Președintele ALDE și al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, la România TV, că își menține punctul de vedere potrivit căruia procurorii-șefi trebuie să fie numiți de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar șeful statului să fie exclus din această procedură.
"În proiectul de lege depus la Parlament, mecansimul de numire a procurorilor, așa cum a fost transmis de ministrul Justiției, prevedea ca numirile procurorului general, procurorului-șef DIICOT, procurorului-șef DNA și adjuncților acestora să fie făcute de Consiliul Superior al Magistraturii. Eu subscriu, îmi mențin acest punct de vedere și proiectele vor intra în dezbatere, vor exista argumente pro și contra și în final, prin vot, vor fi adoptate. Nu pot să vă spun care va fi soluția finală", a explicat Tăriceanu.
"Discutăm foarte mult despre independența Justiției. CSM a fost un campion al promovării acestei idei și nu numai, promovarea ideii și a realizării independenței Justiției".
În schimb, "președintele României trecut, actual și viitor este, evident, în carne și oase un om politic, cu interesele lui, cu aspirațiile, cu obiectivele personale, inclusiv cele electorale, prin urmare, el are nevoie să aibă cât mai multe instrumente de putere în mână, lucru care s-a dovedit și eu vreau să scoatem Justiția de sub influența factorului politic, care este în această secvență președintele", a susținut liderul ALDE.