Republicanul Donald Trump este câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, conform proiecțiilor agenției Associated Press, după ce a obținut susținerea a zece electori în statul Wisconsin.
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip, consideră că Donald Trump reprezintă, pentru cancelariile europene, o tipologie diferită de om politic, nefiind o persoană predictibilă.
"Intru și eu în categoria celor surprinși de tipologia caracterială și de structură profesional-politică pe care o are viitorul președinte al Statelor Unite, lumea politică românească și europeană fiind obișnuite cu oameni politici predictibili. Donald Trump nu este o persoană predictibilă cel puțin din ceea ce știm despre el ca om politic și din campania electorală, fiind un jucător în lumea business-ului, fie că e vorba de un mare jucător pe piața imobiliară sau pe piața bursieră. Este o altă tipologie de om politic decât cea cu care noi suntem obișnuiți și asta creează o stare de neliniște în zona oamenilor politici care conduc destinele marilor jucători globali.
Ce se va întâmpla în continuare este greu de spus pentru că discursul pe care l-am urmărit și eu a fost unul mai degrabă formal decât unul de conținut privind viitorul politicii americane față de ceilalți parteneri. Deci, va trebui văzut mai departe ceea ce se va întâmpla. Cancelariile europene sunt, oricum, reținute în declarații publice, semn că nici acolo lucrurile nu sunt foarte clare, cu excepția partidelor populiste din spațiul european care s-au grăbit să dea mesaje de felicitare", a declarat Filip, pentru Agerpres.
Senatorul este de părere că atât proiectele pe care țara noastră le are în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA, cât și starea de securitate românească trebuie să se dezvolte în continuare.
"România trebuie să își evalueze punctele de legătură cu zona atât republicană, cât și democrată în viitorul Congres, dar și în Senat, pe noua structură deja împrospătată cu 33% și să încerce ca proiectele bilaterale și regionale pe care România le are în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA să se dezvolte mai departe. Cred că e un moment în care atât partidele, cât și persoanele care au legături directe și personale cu politica americană — pentru că sistemul american funcționează pe relațiile personale, tradiționale și vechi — să și le activeze și să se implice în sprijinirea stării de securitate românești care e în construcție la ora actuală cu NATO și SUA în așa fel încât lucrurile să continue pe aceeași linie pe care au pornit în urmă cu câțiva ani", a subliniat Filip.
Republicanul Donald Trump a câștigat alegerile în SUA, devenind noul președinte al Statelor Unite, conform estimărilor agenției Associated Press, citate miercuri de DPA și Reuters.