-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSportUltimul tun al lui Sorin Oprescu. Afaceri controversate pe seama unor copii...

Ultimul tun al lui Sorin Oprescu. Afaceri controversate pe seama unor copii bolnavi

Peste 200 de milioane de lei a decis Primăria Capitalei să aloce, în 2009, pentru construirea unui spital pentru copii cu aproape trei sute de paturi.

După șapte ani, proiectul are un bilanț negru: construcția, gata în proporție de 80%, este sistată din 2015. Deși municipalitatea a plătit cea mai mare parte din bani, sute de copii sunt privați de un tratament corespunzător. Singurul câștigător – o firmă deținută de parteneri de afaceri ai fostului primar Sorin Oprescu.

Pe 16 decembrie 2009, Consiliul General al Municipiului București a decis să aloce 44,2 milioane euro pentru extinderea, modernizarea și echiparea Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu“. Noua unitate urma să aibă 278 de paturi, pe șapte etaje. Suprafața totală construită – 19.260 mp.

De realizarea acestui proiect urma să se ocupe Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), instituție aflată în subordinea CGMB.

ASSMB, sub „patronajul“ edilului Sorin Oprescu, a organizat în octombrie 2010 o licitație pentru a contracta servicii de asistență tehnică pentru extinderea și modernizarea spitalului. Singura ofertă depusă a venit din partea asocierii formate din firmele -AECOM Ingenieria SRL și TECNIC Consulting Engineering România SRL, care au cerut aproximativ 5,8 milioane lei, fără TVA, pentru un contract de 48 de luni.

În noiembrie 2010, Primăria Capitalei a semnat un act adițional prin care s-a prelungit perioada de desfășurare a serviciilor de asistență tehnică până la 1 noiembrie 2015, dar cu condiția să nu depășească prețul contractului. Acționarul principal al  TECNIC Consulting Engineering România SRL este Dan Stratan, care a făcut carieră lucrând pentru Sorin Ovidiu Vîntu la compania Gelsor. A ajuns chiar președintele acelei companii, înainte de prăbușirea firmei sub presiunea falimentului FNI.

Nici Dan Stratan, nici alte persoane cu legături cu TECNIC Consulting Engineering România SRL nu au dorit să comenteze pe marginea acestui contract.

Ulterior, în februarie 2012, Administrația Spitalelor a decis să atribuie contractul efectiv de construire a noului spital asocierii dintre firmele Compagnie d’Entreprises CFE SA, CFE Contracting and Engineering SRL, ALSA Imed SRL și Atelier d’Architecture Christian Tanascaux. Aceştia au cerut pentru lucrare aproximativ 170 milioane lei, fără TVA. Spitalul urma să fie dat la cheie după 26 de luni de la data începerii lucrărilor, dar, în urma depunerii unei contestații, ofertele au fost reevaluate. Dar contractul a fost atribuit acelorași firme

Și asociatul constructorului a lucrat pentru SOV – FNI

Firmele CFE din Belgia urmau să se ocupe de proiectare și executarea lucrărilor, iar ALSA Imed să furnizeze echipamente medicale pentru dotarea noului spital. Conform documentelor publice, ALSA Imed îi are ca asociați pe soții Ioana și Alexandru Saidac. Cel din urmă a fost administrator unic la Gelsor, fondul de investiții al lui Sorin Ovidiu Vântu. 

Dar afacerile lui Saidac cu spitalele românești, în special cele din București, au luat avânt după ce Sorin Oprescu a ajuns primar al Capitalei în 2008. Primele cinci contracte cu Primăria condusă de Sorin Oprescu au fost luate în 2010. Pentru acestea, ALSA Imed a încasat puțin peste 2,6 milioane euro. Un an mai târziu, firma a primit opt contracte, estimate la 4,6 milioane euro. În 2012, a câștigat alte nouă contracte, în valoare de 14,7 milioane euro. După încă un an, a câștigat contracte în valoare de peste 17,5 milioane euro. Din octombrie 2014 până în februarie 2015, firma lui Saidac a obținut nu mai puțin de 11 contracte de la Institutul Regional de Oncologie Iași. 

Pe scurt, în perioada 2010-2015, firma lui Saidac a câștigat 45 de licitații în valoare de 42,2 milioane euro, plus alte 216 contracte de achiziție directă în valoare de 353.000 euro. Marea majoritate au fost încheiate cu Primăria București, condusă de Sorin Oprescu.   
Alexandru Saidac, paravanul asociatului primarului Oprescu.

Cum a ajuns ALSA Imed, o firmă de apartament, să fie atât de bine cotată de piața echipamentelor medicale, în condițiile în care nu are nici măcar un site de prezentare? Conform presei centrale, firma ALSA Imed nu este, de fapt, decât un paravan pentru afacerile lui Sorin Oprescu. Mai precis, ALSA Imed cumpără echipamentele medicale pe care le vinde spitalelor bucureștene administrate de ASSMB, printr-un off shore cipriot, de la firma Gemedica. Iar Gemedica este controlată de către Cătălin Galea, nimeni altul decât principalul sponsor al campaniei electorale a lui Sorin Oprescu din 2008. 

Dar între Galea și Oprescu există legături de afaceri strânse și o prietenie și mai strânsă: Galea și mama sa, Gizella, au fost asociați cu fiul, nora și fratele primarului Oprescu.

Alexandru Saidac, de altfel, proprietarul ALSA Imed, a și fost administrator al Gemedica. Practic, între Saidac și Galea au existat legături de subordonare: Galea patron și Saidac angajat.

Pe lângă afacerile cu spitalele lui Oprescu, Saidac a făcut pasul și în politică. În vara acestui an, a candidat din partea PSD pentru funcția de primar al comunei Corbeanca, localitatea ilfoveană în care locuiesc numeroși politicieni, magistrați și afaceriști. Saidac, însă, a pierdut.
Spitalul trebuia finalizat în februarie 2015.

Construcția noului spital a început pe 18 decembrie 2012. Conform contractului, lucrările urmau să fie finalizate pe 6 februarie 2015, dar nu au fost finalizate nici până astăzi. Ba mai mult, de la începutul acestui an lucrările au fost sistate din cauza unor neînțelegeri între constructor, consultant și Administrația Spitalelor. Între timp, primar al Bucureștiului a devenit Gabriela Firea. 

Într-un răspuns transmis de Primăria Bucureşti către România liberă se menționează că „sistarea lucrărilor se datorează faptului ca între constructor, consultant și beneficiar au avut loc discuții cu privire la conținutul contractului și o serie de obiecțiuni materializate în corespondența dintre ASSMB, consultant (…) și constructor (…)”. Dar Primăria Capitalei a arătat că se depun eforturi în vederea concilierii dintre cele trei părți, pentru deblocarea situației: „În cadrul acestor discuții se va fixa și un nou termen de finalizare a lucrărilor.”

Constructorul: „ALSA Imed nu a fost interzisă la licitații”

Avocata Paula Dicu reprezintă firmele belgiene care au câștigat contractul de proiectarea și execuție a noului spital. Aceasta susține că sunt două probleme principale care împiedică continuarea lucrărilor. În primul rând, Primăria Capitalei nu ar vrea să plătească lucrările efectuate și nici nu rezolvă cererile și deciziile care împiedică continuarea lucrărilor.  

“În acest moment, suntem în discuții cu ASSMB și Primăria Municipiului București. Situația este în felul următor: nu este o neînțelegere între noi și consultant, relația dintre antrepenor și consultant s-a păstrat în limitele contractuale; avem documente scrise de la ultimele ședinte, din ultimul an, din care rezultă că există o neînțelegere între consultant și ASSMB. Între ei există o neînțelegere. Consultantul este reprezentantul ASSMB. Antrepenorul este o victimă a acestei neînțelegeri. O victimă pentru că neplata lucrărilor și nerezolvarea deciziilor și a situațiilor pe care antrepenorul le-a solicitat spre rezolvare se datorează acestor neînțelegeri dintre ASSMB și consultant.”, a spus Paula Dicu. 

Aceasta a adăugat că, de fapt, “Constructorul nu a mai fost plătit din iulie 2015. Până atunci a fost pătit parțial. Problemele dintre ASSMB și consultant erau vechi. Sunt lucrări neplătite de pe vremea domnului Oprescu. Problemele dintre consultant și ASSMB au fost încă de la începutul proiectului. Proiectul nu a fost finanțat corect.”.

Când a venit vorba despre asocierea firmelor belgiene cu prietenii de afaceri ai fostului primar Oprescu, avocata Dicu nu a intrat în detalii. “Nu știu cum s-a asociat constructorul cu ALSA Imed. Nu eram în echipa constructorului atunci. Dar cred că asta nu interesează presa. ALSA Imed este companie privată care nu a fost interzisă să participe la licitații. S-a asociat cu constructorul și a participat la licitație. Constructorul belgian s-a asociat pentru că ALSA Imed este furnizor de echipamente medicale în România. În baza unei înțelegeri comerciale, au convenit să coopereze pentru acest proiect.”, a spus reprezentanta constructorului. 

Șeful ASSMB, omul de casă al lui Florentin Pandele 

Primarul Municipiului București, Gabriela Firea, l-a numit în funcția de șef al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București pe Emanuel Gabriel Butnariu. Acesta este fost consilier al soțului primăriței, primarului Florentin Pandele de la Voluntari. Cariera lui Butnariu este strâns legată de Pandele, care l-a uns director al Societății Medicale „Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Voluntari. În prezent, Butnariu este consilier județean la Ilfov, dar și vicepreședinte al PSD Ilfov. Ca șef al ASSMB, Butnariu coordonează 19 spitale din București cu un buget de 300 de milioane lei. 

Contactat de către RL, noul șef al ASSMB susține că se caută soluții: „Ceea ce am preluat eu acum trei luni și jumătate, de când sunt director al ASSMB, a fost un spital oprit de la contrucție. Un șantier oprit. Credeți-mă că fac eforturi uriașe ca să deblocăm lucrările. Am găsit o gramadă de comunicări scrise și am avut numeroase întâlniri cu constructorul și cu consultantul. Construcția s-a oprit pentru că cei de la CFE (constructorul – n.r.) spun că nu au mai fost plătiți din luna iulie 2015, iar consultantul din septembrie 2014. Ăsta-i motivul lor. Acuma motivele pentru care s-au oprit aceste construcții sunt subiective. Constructorul și cu proiectantul nu au dreptate.”.

Butnariu a dat vina pe predecesorii săi: „Consultantul a considerat că mai trebuie bani pentru consultanță, că mai trebuie cutare și cutare. Când s-a aprobat contractul din 2009 s-a semnat pe o anumită sumă pentru un anumit timp. Atâta timp cât lucrările au fost oprite acolo, vă dați seama că trebuie să semnăm un act adițional. Pentru că nimeni nu a făcut nimic. Și normal ei trebuie să își prelungească această perioadă. Eu ce efort am făcut acum? Am adus niște experți tehnico-economici extra judiciari care să îmi confirme ceea ce au făcut ei acolo.”.

Șeful ASSMB, însă, nu a fost în stare să identifice motivul pentru care spitalul nu a fost finalizat încă. „Aici am și eu o eclipsă. S-au perindat mai multe conduceri la ASSMB și care nu au făcut nimic până la urma urmei. Nu s-au interesat absolut deloc de această problemă. Nu i-a interesat. Au adus consultanță la consultanță, au făcut tot feluri de lucruri care au dus la oprirea lucrării.”, a declarat Butnariu.

Cât despre experiența sa anterioară în domeniul medical, șeful ASSMB a fost scurt: „Am fost în Voluntari unde am înființat o societate medicală a Consiliului Local. Zic eu, am reușit să fac ceva pentru populație.”.

JAF. Gemedica, aparatură pentru arși la suprapreț

Spitalul Floreasca a cumpărat pentru Secția de Arși un echipament medical numit „barocameră monoloc”, pentru îngrijirea persoanelor cu arsuri, de la firma Gemedica. Patronată de Aurel Galea, partenerul de afaceri și prietenul de familie al lui Sorin Oprescu. Conform unei anchete publicate de Rise Project, spitalul Floreasca i-a plătit lui Galea 620.000 de euro pentru echipament. Suma este de trei ori mai mare decât costul unei barocamere cu specificații asemănătoare, vândută de o firmă americană. Cel care a hotărât achiziționarea unei barocamere de tip monoloc, care a redactat caietul de sarcini al licitației și care, ulterior, a dispus achitarea acestui echipament către firma Gemedica, fără ca măcar să-l testeze, a fost Ioan Lascăr, directorul spitalului.

În urma unui control al Corpului de Control al Ministerului Sănătații s-a constatat că barocamera monoloc nu era funcțională și nici instalată, deși exista un process verbal de punere în funcțiune și de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii.

INOCENȚĂ. Oprescu: „Acuma îmi mânânc unghiile”

Fostul primar Sorin Oprescu nu se simte responsabil. „Începând cu primul primar interimar, nu au mai dat banii. Nu au mai dat banii, deși construcția este terminată până sus. Urma să mai fie făcută o licitație pentru aparatură pentru că se dorea să fie și spital de urgență. Oamenii care să vină să lucreze acolo erau în regulă. Bucătăria era montată. Primul primar interimar nu a mai plătit pentru că a zis că va face anchetă acolo. Nu a mai plătit. Al doilea la fel. Ăsta care a venit de la Ilfov în funcția de director la ASSMB face și el analize peste analize. Asta e.”, a spus Oprescu pentru RL.
Oprescu a negat și legătura cu ALSA Imed: „Nu am nici o legătură cu această firmă. Bugetul s-a aprobat de către Consiliul General. După ce se aprobau banii, se aproba ceea ce cereau directorii de spital. Ei desfășurau toată activitatea legată de licitații. Dar e păcat de clădire. E făcută după toate principiile europene. Acuma îmi mânânc unghiile când văd că spitalul nu funcționează. Putea să funcționeze, nu mă interesa pe mine cine tăia panglica.

Acest spital trebuia să funcționeze. Este la limita dintre sectoarele 2 și 3. În cele două sectoare sunt peste 200.000 de copii. Puteau fi tratați foarte mulți copii. Am făcut și pistă de elicopter ca să poată fi aduși copiii. Planurile arătau formidabil până când a venit primul primar interimar.”.

„Aici am și eu o eclipsă. S-au perindat mai multe conduceri la ASSMB și care nu au făcut nimic până la urma urmei. Nu s-au interesat absolut deloc de această problemă. Nu i-a interesat.”

Eugen Butnariu, șeful Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă