Comisia juridică din Senat a amânat, marți, dezbaterea propunerii de modificare a Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, inițiată de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat senatorul Șerban Nicolae, la Parlament, potrivit Digi24.
„Am solicitat de la Consiliul Superior al Magistraturii și de la Ministerul Justiție un punct de vedere. Vom vedea ce e de făcut. Am spus că nu are rost să ne grăbim. Din punctul meu de vedere, nu este nicio grabă”, a afirmat social-democratul Șerban Nicolae.
Inițiativa lui Călin Popescu-Tăriceanu propune modificarea modalității prin care este numită conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și numirea procurorilor-șefi.
În 14 martie, Comisia a solicitat un nou punct de vedere de la CSM, cel anterior datând din aprilie 2016. Totodată, l-a invitat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, la ședința Comisiei.
În prezent, art. 53 alin. 1 stipulează că președintele, vicepreședintele și președinții de secții de la ÎCCJ sunt „numiți de către președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani”. alin Popescu-Tăriceanu propune ca art. 53 alin. 6 să fie modificat prin inițiativa să de lege, astfel încât revocarea din funcție a președintelui, a vicepreședintelui sau a președinților de secții de la Înalta Curte să se facă „de ÎCCJ, care se poate sesiză din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor acestora sau la cererea adunării generale a instanței, pentru motivele prevăzute la art. 51, alin. 2, care se aplică în mod corespunzător".
În prezent, revocarea acestora din funcție se face de către președintele României, la propunerea CSM. Astfel, inițiatia legislativă semnată de Călin Popescu Tăriceanu propune ca alin. 2 al art. 53 să fie abrogat: „Președintele României nu poate refuza numirea în funcțiile de conducere prevăzute la alin. 1 decât motivat, aducând la cunoștință CSM motivele refuzului".