Biserica Ortodoxă a condiționat impozitarea unor venituri de retrocedarea unor terenuri, clădiri, păduri, multe dintre ele făcând obiectul unor procese cu statul român.
În acest moment, nici un venit obținut de Biserica Ortodoxă Română nu este impozitat.
În acest context, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că la sfârșitul anului – când se va construi bugetul pe 2015 – ar putea exista o discuție cu reprezentanții BOR pentru impozitarea unor venituri. O asemenea intenție a mai existat și în 2013, fiind vizate clădirile și terenurile busericii, dar ea nu s-a mai materializat.
Dragnea zice nu, Teodorovici – da
Intenția lui Teodorovici s-ar referi la impozitarea micului comerț bisericesc cu obiecte de cult, lumânări, icoane. Această inițiativă apare într-un moment când la șefia PSD este Liviu Dragnea.
În noiembrie 2013, într-un interviu întrebat dacă în Guvernul Ponta s-a discutat despre eliminarea scutirilor de care beneficiază Biserica sau despre impozitarea activităţii acesteia, Dragnea a răspuns: „Nu“.
Întrebat de ce nu ar fi necesară o asemenea discuție, Dragnea a răspuns: “Dar de ce să fie? Până la urmă cam câte instituţii-reper, câte instituţii de referinţă către care românii să se îndrepte mai avem în ţara asta? Mi-aţi cerut părerea mea, de politician, de cetăţean şi de credincios: eu cred că Biserica este o instituţie care trebuie ajutată sau întărită, pentru că în multe momente din viaţă Biserica rămâne singurul reper unde cauţi un sprijin moral sau cel puţin o linişte“. Altfel zis, partidul și Guvernul au opinii separate pe această temă.
Retrocedări infime
De altfel, Biserica a reacționat la intențiile ministrului de Finanțe și a dat o primă (și falsă) satisfacție guvernului. S-a arătat de acord cu o discuție privind impozitarea, dar cu o condiție: Bisericii să îi fie restituite bunurile confiscate de regimul comunist.
“Faptul că Biserica Ortodoxă Română este bine organizată și are capacitatea de a-și administra eficient proprietățile trebuie apreciat, iar nu invidiat și denigrat. Cele 800 de instituții și programe socio-medicale și educaționale (cabinete medicale, cabinete de consultanță, cămine și centre pentru bătrâni, copii și alte persoane defavorizate, grădinițe), pentru susținerea cărora anul trecut eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt susținute tocmai din veniturile obținute corect și transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române.
Presiunea mediatică pentru o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a susținerii activităților social-educaționale și social-filantropice ale acesteia și o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Române în societate. Biserica este deschisă pentru o discuție pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuție este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăților bisericești confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreținere și pentru susținerea operei ei social-filantropice. Până în prezent a fost retrocedată Bisericii Ortodoxe Române numai o mică parte din proprietățile sale confiscate de regimul comunist“, susțíne BOR.
Profituri uriașe
Acesta poate fi un troc otrăvit: impozitarea micului comerț al Bisericii ar aduce mai puțini bani la buget, raportat la cât ar pierde statul prin renunțarea la unele bunuri revendicate de Biserică. Să vă dăm un singur exemplu. În noiembrie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv cererea prin care Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților solicita retrocedarea a 166.000 hectare de pădure. Inițial, în 2007, Tribunalul Suceava a dat câștig de cauză Fondului Bisericesc și a obligat Romsilva – Direcția Silvică Suceava și statul român, prin Ministerul de Finanțe, să pună la dispoziția Fondului Bisericesc o suprafață de 166.613 de hectare, 1.000 de drumuri forestiere și 150 de clădiri. Ce s-ar fi întâmplat dacă aceste bunuri ar fi fost retrocedate dând pur și simplu curs cererii Bisericii. De-a lungul vremii, presa a scris despre revendicările uriașe ale BOR printre care s-ar afla Academia Tehnică Militară, Liceul „Dinu Lipatti“ şi încă peste 200 de clădiri din Capitală.
Patriarhia Română şi eparhiile sale au declarat, anul trecut la Ministerul de Finanţe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistraţi în contabilitate ca excedent.