» Functia de presedinte al Romaniei ar urma sa-i revina actualului sef al Senatului, Nicolae Vacaroiu. Un politician implicat in numeroase scandaluri politice si financiare.
» Fost contabil al economiei socialiste, Nicolae Vacaroiu este unul dintre dinozaurii politici care au reusit sa supravietuiasca tuturor scandalurilor. A fost acuzat ca a vandut vapoare la pret de fier vechi, ca a incalcat embargoul impus fostei Iugoslavii, si-a castigat titlul de "Hagi al Finantelor" la BID.
prima afacere de anvergura instrumentata de Vacaroiu in defavoarea statului roman a avut ca obiect vanzarea pe bani putini a unor nave maritime, operatiune ce mai apoi i-a fost imputata lui Basescu. In 1990, cand detinea functia de director al Directiei Finante din Consiliul de Stat al Planificarii, Vacaroiu a fost personajul care a avizat instrainarea ca fier vechi a 24 de nave maritime comerciale. Trebuie spus ca cel putin sase din aceste nave erau functionale la acel moment. Motivand ca "in tara noastra dezmembrarea navelor se efectueaza sporadic", Nicolae Vacaroiu a vandut tona de vapor cu 2.000 de lei. Doi ani mai tarziu, a repetat figura. Dupa ce s-a intalnit pe 27 aprilie 1993, la Atena, in calitate de premier, cu Stelios Katounis, Vacaroiu a mai vandut alte opt nave.
Tot pe numele lui Vacaroiu investigatiile jurnalistice au mai retinut si implicarea acestuia in operatiuni de incalcare a embargoului impus asupra fostei Iugoslavii. In afacerea Jimbolia, produsele petroliere romanesti obtinute in rafinariile de pe Valea Prahovei erau trimise in Iugoslavia pe calea ferata, cu cisternele. Oficial, petrolul era trimis spre Jimbolia pentru a fi inmagazinat in depozitele de aici. Numai ca la Jimbolia nu erau depozite. Garniturile de tren erau tractate noaptea spre Iugoslavia, in localitatea Kikinda. Banii pe petrolul trimis pe furis in Iugoslavia nu au fost gasiti niciodata.
Asa cum a recunoscut si fostul director al SRI, Virgil Magureanu, Vacaroiu a mai stiut si de traficul cu substante petroliere facut prin conductele ce legau combinatul romanesc Solventul de cel sarbesc HIP-Pancevo. Mii de tone de benzina si motorina s-au scurs pe sub Dunare, Romania fiind apoi acuzata de incalcarea embargoului impus Iugoslaviei.
Asa cum s-a dezvaluit in presa anului 2002, Vacaroiu a fost implicat si in scandalul legat de falimentarea Bancii de Investitii si Dezvoltare, detinuta atunci de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Desi nu si-a recunoscut colaborarea cu Vantu, Nicolae Vacaroiu si-a vazut publicate in ziare contractele prin care era platit cu 3.000 de dolari/luna de BID. Conform acestora, Vacaroiu ar fi continuat sa incaseze bani de la banca mentionata chiar si dupa ce se autosuspendase din functia de presedinte al BID.
Dupa reteta deja traditionala, Nicolae Vacaroiu nu s-a putut abtine sa nu asigure mici afaceri sotiei sau fiului. Marilena Vacaroiu a fost platita ani buni cu aproape 100 de milioane de lei/luna din banii Fondului de garantare a depunerilor populatiei, unde a figurat ca angajata. Nici fiul nu a stat deoparte de scandalurile financiare, la un moment dat procurorii DNA anuntand deschiderea unui dosar penal ce viza modul in care una din firmele lui Mihail Vacaroiu a cheltuit un credit european.
STRATEGIE
Vacaroiu: "Voi fi un presedinte activ"
inainte ca psd-pnl-prm-
UDMR-PC sa-l suspende, prin vot, pe Traian Basescu, Nicolae Vacaroiu si-a prezentat strategia pentru perioada de interimat. El le-a explicat jurnalistilor ca va fi un presedinte activ, si nu un presedinte jucator. Vacaroiu a mai spus ca un sef al statului trebuie sa fie activ, cu respectarea Constitutiei, si nu unul jucator si a oferit chiar si exemple: fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu. In opinia lui Vacaroiu, acestia au fost presedinti activi. "Poti sa fii si jucator, e un lucru bun, dar daca dai la picioare, primesti cartonas rosu, mai ales daca interventia este brutala", a declarat sfatos Vacaroiu. El a trecut in revista si atributiile care ii revin in calitate de presedinte interimar si a tinut sa precizeze ca nu se va implica in acordarea de decoratii. Vacaroiu a lasat a se intelege si ca ar putea fi necesare schimbari la nivelul serviciilor secrete si al parchetelor, avand in vedere ca sunt in curs o serie de anchete legate de diferite "biletele".