Judecătorul Marius Tudose, noul preşedintele al CSM, a declarat că propunerea şefului statului ca CSM, iICCJ şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă se va putea materializa abia după revizuirea Constituţiei. "Nu vă ascund faptul că președintele a venit în întâmpinarea solicitărilor noastre, pe care noi le-am făcut de mai multe ori, inclusiv în proiectele noastre de candidatură pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Această posibilitate poate fi făcută numai după revizuirea Consituției. Ne-a bucurat foarte tare propunerea președintelui ca atât CSM, cât și ICCJ și Ministerul Public să aibă inițiativă legislativă", scrie Mediafax.
La rândul său, noul vicepreședinte al CSM, procurorul Bogdan Gabor, a subliniat că puterile CSM ar trebui întărite, astfel încât să fie sancționate atacurile la adresa justiției. "Am achiesat la un anumit moment dat la un anumit tip de întărire a puterilor Consiliului Superior al magistraturii în ceea ce privește capacitatea de a sancționa unele derapaje de la atacuri împotriva justiției. Cred că în următoarea perioadă va trebui să luăm în considerare foarte serios ca acestui organism, care este obligat să apere și să garanteze independența justiției, să-i fie conferite puteri sporite".
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a spus că nu este nevoie de modificarea Constituţiei pentru ca şeful Ministerului Public să fie membru CSAT, ci de schimbarea Legii 415/2002, dar este necesară modificarea legii fundamentale pentru ca PICCJ să aibă drept de iniţiativă legislativă.