Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii, a declarat, joi, la Cluj, la deschiderea anului universitar al Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate, că „traversăm o etapă istorică al cărei cuvânt de ordine este criza” deoarece acum lumea se confruntă cu tensiuni fără precedent. Șeful SRI a precizat că Serviciul pe care îl conduce se află, deja, într-un amplu proces de adaptare la „noile provocări asimetrice„.
„Fie că e vorba de crize doar aparent abstracte, dar cu un grav impact pe termen mediu şi lung – cum sunt criza energetică ori demografică. Fie că e vorba de crizele stringente, care se succed într-un ritm tot mai dificil de gestionat: de la criza economică, la consecinţa ei cea mai dramatică, falimentul elen; de la criza ucraineană, la cea siriană; de la ameninţarea teroristă la exodul spre Europa. Această aglomerare de pusee critice propagă, la nivel global, o tensiune fără precedent în ultimele decenii„, a spus Hellvig, în discursul său, publicat pe site-ul SRI.
Direcorul SRI a mai spus că se constată o deplasare a vulnerabilităţilor care ameninţau statul către cetăţean şi a spus că, din această perspectivă, este vitală crearea unui parteneriat între comunitatea de informaţii şi societatea românească. „Din perspectiva structurilor de informaţii constatăm o deplasare către cetăţean a vulnerabilităţilor care vizau în mod clasic sistemul statal. Într-o măsură tot mai mare, cetăţeanul devine o potenţială ţintă a acestor crize în cascadă, care contribuie la deteriorarea stării de securitate colectivă şi individuală. Ne confruntăm cu o schimbare majoră de paradigmă a mediului de securitate, în condiţiile în care siguranţa naţională reprezintă, de acum, suma nivelurilor de siguranţă ale cetăţenilor. (…) În acest sens, consider vitală crearea unui parteneriat între comunitatea de informaţii şi societatea românească. Numai prin acest parteneriat între stat şi cetăţeni vom reuşi să gestionăm adecvat riscurile atipice cu care ne confruntăm” a arătat şeful SRI.
„Sunt ferm convins că, aşa cum, de pildă, nu se poate alege între mai multă ori mai puţină Europă – dezbatere la modă, azi – de asemenea nu poate exista opţiunea între mai multă sau mai puţină democraţie. Renunţarea la edificarea Europei Unite nu poate însemna decât revenirea la demonii trecutului. De asemenea, mai puţină democraţie, indiferent sub ce pretext, ar fi echivalentul unei dezolante căderi în timp. Este unul din imperativele de care vom ţine cont în procesul de redefinire a cadrului legislativ, în acord cu noile provocări” a mai spus Hellvig
Șeful SRI a precizat că una dintre priorităţile mandatului său este consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi cu aliaţii din NATO, în condiţiile în care România este poziţionată, geostrategic, într-un spaţiu critic, marcat profund de tendinţa de deplasare a problematicii Orientului Mijlociu în zona Mării Negre şi spre porţile Uniunii Europene, mai scrie Mediafax.