0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSportSurse: Doi miniștri ar putea pleca din Guvern, imediat după Paști

Surse: Doi miniștri ar putea pleca din Guvern, imediat după Paști

Ministrul Muncii, Ana Costea, și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, ar putea pleca din Guvern, imediat după Paşti, potrivit unor surse guvernamentale, citate de News.ro.

Astfel, sursele citate au au precizat că nu va fi vorba de o revocare din funcţie, ci cel mai probabil de demisii.

Ministrul Agriculturii a declarat, într-un interviu acordat Ziarului Fianciar, că peste tot, cei mai mulţi bani se fac în afaceri cu statul, dar că diferenţa dintre corupţia din Vest şi cea din România este că străinii nu scot banii din ţară.

„Eu (în Vest – n.red.), când fac o afacere cu statul şi câştig, să zic, un milion de euro, eu banii ăia nu-i duc într-o ţară străină, să-mi iau casă sau să-i pun în cont, ci îi păstrez în Belgia (destinaţie generică – n.red.) şi fac o afacere, o firmă, o făbricuţă, şi dau şi la amărâtul ăla să mănânce o pâine. Voi scoateţi banii din ţară, şi – îmi spunea el (un interlocutor care i-a relatat povestea – n.red.) – s-au scos în ultimii 5 ani de guvernare, de pe vremea lui Băsescu – că aşa era atunci, nu că ar fi alţii mai procopsiţi ca alţii. Nu! Toţi sunt români, toate partidele, să fim clari. S-au scos 35 de miliarde (de euro) din România, îmi supuneau băieţii, confidenţial; din România, cu camionul, s-au dus în Elveţia.” De asemenea, în cadrul interviului, ministrul a spus că „România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”.

Citește și: Dacian Cioloș, despre declarațiile ministrului Irimescu: Sunt afirmații personale, pe care o să și le asume

În aceste condiții, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că declaraţiile ministrului Agriculturii referitoare la transferul a 35 miliarde de euro în afara ţării, în ultimii cinci ani, sunt interpretări personale bazate pe informaţii de presă şi ale Curţii de Conturi, „e drept, neclare şi confuze”.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, că îl interesează ceea face Achim Irimescu, în calitate de ministru al Agriculturii, ci nu afirmațiile personale pe care le face, potrivit Agerpres.

„Domnul Irimescu să-şi asume declaraţiile pe care le-a făcut. Pe mine mă interesează în primul rând ce face domnul Irimescu. I-am spus că are de accelerat procesul de plată a subvenţiilor de lansare a programului de dezvoltare rurală, astea sunt lucrurile care mă interesează. Restul declaraţiile dânsului personale nu sunt în numele Guvernului, pentru că nu a avut mandat, nu a informat Guvernul legat de aceste lucruri. Sunt declaraţii personale pe care o să şi le asume”, a spus Cioloş înainte de a participa la întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, cu privire la declarațiile făcute de ministrul Irimescu, la finalul săptămânii trecute.

Citește și: Băsescu, despre declaraţiile ministrului Irimescu: să prezinte probe sau e „dezaxat”

Ministrul Agriculturii a fost secretar de stat în cadrul aceluiași minister, cât și  consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles și șeful secției Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

De asemenea, Achim Irimescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada mai 2012 — februarie 2014. Irimescu a fost numit secretar de stat la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care și-a dorit mai mult un tehnician pe acest post decât un membru de partid. El a coordonat cele două Agenții de Plăți care gestionau fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, Autoritatea de Management, și relația cu direcțiile tehnice din cadrul Comisiei Europene.

Achim Irimescu este doctor în economie agrară, iar din 1998 și până a preluat postul de secretar de stat la MADR a fost șeful secției Agricultură, Pescuit și Dezvoltare Rurală al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Claudia Ana Costea a fost şefă de promoţie la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o cu media 10. Din anul 2007, Moarcăş, în vârstă de 49 de ani, este căsătorită cu actualul ambasador al României în China, Doru Romulus Costea, potrivit CV-ului ei. Vorbitoare de engleză, franceză, germană şi spaniolă, în anul 1991, Claudia Ana Costea a plecat la Geneva, Elveția, pentru studii aprofundate în Dreptul muncii și securității sociale.

Citește și: Ministrul Agriculturii retractează: afirmaţiile privind transferul a 35 de miliarde de euro în afara ţării, o „metaforă”

Între anii 1993 și 1994, ea a urmat cursuri universitare de relații internaționale la MAE, pe care le-a încheiat cu media 9,93.

În anul 1996, a obţinut diploma de Doctor în drept, cu teza “Dialogul social în relaţia de muncă. Privire special asupra sindicatelor. Studiu de drept comparat”. Între anii 2001 și 2002 a fost adjunct al Avocatului Poporului și secretar general adjunct în Ministerului de Externe coordonând departamentul de Resurse Umane.

Din anul 2005 până în anul 2008 a fost consultant OMPI, ONU, Geneva, Elveția, unde s-a ocupat de organizarea de cursuri de formare, a seminariilor și conferințelor pentru magistrați, polițiști și funcționari publici și a congreselor mondiale.

Din anul 2012, este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității din București, unde predă Dreptul Muncii.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă