşi problemă este reclamată şi de un doctor de familie din Bucureşti, care consideră că activitatea medicilor este cumva sabotată de un sistem informatic care mulţi ani nu a avut asigurată mentenanţa.

Dr. Rodica Sava susţine că, în principiu, consultaţiile medicale propriu-zise decurg normal, dar pacienţii sunt nemulţumiţi de timpul mare de aşteptare pentru eliberarea diverselor acte de la medicul de familie: trimiteri la medici specialişti, reţete, bilete pentru analize, avize ş.a.

“Dacă SIUI merge bine, atunci ne putem încadra cu consultaţia în cele 15-20 de minute standard, dar dacă nu, o reţetă se poate valida între 20 şi 40 de minute sau nu se poate valida deloc în ziua respectivă”.    



Drama fiului Magdei Vasiliu

Prezentatoarea Magda Vasiliu a povestit, pe pagina sa de Facebook, că a primit un telefon din partea ministrului Bodog, care s-a oferit să o ajute. Ea l-a întrebat ce șanse ar fi avut un copil a cărui mamă nu apărea la TV, menţionând că a solicitat din partea statului român doar o lege clară și o birocrație simplificată, care să nu îi îngrădească posibilitatea de a fi lângă copilul ei:

“Le mulţumesc tuturor celor care s-au gândit la mine, dar nu pot să mă abţin în a spune răspicat că nu am nevoie nici de compasiune, nici de milă şi nici de bani. Aşa cum am spus şi ieri, am nevoie de o lege bună, simplă, făcută pentru cetăţean. Am avut o discuţie telefonică cu dl. ministru Florian Bodog, aşa cum de altfel a declarat şi dânsul în şedinţa de Guvern. Omul Florian Bodog m-a ascultat, m-a întrebat ce probleme am şi-mi place să cred că a înţeles mesajul meu. Aştept cu nerăbdare răspunsurile ministrului Florian Bodog. Pentru că, aşa cum i-am spus şi dânsului, eu sunt norocoasă în comparaţie cu alte mame. Aşa e în România… Apari la TV, ai relaţii, ştii oameni…Atunci se rezolvă. L-am întrebat pe dl. ministru ce şansă ar fi avut un copil ca Vlad dacă mama lui era o femeie care nu apărea la TV şi trăia, să zicem, în Giurgiu, fără bani, relaţii şi expunere publică…Răspunsul dlui ministru a fost extrem de sincer şi confirmă ceea ce ştim cu toţii…Nu prea sunt şanse”.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...
Ultima oră
Pe aceeași temă