Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce joi, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” de pe postul de televiziune Antena 3, i s-au atribuit o serie de afirmații potrivit cărora ar fi „dat dreptate” Antenei 3 și ar fi recunoscut că postul nu trebuie evacuat de ANAF. Astfel, Kovesi a precizat că precizările sunt neadevărate și se bazează pe o serie de afirmații din 2014, „scoase din context și răstălmăcite cu scopul vădit de a induce în eroare opinia publică”.
Potrivit unui comunicat remis redacției, în emisiunea respectivă, realizatorul „a acreditat ideea că procurorul șef al DNA, ca reprezentant al sistemului judiciar, este părtinitor în raport cu punerea în executare, de către organele fiscale, a respectivei hotărâri judecătorești definitive”.
Astfel, Consiliul Superior al Magistraturi a fost sesizat să constate „ dacă neadevărurile difuzate sunt de natură să afecteze negativ și nejustificat opinia publică, în sensul de pune la îndoială autoritatea și imparțialitatea autorității judiciare”.
DNA transmite că procurorul șef al DNA nu a exprimat nici un punct de vedere privind modalitatea în care organele fiscale pun în executare o decizie judecătorească definitivă, iar postul de televiziune Antena 3 nu i-a cerut nici un punct de vedere pe acest subiect.
Mai mult, Laura Codruța Kovesi „reafirmă cu fermitate principiul potrivit căruia orice hotărâre judecătorească definitivă trebuie executată fără discuții ” și face apel la respectarea Constituției.
Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă.
În august 2014 Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare, şi pe Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului, la opt ani de închisoare.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, joi, că declarațiile făcute de reprezentanții politici, în contextul controversei privind evacuarea sediilor Antenelor, riscă să afecteze independența și prestigiul justiției din România, „prin deviere de la principiile statului de drept”.
Citește și: Controversa evacuării Antenelor: CNA va trimite o scrisoare către ANAF
Astfel, CSM avertizează că dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii Executive şi Legislative, începând cu preşedintele şi premierul României, preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin „aprecieri de natură a pune sub semnul precarităţii o procedură judiciară ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal, şi anume executarea hotărârii judecătoreşti”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacției.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în cazul controversei legate de notificarea dată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru evacuarea sediilor Antenelor. Astfel, sesizarea din oficiu vizează o posibilă încălcare a unor articole din Constituţie privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie, potrivitAgerpres.
Citește și: Întâlnire între reprezentanții trustului Intact și oficial ai Ministerului Finanțelor, la sediul ANAF
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) afirmă că patru echipe formate din 11 executori fiscali s-au deplasat luni la sediile televiziunilor trustului Intact, însă un singur echipaj format din patru executori fiscali a intrat la adresa din şoseaua Bucureşti-Ploieşti, de unde aceştia au fost îndrumaţi la un alt sediu, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al ANAF, pe 15 februarie, patru echipe formate din 11 executori fiscali s-au deplasat la adresele respective, pentru identificarea societăţilor comerciale înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu 48 de locaţii (sedii sociale şi puncte de lucru). Deplasarea s-a făcut cu cele patru autoturisme, singurele aflate în utilizarea Serviciului executări silite şi cazuri speciale şi a Serviciului valorificare sentinţe penale din DGRFP Bucureşti. Maşinile sunt inscripţionate cu sigla „ANAF” şi cu sintagma „Executări silite”.
„În şoseaua Bucureşti-Ploieşti s-a deplasat, la ora 14,30, un singur echipaj format din patru executori fiscali, care au solicitat la recepţie prezenţa unei persoane care să aibă calitatea de administrator sau împuternicit. Au fost îndrumaţi la un alt sediu. Executorii fiscali au prezentat legitimaţiile de serviciu şi ordinele de deplasare emise individual. Au fost legitimate doar patru persoane, pentru a li se înmâna notificările, conform procedurii. Legitimarea a fost necesară pentru a le fi înscrise datele pe exemplarul al doilea al notificării. Au fost înmânate 10 notificări, cu confirmare de primire. Pentru celelalte sedii sociale sau puncte de lucru, procedura de notificare nu a fost îndeplinită, pentru că nu a fost găsit niciun reprezentant al societăţii sau reprezentanţii au refuzat primirea notificărilor. În aceste cazuri, notificarea se face prin poştă cu confirmare de primire. Aparatul de fotografiat a fost folosit numai pentru identificarea imobilelor din strada Gîrlei nr. 1D, respectiv din strada Gîrlei nr. 1 B”, afirmă ANAF, ca urmare a informaţiilor vehiculate în presă în ultimele zile.
Citește și: Precizări ale ANAF, în cazul Intact
În plus, ANAF reiterează că Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti a emis în condiţiile legii notificările de evacuare către persoanele juridice care îşi desfăşoară activitatea în imobilele confiscate de instanţă, măsura fiind luată în vederea punerii în executare a măsurilor dispuse prin Decizia penală nr. 888/08.08.2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti şi rămasă definitivă.
„Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, în calitate de organ împuternicit conform prevederilor OG nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român, proprietar al imobilelor din şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 25 – 27, strada Gîrlei, nr. 1B, şi strada Gîrlei nr. 1D, a emis în condiţiile legii notificările de evacuare către persoanele juridice care îşi desfăşoară activitatea în imobilele confiscate de instanţă. Măsura a fost luată în vederea punerii în executare a măsurilor dispuse prin Decizia penală nr. 888/08.08.2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti şi rămasă definitivă”, spune ANAF .