6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportSemnatarii tratatului cu Ucraina, acuzati ca n-au aparat interesul national

Semnatarii tratatului cu Ucraina, acuzati ca n-au aparat interesul national

» Presedintele Traian Basescu i-a criticat luni seara pe politicienii "care si-au dat tara pe nerasuflate" cand au semnat tratatul cu Ucraina.

» Afirmatiile sefului statului au starnit reactii vehemente din partea liberalilor, dar si a fostului ministru de Externe Adrian Severin.

» Tratatul privind relatiile de buna vecinatate si cooperare intre Romania si Ucraina a fost semnat in 1997 si a fost amplu criticat.

Cu doua zile inainte de deschiderea Summitului NATO la Bucuresti, presedintele Traian Basescu i-a criticat pe politicienii care au semnat tratatul cu Ucraina, in conditiile in care considera ca documentul cuprinde prevederi ce ar fi trebuit negociate altfel. "Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa discutam cinstit si conditiile in care politicienii romani au semnat tratatul cu Ucraina", a aratat seful statului. In opinia sa, politicienii care au negociat si ulterior au semnat tratatul au "exagerat". "Semnau tratate cu Ucraina dictate de Kiev (…) in postura de slugi absolute", a mai spus Basescu, adaugand ca aceleasi persoane "vin si fac teorii patriotarde gratuite". Mai mult decat atat, seful statului a declarat ca unele dintre clauzele din tratat ar fi impotriva interesului national si a aratat ca din cauza slabiciunilor dovedite in timpul negocierii Romania este in postura de a avea proces cu Ucraina la Curtea de la Haga. "Nu spune nimeni ca nu trebuie sa ai tratate de buna vecinatate, dar trebuie sa te uiti de zece ori care sunt conditiile. Oricine ti-ar intelege imposibilitatea de a accepta o clauza sau alta. Daca ai un subiect pe care nu il intelegi, il scoti din tratat, dar nu il semnezi impotriva interesului national. Aici vom discuta si cu marii fosti ministri de Externe care astazi dau lectii, dar nu au fost capabili sa-si apere interesul national", a mai aratat presedintele Basescu. seful statului a mai facut referire la "obraznicia unora care si-au dat tara pe nerasuflate sau au lasat interesul national dupa usa cand au semnat tratatul cu Ucraina", fara a preciza insa numele politicienilor vizati. In ceea ce priveste Summitul NATO, presedintele a aratat ca este in interesul Romaniei ca "Ucraina sa fie parte a structurilor din care si noi facem parte".

Reactii vehemente la afirmatiile sefului statului au venit din partea principalilor politicieni vizati in declaratii: ex-ministrul de Externe Adrian Severin si fostul presedinte Emil Constantinescu. Ultimul, semnatar al tratatului, a apreciat ca afirmatiile presedintelui Basescu dovedesc "necunoasterea sau neintelegerea" prevederilor tratatului si pun "in evidenta incompetenta sa in domeniul politicii externe". Constantinescu a mai precizat ca "tratatul a slujit si continua sa slujeasca interesul national al Romaniei" si l-a acuzat pe actualul presedinte de "lasitate si duplicitate" pe motiv ca, la momentul negocierii si incheierii tratatului, acesta era vicepresedinte al PD, partid care "detinea" MAE, MApN si sefia Senatului. Constantinescu a amintit totodata ca, in 2006, in calitate de presedinte, Traian Basescu putea provoca renegocierea tratatului cu Ucraina.
La randul sau, Adrian Severin a aratat ca declaratia presedintelui ar fi "demagogica si nefondata" si de natura sa prejudicieze relatiile Romaniei. "Declaratia privind tratatul cu Ucraina nu este doar demagogica si nefondata, ci si profund daunatoare Romaniei atat in relatia cu aceasta tara, cat si cu aliatii nostri euroatlantici pentru care tratatul respectiv a constituit un act de responsabilitate aducator de liniste si stabilitate regionala", a declarat Severin.

» Tratat
Inceput de PDSR, finalizat de CDR

Negocierile pentru tratatul bilateral incheiat in 1997 intre Romania si Ucraina au inceput pe vremea guvernarii Vacaroiu, cand ministru de externe era Teodor Melescanu, actualul ministru al Apararii, si au fost finalizate de executivul CDR, condus de Victor Ciorbea, presedinte pe atunci fiind Emil Constantinescu, iar ministru de externe – Adrian Severin, acum europarlamentar PSD. Negociatorul-sef al tratatului a fost diplomatul Dumitru Ceausu, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe si ambasador in Franta. Costin Georgescu, fost director al SRI intre 1997-2000, ne-a precizat ca "nu puteam obtine mai mult in negocierea cu statul vecin", amintind faptul ca intregul guvern a negociat cu Ucraina, "guvern din care facea parte si Traian Basescu".  Tratatul a fost insa dur criticat in diferite medii sociale, multi istorici sau analisti politici considerand ca am negociat in genunchi in relatia cu Ucraina.

Cele mai citite

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...
Ultima oră
Pe aceeași temă