Liderul PSD, Liviu Dragnea, a căutat, marți, soluții pentru debarcarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului, după ce premierul a evitat să-și dea demisia. Premierul i-a transmis lui Dragnea decizia de a nu demisiona atât într-o întâlnire avută ieri după-amiază care a urmat unei discuții similare care a avut loc luni seară. Ieri, Grindeanu i-a transmis lui Dragnea că nu va demisiona nici în cazul în care Comitetul Executiv al PSD, convocat pentru astăzi, îi va retrage sprijinul politic.
Marți, Liviu Dragnea și-a convocat câțiva dintre fideli la cabinetul său de la Camera Deputaților printre care Lia Olguța Vasilescu, Mihai Fifor sau Niculae Bădălău. Dragnea le-a spus colegilor săi de partid că este hotărât să ceară retragerea sprijinului politic pentru premierul Grindeanu, în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național de astăzi.
La reuniunea din biroul lui Dragnea s-a discutat despre scenariul în care unii dintre miniștrii Cabinetului vor demisiona din Guvern, pentru a forța demisia lui Sorin Grindeanu din postul de premier, afirmă surse din PSD. O soluție de compromis ar fi ca PSD să găsească o altă funcție pentru Grindeanu, pentru ca premierul să demisioneze mai ușor. Cei care îl vor sprijini pe Liviu Dragnea vor primi funcții în noul Executiv, după debarcarea premierului Grindeanu. În cazul în care Grindeanu refuză să demisioneze, PSD va fi în situația de a depune o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern.
Variantele lui Dragnea
Luni seara, Liviu Dragnea i-a cerut demisia premierului Sorin Grindeanu, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu acesta şi cu membri din Executiv. Grindeanu a refuzat, iar Dragnea a ameninţat că îi retrage sprijinul politic. Dragnea i-ar fi reproşat lui Sorin Grindeanu întârzierile aplicării unor măsuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
În cazul în care Grindeanu ar pierde postul de premier, prin demisie sau demitere, PSD ar urma să vină cu altă propunere. Printre numele vehiculate se numără Carmen Dan, ministrul de Interne, Viorica Dăncilă, europarlamentar, Gabriela Firea, primarul Capitalei sau Mihai Fifor, șeful senatorilor PSD. Carmen Dan, a declarat ieri că nu i s-a propus funcţia de premier, refuzând să precizeze dacă ar accepta postul. În schimb, Firea a anunțat că nu va accepta să preia postul de premier.
Dacă Grindeanu este debarcat de la Palatul Victoria, președintele Klaus Iohannis reintră în joc, de șeful statului depinzând nominalizarea viitorul premier. Șeful statului poate refuza propunerea înaintată de Liviu Dragnea, așa cum s-a întâmplat în iarnă cu Sevil Shhaideh. În absența unui compromis cu președintele Iohannis, Dragnea nu va avea garanții că șeful statului i-ar nominaliza premierul dorit.
Doar trei miniștri premianți
De altfel, Carmen Dan, al cărei nume a fost vehiculat pentru postul de premier, se numără printre cei trei demnitari care au trecut evaluarea, pe baza raportului întocmit de comisia condusă de Liviu Dragnea, privind îndeplinirea programului de guvernare. Ceilalți doi sunt Lia Olguța Vasilescu (Muncă) și Petre Daea (Agricultură). Restul miniștrilor PSD nu au trecut testul lui Dragnea, pe motiv că nu au îndeplinit obiectivele din programul de guvernare, într-o măsură mai mare sau mai mică. Ei sunt pasibili de revocare, la pachet cu Grindeanu, în timp ce trei „premianți” au opțiunea de a-și da singuri demisiile. Miniștrii Guvernului Grindeanu afirmă că și-au depus demisiile în alb la formarea Executivului.
Cum se numește un nou premier
*Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
*Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
*Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.