Studiu. NATO, MApN, SRI și DNA, în topul încrederii românilor. Partidele politice și băncile stau tot mai slab în sondaje

de Diana Biţă , 28 iulie 2014 - stire actualizata la ora 11:38, 28 iulie 2014
Studiu. NATO, MApN, SRI și DNA, în topul încrederii românilor. Partidele politice și băncile stau tot mai slab în sondaje

Românii au tot mai multă încredere în instituțiile din domeniul ordinii și liniștii publice și tot mai neîncrezători privesc spre politicieni și partidele politice. Armata, SRI și DNA sunt instituțiile preferate de români. Și NATO se află în în preferințele românilor, conform unui studiu comandat de Adevărul și citat de B1TV.

Conform statisticilor, aproape 70 % din populaţie şi-a arătat încrederea faţă de MApN. Următorul loc din acest clasament este ocupat Jandarmerie, iar pe poziţia imediat următoare se află Serviciul Român de Informaţii.

Aproape 50% din cei chestionaţi au spus că au multă şi foarte multă încredere în SRI. Pe locul 4 în topul încredere faţă de instiuţiile din cadrul ordinii şi siguranţei naţionale se află DNA, tocmai pentru implicarea în lupta cazurilor sonore de corupţie. 

Românii nu prea au încredere în BNR, Poliție și SIE.

Pe ultimele locuri se situează Banca Naţională a României, Poliţia, Serviciul Extern de Informaţii şi Agenţia Naţională de Integritate.

Pe de altă parte, procentele încrederii în instituţiile politice sunt într-o relativă stabilizare, pe fondul tendinţei deja constatate de scădere treptată pe termen lung.

La polul opus partidele politice rămân cele mai prost văzute de români.

În ce priveşte topul încrderii în instituţiile sociale sau private din luna mai, clasamentul este dominat în contiunare de Biserică. Potrivit sondajului citat de Adevărul peste 60% dintre români au încredere în Biserică. În timp ce pe ultimele locuri se situează patronatele şi băncile.

Privitor la încrederea acordată de români instituţiilor internaţionale, Alianţa Nord Atlantică se află pe primul loc. Peste 50 dintre românii chestionaţi şi au arătat încrederea faţă de NATO. Pe locul următor se află Organizaţia Naţiunilor Unite, urmat de Uniunea Europeană, Parlamentul European, Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Studiul a fost realizat în perioada 1-6 iunie, pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de peste 18 ani a României. 

Comentarii

 • DAC

  29 iulie 2014 12:28

  Cum ar comenta sociologii de la Romania Libera ca Romania e suspecta de spalare de bani si terorism la MoneyVal?

  raspunde comentariului
 • Ioan

  29 iulie 2014 11:42

  Foarte interesant toata lumea crede in biserica, in MAPN, in Jandarmerie, etc. In Dumnezeu nu mai crede nimeni in tara asta crestina de 2000 de ani ?

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  28 iulie 2014 18:08

  Revin, că am uitat de BORîciune - am pus concluziile tot în "Rl" la articolul mai vechi "Candidatul preotilor la Parlamentul European. Desi Biserica interzice preotilor să sustină un politician, Capsali recunoaste că si-a strâns semnăturile cu ajutorul lor". Kapsalis, sluga shpiritishtlor pravoslavnici hrăpăretzi ninja, a luat SUB 1 LA SUTĂ din voturili yesprimate atunci, ceea ce - la o participare de sub 40 la sută, cât a fost la alegerile pentru P.E. - se reduce la 0,3 la sută din total votantzi ! ...compară REALITATEA asta SCRISĂ cu minciunile din "sondajul" ăla plătit de_oorveturile de la "adevărul"-ui, proclamat "STUDIU" de sekureii vadimijdi responzabili... Ha,ha,ha !

  raspunde comentariului
 • ion iliciuciu

  28 iulie 2014 16:14

  SRI? Pt ce? Ca sunt o adunatura de smenari? Armata?

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  28 iulie 2014 15:56

  Da, pe dr acu' ! ...rezultate false ! ...dacă întrebi de părerea despre M.Ap.N. o persoană în vîrstă de 18-35 de ani, care n-a avut contact cu ei, respectivul îtzi râde în nas cu un dispretz suveran la adresa arrrmiei rrroshii dă BukaIe. Dacă întrebi o persoană din generatzii care au trecut prin arrrmia rrroshie sau care au fii care au trecut prin arrrmia rrroshie, îtzi va povesti câte shpăgi shi câtă coruptzie shi incompetentză zace în puturoshjii ăia de APeVishti, care n-au facut NIMIC, NICIODATĂ, în toată viatza lor ! ...doar au mâncat bine la popotă, au băut bine tot acolo sau pe salariile exorbitante ce le primesc pentru a nu face nimic ziua întreagă, shi au profitat de pozitzia de shefi ierarhici ai celor care au avut nenorocul să ajungă soldatzi sub comanda lor - munci gratuite, plase cu shpăgi de diverse feluri, servicii ilegal cerute de tot felul, începând cu bătutul covoarelor coorvelor puturoase care le sunt consoarte, continând cu reparatziile în casă, cu zugrăvitul casei, cu lucratul grădinii, etc., etc. Asha că, CE RELEVANTZĂ poate avea un "sondaj" în care arrrmia nevolnikă, urmasha directă a diviziei staliniste de trădători "Tudor Vladimirescu", este declarată ca bucurându-se de CEA MAI MARE ÎNCREDERE în pop'latzie ? Rezultatele "sondajului" au fost aranjate astfel încât shi Băse', shi Ilici, shi Vadim, să fie multzumitzi, fiindcă belikosul Viteaz Băse', bunikutzul penzionar, voia să sune goarna mobilizării rezervishtilor, în favoarea Ukrainei, acum trei luni ! Pe ginerii lui îi conduc eu pe front, din spate, în linia I-a, dacă el nu-shi vede de treaba lui...

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design