5.2 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSportExecutivul va investi 30 de milioane de lei în confortul demnitarilor. Din...

Executivul va investi 30 de milioane de lei în confortul demnitarilor. Din cauza pierderilor uriașe, o parte din cheltuielile RA-APPS vor fi preluate de Guvern

O parte din cheltuielile RA-APPS vor fi preluate de Guvern, după ce Regia de Protocolului de Stat a pierdut anul trecut peste 73 de milioane de lei.

 Cheltuielile aferente bazei materiale de reprezentare şi protocol a Regiei Autonome ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) vor fi asigurate de către Secretariatul General al Guvernului (SGG), prevede o ordonanță adoptată de Guvernul Tudose.

Potrivit proiectului actului normativ, “cheltuielile pentru administrarea, funcţionarea, conservarea, întreţinerea, repararea, instruirea personalului specializat şi protejarea bazei materiale destinate activităţii de reprezentare şi protocol se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului”.

În nota de fundamentare se estimează că aceste cheltuieli vor fi de 30,6 milioane de lei anual, pentru următorii patru ani.  Sumele necesare consolidării, modernizării şi investiţiilor vor fi suportate în continuare de RA-APPS.

Fondul locativ de protocol este alcătuit, printre altele, din reşedinţe oficiale – pentru preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul şi persoanele care au avut calitatea de şef al statului român. O altă categorie o constituie locuinţele de protocol – pentru persoanele care sunt alese sau numite în unele funcţii sau demnităţi publice, pe durata exercitării acestora, de exemplu membrii Guvernului.
De asemenea, RA-APPS asigură baza materială destinată activităţii de reprezentare şi protocol – pentru activităţile Administraţiei Prezidenţiale, Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului României şi Curţii Constituţionale.

Cheltuielile suportate din veniturile proprii ale RAPPS pentru întreţinerea bazei materiale de reprezentare şi protocol (casele de oaspeţi) pentru anul 2015 au fost de 15.406.170 de lei, iar pentru 2016 de 23.813.780 de lei, se arată în document.

Patrimoniu uriaș, bilanț negativ

Această decizie vine pe fondul încasărilor slabe ale Regiei din vânzarea de imobile, activitate din care 50% din profit este investită în întreținerea bazei materiale, potrivit unei ordonanțe de urgență din 2013.

RA-APPS deține mai multe vile, apartamente, hoteluri, restaurante sau cluburi, pe care a început de câțiva ani să le vândă prin proceduri publice de licitație și negociere. Operațiunea a fost declanșată încă de pe vremea când Emil Boc era premier, dar a produs rezultate modeste. În 2017, regia a vândut doar zece apartamente. Guvernanții actuali susțin, din contră, că vânzarea imobilelor nu este o idee bună. ”Prin vânzarea imobilelor aflate în administrarea regiei, a fost diminuat considerabil patrimoniul regiei, scăzând totodată și nivelul încasărilor din activitatea de vânzare, precum și din exploatarea patrimoniului regiei prin închiriere și prestări servicii”, se afirmă în document.

Instituția care administrează vilele de protocol, locuințele de serviciu, sediile partidelor, mai multe hoteluri sau Palatul Snagov, are pierderi uriașe, deși are o avere imobiliară estimată la 2,2 miliarde de lei și ar trebui să se finanțeze din veniturile proprii.  Potrivit notei de fundamentare, RAAPPS a avut pierderi de 49,6 milioane de lei în 2015 și 73,4 milioane de lei în 2016. Comoara imobiliară a RA – APPS este administrată de nu mai puţin de 2.136 de angajaţi, răspândiţi în cele nouă filiale ale sale din Bucureşti, Ilfov, Prahova, Constanţa, Suceava şi Cluj Napoca.

Autorii proiectului susțin că împărțirea chelutielilor între SGG și RAAPPS va duce regia la un rezultat financiar de activitate zero – nici pierdere, nici profit.

Datorii istorice

RAAPPS este de mai multă vreme o instituție care lucrează în pierdere, și din cauza datoriilor neachitate de alte instituții de stat. Anterior lui 2013, cheltuielile generate de întreținerea, protejarea și conservarea bazei materiale de reprezentare și protocol teoretic trebuiau să fie acoperite de cei cinci beneficiari (Senat, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială, Guvernul României, Curtea Constituțională).

Cu toate acestea, de peste zece ani, practica era că doar SGG achita partea care îi revenea, restul instituțiilor publice, motivând că nu au primit bani cu această destinație, achitau sume extrem de mici (ex: 60.000 lei față de 3.000.000 lei), se afirmă în nota de fundamentare. Diferența dintre cheltuielile și sumele decontate de cei cinci era acoperită de RA APPS din venituri proprii.

Grindeanu, generos cu demnitarii

Miniştrii care nu deţin locuințe în Bucureşti vor beneficia, pe durata mandatului, de decontarea cheltuielilor de cazare în limita unui plafon maxim anual de 55.000 lei (aproximativ 1.000 euro/lună) pentru folosinţa imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu din fondul RA-APPS, a decis Guvernul Grindeanu în martie 2017. A fost o majorare consistentă față de nivelul plafonului din 2016, care era de 48.000 de lei. Până în vara anului 2013,  plafonul maxim stabilit pentru decontarea de către stat a acestor cheltuieli era de 18.600 lei, dar a fost eliminat de Guvernul Ponta şi înlocuit cu un amendament care prevede că Executivul va stabili în fiecare an acest cuantum.

RA-APPS în cifre
73.469. 760 de lei a pierdut RAPPS în 2016.
23.813.780 de lei a cheltuit RAPPS cu vilele de protocol în 2016.
15.335.500 de lei va cheltui SGG în lunile rămase din 2017.
30.671.000 de lei va cheltui SGG anual în următorii patru ani.
55.000 de lei anual alocă Guvernul pentru cazarea unui ministru.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă